Active Beauty
Svježe ubrano: Recepti za kuhanje sa začinima sa livade

Ljeti je posebno lako jesti ono što priroda pruža.

Svježe ubrano: Recepti za kuhanje sa začinima sa livade

Ljeti je posebno lako jesti ono što priroda pruža. Mnogi sastojci za ove recepte rastu odmah ispred vrata.

Pržene mrkve s umakom od mente

Budući da ljeto ne želite vječno stajati u kuhinji, većinu vremena prepustit ćete pećnici.

Vrijeme pripreme: 1 sat

Sastojci za 2 osobe:
600 g mkrve s listovima
1 žlica suncokretova ulja
sol

Za umak od mente:
1 šaka listova mente
4 žlice kipuće vode
Prstohvat soli
3 žlice vinskog octa od bijelog vina, blagi
1 žličica šećera
2 žlice maslinova ulja

Za dekoraciju:
nekoliko listova mente

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva s gornji/donjim grijačima. Operite i ogulite mrkvu te odrežite listove. Velike mrkve narežite na polovice ili četvrtine. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje i rasporedite mrkve. Pokapajte suncokretovim uljem, pospite solju i pržite u pećnici (sredina) 45 minuta do zlatnožute boje.
2. Nasjeckajte listove mente na sitno, prelijte kipućom vodom i ostavite 5 min da stoje. Zatim stavite u sjeckalicu i dodajte ostale sastojke. Sjeckajte u fini pire.
3. Rasporedite mrvke po tanjuru i pokapajte umak preko toplih mrvki. Dekorirajte s nekoliko listova mente.

Omlet od djeteline sa svježim sirom

Nekoliko sastojaka iz hladnjaka, svježa djetelina s livade i gotov je obrok!

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Sastojci za 2 osobe:
6 jaja (M)
sol
papar
2 šake listova i cvjetova djeteline
2 žlice maslaca
200 g svježeg sira

Priprema

1. Pjenjačom izmiješajte jaja sa solju i paprom.
2. Operite i proberite djetelinu. Otopite 1 žlicu maslaca u tavici (24 cm) na srednjoj vatri i dodajte polovicu mješavine s jajima. Ostavite da se prži 2 minute dok se jaje malo stisne, ali u sredini još bude tekuće. Rasporedite svježi sir u hrpicma po omletu i pospite šaku djeteline.
3. Ostalim sastojcima pripremite drugi omlet i odmah servirajte oba.

Sorbet od kamilice i meda i zamrznuti jogurt od velike kiselice

Smrznuti jogurt možete dobro servirati u kornetu.

Vrijeme pripreme: oko 15 minuta plus 8-10 sati hlađenja

Sastojci za 2-4 osoba

Za sorbet:
4 žličice svježih cvjetova kamilice (kao zamjena 3 žličice suhih cvjetova)
500 ml vode
2 žlice meda
1/2 limuna

Za zamrznuti jogurt:
1 limun
50 ml vode
3 žličica šećera
Prstohvat soli
75 g velike kiselice
5 napunjenih žlica jogurta (3,8 % mm.)

Priprema

1. Za sorbet prelijte cvjetove kamilice s 500 ml kipuće vode. Dodajte med i otopite ga miješajući. Ostavite da stoji 10 minuta. Prelijte kroz fino sito i tako filtrirajte cvjetove. Ocijedite limun i pomiješajte sok s mješavinom koju ste ocijedili.
2. Napunite mješavinu kamilice u plitku posudu i zamrznite (oko 8-10 sati). Nakon sat vremena te nakon toga svakih 30 minuta promiješajte žlicom kako bi nastali fini kristali.
3. Za zamrznuti jogurt iscijedite limun i pomiješajte sok s 50 ml
vode i šećerom u loncu. Kratko zakuhajte i uz miješanje otopite šećer.
4. Stavite sirup od limuna s ostalim sastojcima u sjeckalicu i pretvorite u fini pire. Mješavinu velike kiselice stavite u plitku posudu i zamrznite 6-8 sati. Pritom također nakon sat vremena te nakon toga svakih 30 minuta promiješajte žlicom kako bi nastali fini kristali.

Preporuka knjige

Zeleni se! Naravno, možete za klasičan piknik sjesti na livadu i jesti. No, pritom je trebate gledati drukčijim očima. Tako ćete pronaći svakakva blaga koja su vrlo prikladna za kuhinju. „Wilde Wiese. Pflück dich glücklich“ (Callwey) (hr: Divlja livada. Uberi sreću) autorica Sandra Schumann i Julia Schmidt potiče vas da začine, cvjetove i listove ne promatrate samo s divljenjem, nego i da ih preradite. Kako ne biste pogriješili, u knjizi uz jednostavne recepte možete pronaći i lijepe slike biljaka.