Active Beauty
Recepti za juhu koji daju snagu

Tekući grijači.

Recepti za juhu koji daju snagu

Dok odgođeno proljeće priprema svoje tople zrake, juhe su optimalne za zagrijavanje organizma, daju snagu i jačaju imunitet.

Zelena detoks juha

Priprema: 40 minuta

Sastojci za 4 osobe:

1 jušna žlica maslinova ulja
800 ml juhe od povrća
100 ml kokosova mlijeka
1 crveni luk
2 stabljike celera
2 režnja bijelog luka
2 mrkve
500 g krumpira
150 g rikole (dodatno za garniranje)
1 jušna žlica sitno naribanog đumbira
2 jušne žlice limunova soka, po mogućnosti svježe iscijeđenog
sol
papar
2 glavice mladog luka

Priprema:

1. Oguliti i nasjeckati crveni i bijeli luk. Celer isjeckati na komadiće, mrkvu narezati na kriške. Krumpir oguliti i nasjeckati na kockice. Mladi luk izrezati na tanke dijelove.
2. U velikom loncu zagrijati maslinovo ulje. Pržiti crveni luk i celer 3 minute. Dodati bijeli luk, mrkvu i krumpir te miješajući pržiti dodatne 2 minute. Politi juhom od povrća i ostaviti da kuha 20 minuta, sve dok povrće ne postane mekano.
3. Dodati rikolu i kuhati dodatne 3 minute. Izblendati juhu i ponovno ju vratiti u lonac. Dodati kokosovo mlijeko, nariban đumbir i limunov sok.
4. Dodati sol i papar, uliti u posudice i garnirati mladim lukom, rikolom i biberom.

dmBio popis za kupnju:
dmBio ekstra djevičansko maslinovo ulje
dmBio juha od povrća
dmBio kokosovo mlijeko
dmBio limunov sok

Juha od graška s dodatkom smuđa i lješnjaka

Priprema: 20 minuta

Sastojci za 4 osobe:

2 čajne žlice kokosova ulja
3 čajne žlice đumbirova soka
1 – 2 jušne žlice limunova soka
200 ml kokosova mlijeka
500 ml juhe od povrća
1 prstohvat smeđeg šećera (malo više kao dodatak)
1 šaka lješnjaka
1 čajna žlica gheeja
6 stabljika limunove trave
2 glavice ljubičastog luka
1 režanj bijelog luka
800 g zamrznutog graška
400 g file smuđa s kožicom
2 grančice metvice
sol
papar

Priprema:

1. Odlediti grašak. Oprati limunovu travu i izabrati 4 najtanje stabljike, gornji kraj po potrebi blago zaoštriti i ostaviti po strani. Ostatak izrezati na tri komada. Oguliti ljubičasti i bijeli luk.
2. U loncu zagrijati kokosovo ulje. Pri niskoj temperaturi 4 minute pržiti ljubičasti i bijeli luk. Dodati grašak i komade limunove trave te pržiti 2 – 3 minute. Potom dodati šećer, đumbirov sok, 1 jušnu žlicu limunova soka, kokosovo mlijeko i juhu od povrća. Sve ukuhati, grašak kuhati 15 minuta pri srednjoj temperaturi dok ne postane mekan.
3. U međuvremenu oprati pileće filete, posušiti kuhinjskim papirom i provjeriti ima li malih kostiju. Isjeći na 16 jednakih dijelova i po 4 staviti na štapiće limunske trave. Sitno isjeckati lješnjake i prepržiti u tavi bez masti pa ostaviti sa strane. Metvicu oprati, posušiti i sitno isjeckati.
4. Iz juhe izvaditi limunsku travu, juhu izblendati, potom prosijati. U tavi zagrijati ghee i u njemu pržiti štapiće s ribom s obiju strana pri srednjoj temperaturi 4 minute.
5. Juhu od graška uliti u duboke tanjure ili zdjele, potom dodati po jedan štapić s ribom, zasuti lješnjacima i garnirati metvicom.

dmBio popis za kupnju:
dmBio djevičansko kokosovo ulje
dmBio đumbirov sok
dmBio limunov sok
dmBio kokosovo mlijeko
dmBio juha od povrća
dmBio smeđi šećer
dmBio lješnjaci
dmBio Ghee maslac

Kako spasiti neuspjele juhe?

Nezgode se događaju i najboljim kuharima. Obično postoje trikovi pomoću kojih možemo spasiti juhe.

Juha je presoljena: U juhu koja kuha ubaciti sirovi krumpir – on će upiti sol. Po potrebi – ovisno o juhi – dodati vodu, mlijeko ili vrhnje. Također može pomoći kiselina u obliku octa ili limuna, ali i šećer. Potom jednostavno ponovo zagrijte juhu.

Juha je previše ljuta: Ovdje pomažu mliječni proizvodi koji će neutralizirati ljutinu. Kao alternativa može se dodati i ulje s obzirom na to da se kapsaicin, koji je zadužen za ljutinu, rastvara u ulju te će tako isplivati na površinu – može ga se pokupiti s površine i izbaciti iz juhe.

Juha je zagorjela: Ni u kojem slučaju nemojte miješati jer će se tako izgorjeli dijelovi s dna proširiti i juha se više neće moći spasiti. U tom je slučaju najbolje juhu preliti u drugi lonac i nastaviti s kuhanjem.