Menu

Samo ti i ja: kako uspijevaju opuštajuće masaže

Pravim pokretima ruku će opuštajuća i njegujuća masaža uspjeti i kod kuće.

Home » Užitak » Wellness » Samo ti i ja: kako uspijevaju opuštajuće masaže - 11.2019

Postoji li išta ljepše nego nakon dugog, napornog dana doći k sebi, zatvoriti oči i uživati u masaži? Svejedno je li za partnera ili jednostavno za vas same: Postoje brojni masažni pokreti koji se mogu lako naučiti i zbog kojih ćete za tren zaboraviti na stres i brige iz svakodnevice.

Prednosti masaže su očiti: Blagim dodirima se opuštaju mišići i napetost u tijelu. Imunološki sustav se jača, a koža njeguje. Aromatska ulja dodatno umiruju i osvježavaju cijeli organizam. I tu učinci sežu daleko dalje od samo fizičke razine, kako potvrđuje diplomirana učiteljica sporta i masaža Sabine Zasche: „Masažom u paru učimo kako da se dublje zajedno opuštamo i da se međusobno uravnotežujemo; time se stvara ljekovita bliskost. Postoje brojne studije koje jasno pokazuju da svjesni dodiri poboljšavaju kvalitetu odnosa, da osiguravaju pozitivno raspoloženje i stvaraju intimnost u partnerstvu.“

Masaža samoga sebe, s druge strane, potiče pozornost i svijest o vlastitom tijelu i duhu. „Ona pomaže u tome da usmjerite pogled na unutrašnjost te da male poruke i pokrete poput strujanja, mravinjanja, kucanja, povlačenja ili zatezanja osvijestite i pravilno tumačite. I snage samozacjeljenja se na taj način mogu ojačati“, govori stručnjakinja.

Razmaziti nekoga je stvar vježbe

„Masirati i biti masiran načelno može svatko, sve dok su dodiri zabavni, čine dobro i ne postoje zdravstveni problemi“, mišljenja je maser Heinz Edlinger koji u svom studiju u Beču Döbling nudi i tečajeve za parove. „Osnove možete naučiti na jedno- do dvosatnom osnovnom seminaru i zatim ih nadograditi po želji dodatnim pokretima.“ Vježbanje se kod njega odvija u okviru privatnih sati na vlastitom partneru. Na taj način parovi mogu u zaštićenoj atmosferi pokušavati razne pokrete i naučiti što je najbolje za njih.
I masaža samoga sebe se može naučiti na tečajevima pri čemu su ovdje u početku korisne vježbe koje se izvode s drugim sudionicima. „Kombinacija direktnih instrukcija i grupne energije pomaže i motivirajuća je“, objašnjava Sabine Zasche. Onaj tko to ne želi ili nema dovoljno vremena, pronaći će jednostavne upute korak po korak na internetskom portalu stručnjakinje.

Reći što je dobro

Za uspješnu masažu partnera kod kuće su prema riječima Heinza Edlingera potrebne sljedeće osnove: dobro ulje za masiranje, opuštajuća glazba i prostirka za vježbanje s ručnikom kao podlogom za pod. Prostorija ne bi trebala biti niti pretopla niti prehladna, a predviđeno trajanje najbolje je odmah unaprijed dogovoriti. Ako želite tretirati cijela leđa, stručnjak preporučuje da otprilike polovicu vremena utrošite na leđa, a ostatak vremena na trbuh, ruke i noge. Ali, naravno, tijek se može prilagoditi individualnim potrebama. „Važno je samo da odmah kažemo što nam je dobro, a što nam je nelagodno“, govori Edlinger.

Maserka samoj sebi

Masaža može biti vrlo opuštajuća i blagotvorna i bez partnera, primjerice, pomoću tehnika za opuštanje zglobova, masaža rebalansiranja fascija ili vježbi za ciljano disanje i svijest o vlastitom tijelu. Lako dostupne regije poput lica, vrata, trbuha, ruku i nogu dobro možemo sami izmasirati, dok nam na drugim mjestima pomažu masažne lopte ili valjci za fascije.
I u kratkim stankama na poslu se mogu razgraditi stres i napetosti „Jednostavno stavite dvije teniske loptice u jednu čarapu te je na kraju zavežite“, preporuča trenerica Zasche. „Čarapu možete vodoravno smjestiti na uredskoj stolici ili na zidu i na njoj masirati leđa ili vrat.“

Upute za masažu od Sabine Zasche

Masaža vrata za partnera

  • Zauzmite opušteni položaj: Partner leži na leđima, a onaj koji masira sjedne uz kraj glave.
  • Razmažite malo ulja na dlanovima i za umirivanje na početku neka tople ruke malo miruju ispod ramena i vrata.
  • Vrat pažljivo istegnite tako što ćete vlastitu težinu tijela umjereno pomicati prema natrag.
  • S blago uspravljenim prstima kružnim pokretima direktno masirati uz kralješnicu za opuštanje ukočenih mjesta. Dodire i jačinu uskladite s partnerom.
  • Za kraj neka još trenutak sve osjetite u sebi.

Vlastita masaža trbuha

  • Raskomotite se, ruke pažljivo odložite na trbuh i osjetite vlastito disanje.
  • Neka ruke polako počnu kružiti, uživajte u dodiru i pošaljite disanje točno na to mjesto kako bi malo po malo nastupalo opuštanje. Između toga zastanite, osjetite one male pokrete i slušajte u vaš trbuh.
  • Pridržite trbuh jednom rukom, dok prstima druge ruke malim, blagim kružnim pokretima prelazite po trbuhu. Polako masirajte.
  • Za kraj neka ruke miruju na trbuhu dok se disanjem podižu i spuštaju.

O osobi:

Sabine Zasche je stručnjak za masažu i vlasnica prostora Raum für Bewusstsein (Prostor za svijest). Kao trenerica obučava početnike i osobe s naprednijim znanjem cjelovitoj rebalansirajućoj masaži, provodi seminare na internetu i piše vlastiti blog. Više informacija, uputa i besplatnih masažnih postera pronađite na: raum-fuer-bewusstsein.de

Heinz Edlinger radi kao obučeni terapeutski maser i stručnjak za limfnu drenažu, refleksomasažu stopala, akupunktursku masažu i shiatsu u Beču. U svom studiju u Döblingu se redovito održavaju tečajevi za masažu partnera za koje mjesta možete rezervirati na: heinzedlinger.at

Prema gore
OKViše informacija