Priprema: 40 minuta
1 jušna žlica maslinova ulja
800 ml juhe od povrća
100 ml kokosova mlijeka
1 crveni luk
2 stabljike celera
2 režnja bijelog luka
2 mrkve
500 g krumpira
150 g rikole (dodatno za garniranje)
1 jušna žlica sitno naribanog đumbira
2 jušne žlice limunova soka, po mogućnosti svježe iscijeđenog
sol
papar
2 glavice mladog luka
1. Oguliti i nasjeckati crveni i bijeli luk. Celer isjeckati na komadiće, mrkvu narezati na kriške. Krumpir oguliti i nasjeckati na kockice. Mladi luk izrezati na tanke dijelove.
2. U velikom loncu zagrijati maslinovo ulje. Pržiti crveni luk i celer 3 minute. Dodati bijeli luk, mrkvu i krumpir te miješajući pržiti dodatne 2 minute. Politi juhom od povrća i ostaviti da kuha 20 minuta, sve dok povrće ne postane mekano.
3. Dodati rikolu i kuhati dodatne 3 minute. Izblendati juhu i ponovno ju vratiti u lonac. Dodati kokosovo mlijeko, nariban đumbir i limunov sok.
4. Dodati sol i papar, uliti u posudice i garnirati mladim lukom, rikolom i biberom.
dmBio popis za kupnju:
dmBio ekstra djevičansko maslinovo ulje
dmBio juha od povrća
dmBio kokosovo mlijeko
dmBio limunov sok
Priprema: 20 minuta
2 čajne žlice kokosova ulja
3 čajne žlice đumbirova soka
1 – 2 jušne žlice limunova soka
200 ml kokosova mlijeka
500 ml juhe od povrća
1 prstohvat smeđeg šećera (malo više kao dodatak)
1 šaka lješnjaka
1 čajna žlica gheeja
6 stabljika limunove trave
2 glavice ljubičastog luka
1 režanj bijelog luka
800 g zamrznutog graška
400 g file smuđa s kožicom
2 grančice metvice
sol
papar
1. Odlediti grašak. Oprati limunovu travu i izabrati 4 najtanje stabljike, gornji kraj po potrebi blago zaoštriti i ostaviti po strani. Ostatak izrezati na tri komada. Oguliti ljubičasti i bijeli luk.
2. U loncu zagrijati kokosovo ulje. Pri niskoj temperaturi 4 minute pržiti ljubičasti i bijeli luk. Dodati grašak i komade limunove trave te pržiti 2 – 3 minute. Potom dodati šećer, đumbirov sok, 1 jušnu žlicu limunova soka, kokosovo mlijeko i juhu od povrća. Sve ukuhati, grašak kuhati 15 minuta pri srednjoj temperaturi dok ne postane mekan.
3. U međuvremenu oprati pileće filete, posušiti kuhinjskim papirom i provjeriti ima li malih kostiju. Isjeći na 16 jednakih dijelova i po 4 staviti na štapiće limunske trave. Sitno isjeckati lješnjake i prepržiti u tavi bez masti pa ostaviti sa strane. Metvicu oprati, posušiti i sitno isjeckati.
4. Iz juhe izvaditi limunsku travu, juhu izblendati, potom prosijati. U tavi zagrijati ghee i u njemu pržiti štapiće s ribom s obiju strana pri srednjoj temperaturi 4 minute.
5. Juhu od graška uliti u duboke tanjure ili zdjele, potom dodati po jedan štapić s ribom, zasuti lješnjacima i garnirati metvicom.
dmBio popis za kupnju:
dmBio djevičansko kokosovo ulje
dmBio đumbirov sok
dmBio limunov sok
dmBio kokosovo mlijeko
dmBio juha od povrća
dmBio smeđi šećer
dmBio lješnjaci
dmBio Ghee maslac
Juha je presoljena: U juhu koja kuha ubaciti sirovi krumpir – on će upiti sol. Po potrebi – ovisno o juhi – dodati vodu, mlijeko ili vrhnje. Također može pomoći kiselina u obliku octa ili limuna, ali i šećer. Potom jednostavno ponovo zagrijte juhu.
Juha je previše ljuta: Ovdje pomažu mliječni proizvodi koji će neutralizirati ljutinu. Kao alternativa može se dodati i ulje s obzirom na to da se kapsaicin, koji je zadužen za ljutinu, rastvara u ulju te će tako isplivati na površinu – može ga se pokupiti s površine i izbaciti iz juhe.
Juha je zagorjela: Ni u kojem slučaju nemojte miješati jer će se tako izgorjeli dijelovi s dna proširiti i juha se više neće moći spasiti. U tom je slučaju najbolje juhu preliti u drugi lonac i nastaviti s kuhanjem.
PRATITE NAS NA: