Menu

Savjet stručnjaka: intolerancija na laktozu

Internist dr. Kurt König piše o intoleranciji na laktozu.

Home » Zdravlje » Savjet stručnjaka: intolerancija na laktozu - 02.2018

Internist dr. Kurt König piše o intoleranciji na laktozu.

Što je točno intolerancija na laktozu?

Laktoza ili mliječni šećer sastavni je dio mlijeka koji se u tankom crijevu pomoću enzima laktaze razgrađuje na dva jednostavna šećera radi bolje probave. Ako nema dovoljno laktaze, laktoza nerazgrađena dospijeva u debelo crijevo gdje dolazi do vrenja pod djelovanjem bakterija. Pritom se stvaraju plinovi i organske kiseline koje mogu uzrokovati nadutost, grčeve u želucu i proljev. Do 20 posto stanovništva razvije intoleranciju na laktozu nakon mlađe dječje dobi pri čemu je individualno koliku količinu mlijeka osoba može podnositi.

Kako se određuje intolerancija na laktozu?

Dijagnoza se postavlja na temelju testa daha, a postavljaju je liječnici specijalisti za unutarnje bolesti i alergije. Kod testiranja se popije čaša vode koja sadrži laktozu nakon lega se u vremenskim razmacima mjernim instrumentom mjeri razina vodika u dahu. Povišena razina vodika ukazuje na intoleranciju na laktozu. Najmanje osam sati prije testa (otprilike od 19 h prethodnoga dana) pacijent ne bi smio ništa jesti i trebao bi piti više vode. Također nije dozvoljeno pušenje ni žvakanje. Vodeći liječnik može vam pojasniti koje dodatne mjere je potrebno provesti kako biste se adekvatno pripremili

Na što treba obratiti pažnju pri intoleranciji na laktozu?

Kako biste izbjegli tegobe, potrebno je trajno izbjegavati prehrambene namirnice koje sadrže laktozu ili unositi u organizam enzim laktazu u obliku praha kako biste mogli probaviti mliječni šećer. Odgovarajući preparati moraju se uzimati prije nosa prehrambenim namirnica koje sadrže laktozu. Pritom treba pripaziti na to kako je laktoza sadržana u brojnim gotovim proizvodima, keksu, čokoladi, umacima, ali i lijekovima. Napitci od kokosa, soje ili riže nadomjestak su mlijeku u ne sadrže laktozu. Proizvodi od kozjeg ili ovčjeg mlijeka nisu alternativa jer i oni sadrže laktozu. Sadržaj laktoze u lijekovima najčešće je toliko nizak da bi stvarao neke probleme.

 

Prema gore
OKViše informacija