Menu

Savjet stručnjaka: Intimna higijena

Sve što trebate znati o intimnoj higijeni.

Home » Život » Savjet stručnjaka: Intimna higijena - 06.2017

Stručnjak za ginekologiju i porodiljstvo u Beču piše o higijeni intimnog područja

Na što osobito treba pripaziti u intimnoj njezi?

Odgovorio bih od prekomjerne higijene intimnog područja. Dostatno je nježno pranje vanjskog dijela intimnog područja toplom vodom i blagim, pH-neutralnom pjenom za pranje. Preporučio bih prestanak korištenja sapuna i parfimirane kozmetike. Kod sušenja najbolje je koristiti vlastiti ručnik za intimno područje koji bi trebalo mijenjati svaka dva do tri dana. Uobičajene rukavice za pranje plodno su tlo za razmnožavanje klica pa zato nisu prikladne za intimnu njegu. Zato je bolje posegnuti k posebnim jednokratnim rukavicama za pranje. Preporučio bih i nošenje donjeg rublja od prirodnih materijala poput pamuka jer je riječ o higijenskom rješenju, a i mogu se prati pri 60 °C.

Zašto je upravo žensko intimno područje toliko osjetljivo?

U optimalnim uvjetima vagina je kisela i pH-vrijednost iznosi između 3,8 i 4,5. Brojni utjecaji poput: uzimanja antibiotika, hormonalnih promjena, mehaničkih iritacija ili prekomjerne intimne higijene mogu prouzročiti promjene kiselosti. Nedostatak bakterija koje proizvode mliječnu kiselinu utječe a povećanje pH-vrijednosti preko 4,5. Tako se stvara plodno tlo za umnožavanje gljivica ili štetnih bakterija pa dolazi do bakterijskih i gljivičnih infekcija. Ako se infekcije tretiraju antibioticima ili antimikoticima (lijekovi protiv gljivičnih oboljenja), dolazi do dodatne redukcije važnih bakterija koje proizvode mliječnu kiselinu.

Koji su simptomi vaginalne infekcije?

Nešto manje od 90 posto svih žena patilo je barem jednom u svom životu od vaginalne infekcije. Najčešći uzročnik je bakterijska neravnoteža u vagini. Tipični simptomi su iscjedak i peckanje. Česta je i gljivično-vaginalna infekcija koju većinom uzrokuje soj Candida albicans, a manifestira se svrbežom, peckanjem pri mokrenju i bijelim iscjetkom. U ovom je slučaju važno postaviti brzu i preciznu dijagnozu. Nažalost, specijalisti ne provode uvijek sve potrebne pretrage (mikroskopske pretrage, vaginalnu kulturu).

 

Prema gore
OKViše informacija