Menu

Re(tro)aktiviraj se!

Pusti da te dm vrati u djetinjstvo!

Home » Ljepota » Re(tro)aktiviraj se! - 05.2017

U svibnju se vratite u formu uz pomoć legendarnih igračaka iz prošlosti.

Htjeli biste slobodno vrijeme provoditi u zabavnim aktivnostima sa svojom djecom, a nedostaje vam ideja? Zašto se ne biste vratili u prošlost, prisjetili se trenutaka sreće i bezbrižnosti iz djetinjstva i prenijeli djeci svoje umijeće igranja gumi-gumija ili pikulanja, vrtnje hula-hupa ili skakanja preko vijače.

A kako je najbolje doba za druženje, igranje i vježbanje na svježem zraku svakako proljeće, dm je odlučio tijekom svibnja u svoju ponudu uvesti različite rekvizite i igračke kojima ste se prestali igrati prije… pa, podosta godina. Radi se o kredama, hula-hupu, gumi-gumiju, vijačama, ukratko, proizvodima koje ste možda pomalo i zaboravili, a koji će vas potaknuti da se ponovno pokrenete, odnosno re(tro)aktivirate.

4 sjajne zaboravljene igračke iz mladosti

  1. Gumi-gumi

Gumi-gumi, guma, lastež ili lastika prije dvadesetak, tridesetak godina bio je pravi hit. Školska su dvorišta pod odmorom bila puna djece koja su se uz pomoć jednostavnog pomagala – elastične trake – mogla odlično zabavljati. Igra je sa sobom donijela i izraze poput trop, tropa ili dotakanac koji se izvikivao kad ste dotaknuli gumu, a postojao je i mali milijun tipova igara: trokut, Balerina Rokoko, Olimpijada, Pipi Duga Čarapa, Mornar Popaj, njemačka škola, britanska škola, zagrebačka škola i tako dalje. Obično se u igru kretalo tako da se gumi-gumi napeo u visini gležnja, a nakon svake se „runde“ postupno podizao – na koljena, bokove, pazuha, vrat – pa čak i u „nebo“, što je bio naziv za to kad se gumi-gumi podigao iznad glave.

  1. Hula-hup

Hula-hup je zapravo plastični obruč kojim su se igrala i djeca u antičkoj Grčkoj. Cilj je svakog igrača da vrtnjom tijela što duže zadrži obruč u pokretu, odnosno, da mu ne padne na zemlju. Hula-hup se može vrtjeti oko gotovo svakog dijela tijela – oko vrata, ruku, struka, nogu, na bokovima, ispod pazuha… Kad savladate osnovnu vještinu vrtnje hula-hupa, moći ćete mu i mijenjati položaje na tijelu, spuštajući ga i podižući po želji. Što se tiče odabira obruča, on treba biti odgovarajuće veličine u odnosu na visinu, što znači da kad ga stavite uspravno uz tijelo treba dosezati visinu pupka. Za početak je dobro odabrati lakši obruč s većim promjerom jer se oni sporije okreću i zbog toga ih je jednostavnije održati u pokretu.

  1. Vijača

Danas se preskakanje vijače vratilo u teretane, ali ne i u dvorišta i parkove gdje smo kao djeca preskakali u timovima: dva igrača mogla su igrati tako da jedan drži i vrti vijaču za oboje, a preskakuju skupa u ujednačenom ritmu, dok su tri igrača igrala tako da dvoje drži i vrti konopac, a treći ga postrance preskače. Naravno, vijaču može preskakati i svatko za sebe, pri čemu je pobjednik onaj tko je najviše puta uspio skočiti bez da mu je konopac zapeo. Prilikom kupovine svakako treba obratiti pažnju na to da dužina konopca odgovara vašoj visini. To se provjerava tako da stanete na sredinu konopca, a drške trebaju bez natezanja sezati do visine pazuha kako bi se vijača bez problema vrtjela oko drški.

  1. Pikulanje

Pikule, klikeri, šćinke, špekule, franje… kao što se pikulalo u svim krajevima Hrvatske, tako se pikule svagdje i drukčije nazivalo. Postojalo je i više vrsta pikula kao što su koraljke, troperke, šestoperke, običnjače, naftalinke, porculanke, bajse i japanke, svaka s različitom vrijednošću. U najjednostavnijoj vrsti igre svrha je bila pogoditi protivničku pikulu i tako je osvojiti za sebe. Malo složenija igra sastojala se od igrališta sa jumpom (jamicom, jumom, tratom), odnosno udubinom u zemlji, a cilj je bio ubaciti svoju pikulu u nju, odnosno izbiti tuđu iz jumpe i tako pobijediti.

Re(tro)aktiviraj se…i navrati u dm!

Aktivirati se možete i u samom dm-u, traženjem artikala označenih oznakama “Re(tro)aktiviraj se”. Radi se o odabranim proizvodima iz cijelog dm-ovog asortimana, a kako bi svojim kupcima osigurao da definitivno pronađu nešto za sebe, dm će od 1. do 15. svibnja navedenom oznakom označiti jednu grupu proizvoda, dok će oznaku “Re(tro)aktiviraj se!” od 16. do 31. svibnja nositi druga grupa proizvoda. Kupnjom pet takvih artikala, što uključuje i artikle iz ograničene ponude rekvizita za retroaktivnosti, članovi Svijeta prednosti uz predočenje kartice active beauty ostvaruju pravo na 10 % popusta na iznos cjelokupnog računa.

Prema gore
OKViše informacija