Jednostavna vegetarijanska kuhinja.
Najbolje za
U proljeće najbolji sastojci dolaze iz prirode. Nakon što sazriju, iz vrta se izravno ubacuju u lonce. Vegetarijanska kuhinja spaja ukusno i zdravo.
Salata od kvinoje s avokadom i grahom
Top klasa u kategoriji hranjivih vrijednosti: ova salata od kvinoje s preljevom limuna opskrbljuje tijelo s puno antioksidansa i vitamina. Zdravo i vegetarijansko.
Priprema:
- Grah očistite i blanširajte, avokado narežite na kriške.
- Pomiješajte sve sastojke za pripremu preljeva i ostavite sa strane.
- U posudu dodajte kvinoju u vodu i pusite 15 minuta da se namače. Kuhati pri jačoj temperaturi, a pred kraj smanjiti temperaturu i pustiti, poklopljeno, da se kuha sve dok voda ne ispari. Kada je gotovo, pustiti da se ohladi.
- Jako zagrijati tavu, dodati ulje i kvinoju te miješajući 8 – 10 minuta peći dok salata ne postane hrskava i zlatno-smeđa. Podijeliti u zdjelice i dodati povrće.
Preporuka: limunovu koru nasijecite, utrljajte u sol, dodajte u staklenke s vodom i limunovim sokom, poklopite i tako marinirajte četiri tjedna.
Njoki od bosiljka, rikole i njoka s pirjanim rajčicama
Ova kombinacija oduševljava talijanskim bojama i profinjenim okusima!
Priprema:
- Nasjeckati bosiljak, jaja i rajčicu.
- Zagrijati pećnicu na 200 °C. Za pripremu pirjane rajčice na papir za pečenje rasporediti rajčicu, origano i češnjeve češnjaka. Pomiješati s uljem, octom, šećerom, solju i paprom pa preliti s pola preljeva. Pustiti da se peče 15 minuta u pećnici.
- Za pripremu njoka miješati ricottu, bosiljak, parmezan, jaja, brašno i sol dok tijesto ne postane glatko. Brašnom posuti ruke, čajnom žlicom odvojiti 2 količine tijesta pa oblikovati njoke. Potom ih kuhati u posoljenoj vodi 2 – 3 minute dok ne isplivaju na površinu. Nakon toga je potrebno je potrebno izvaditi njoke i pustiti da se okapaju.
- Polovicu maslaca otopiti u tavi na visokoj temperaturi i polovicu njoka peći sve dok ne poprime zlatno-smeđu boju sa svake strane. Njoke poslužiti s rajčicom. Preliti ostatkom preljeva, posuti bosiljkom i poslužiti uz rikolu.
Preporuka: rikola se s njokima slaže i optičkiprema ukusu. Isto vrijedi i kada ih pripremamo na salatu.
Pite od limuna presvučene snijegom od bjelanjaka
Jednostavno neodovljivo: ovaj lagani desert je gotov za tren!
Priprema:
- Vodu i šećer ugrijati u loncu pri slaboj do srednje jakoj temperaturi te pritom miješati dok se šećer ne rastopi. Pustiti da kuha 3 minute, a potom dobiveni sirup ukloniti sa štednjaka.
- Pripremiti čvrst šlag od bjelanjaka. Preliti malom količinom sirupa, a potom nastaviti tući šlag dok ne postane debeo i sjajan.
- Na svaki komad keksa dodati malo kreme od limuna pa sve prekriti snijegom od bjelanjaka. Snijeg nježno flambirati dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Preporuka: poslastica nakon jela ne smije izostati na Vašem stolu, osobito ako imate goste. Kekse položite u manje staklene čašice, a potom dodajte limunovu kremu i snijeg od bjelanjaka. Budite oprezni prilikom falmbiranja.
Kako skuhati pire od prosa i cvjetače?
Anita FreistätterNajljepše stranice života su one koje sam sama ispisala i zato se u active beautyju već godinama bavim rubrikama koji donose teme o svakodnevnome užitku i dizajnu interijera za stanovanje. Ako nisam u potrazi za novim nadahnućem, vrijeme provodim čitajući, fotografirajući, u organizaciji ili zabavljanju (ako ništa drugo, onda same sebe). Uvijek uza sebe imam: MP3 Player jer bez glazbe ništa ne ide. Baš kao ni bez sunca, kave ili dobrih razgovora.