Active Beauty
Najbolje za

Jednostavna vegetarijanska kuhinja.

Najbolje za

U proljeće najbolji sastojci dolaze iz prirode. Nakon što sazriju, iz vrta se izravno ubacuju u lonce. Vegetarijanska kuhinja spaja ukusno i zdravo.

Salata od kvinoje s avokadom i grahom

Top klasa u kategoriji hranjivih vrijednosti: ova salata od kvinoje s preljevom limuna opskrbljuje tijelo s puno antioksidansa i vitamina. Zdravo i vegetarijansko.

Vegetarijansko: Četiri male zdjelice za salatom od kvnioje na velikom tanjuru

Sastojci za 4 porcije: 300 g bijele kvinoje
600 ml vode
2 jušne žlice maslinova ulja
300 g graha
1 avokado
1-2 šake mladoga začinskog bilja
(ili mali listići peršuna)
Priprema preljeva od limuna: 2 jušne žlice limunova soka
60 ml maslinova ulja
marinirane sjeckane limunove kore
2 čajne žlice meda
1 jušna žlica sjeckanog kopra, morske soli i mljevenog crnog papra

Priprema:

  1. Grah očistite i blanširajte, avokado narežite na kriške.
  2. Pomiješajte sve sastojke za pripremu preljeva i ostavite sa strane.
  3. U posudu dodajte kvinoju u vodu i pusite 15 minuta da se namače. Kuhati pri jačoj temperaturi, a pred kraj smanjiti temperaturu i pustiti, poklopljeno, da se kuha sve dok voda ne ispari. Kada je gotovo, pustiti da se ohladi.
  4. Jako zagrijati tavu, dodati ulje i kvinoju te miješajući 8 – 10 minuta peći dok salata ne postane hrskava i zlatno-smeđa. Podijeliti u zdjelice i dodati povrće.

Preporuka: limunovu koru nasijecite, utrljajte u sol, dodajte u staklenke s vodom i limunovim sokom, poklopite i tako marinirajte četiri tjedna.

Njoki od bosiljka, rikole i njoka s pirjanim rajčicama

Ova kombinacija oduševljava talijanskim bojama i profinjenim okusima!

Vegetarijansko: Tanjur s njokima na rajčici i ricotti

Sastojci za 4 porcije: 500 g svježe ricotte
1 snop bosiljka
60 g ribanog parmezana
2 jaja
150 g brašna
1/2 čajne žlice morske soli
60 g maslaca, bosiljka i rikole za posluživanjeZa pripremu rajčice: 600 g rajčice
2 jušne žlice listića origana
12 neoguljenih češnjeva češnjaka
60 ml maslinova ulja
60 ml vinskoga octa
1 jušna žlica bijeloga šećera, morske soli i crnoga mljevenog papra

Priprema:

  1. Nasjeckati bosiljak, jaja i rajčicu.
  2. Zagrijati pećnicu na 200 °C. Za pripremu pirjane rajčice na papir za pečenje rasporediti rajčicu, origano i češnjeve češnjaka. Pomiješati s uljem, octom, šećerom, solju i paprom pa preliti s pola preljeva. Pustiti da se peče 15 minuta u pećnici.
  3. Za pripremu njoka miješati ricottu, bosiljak, parmezan, jaja, brašno i sol dok tijesto ne postane glatko. Brašnom posuti ruke, čajnom žlicom odvojiti 2 količine tijesta pa oblikovati njoke. Potom ih kuhati u posoljenoj vodi 2 – 3 minute dok ne isplivaju na površinu. Nakon toga je potrebno je potrebno izvaditi njoke i pustiti da se okapaju.
  4. Polovicu maslaca otopiti u tavi na visokoj temperaturi i polovicu njoka peći sve dok ne poprime zlatno-smeđu boju sa svake strane. Njoke poslužiti s rajčicom. Preliti ostatkom preljeva, posuti bosiljkom i poslužiti uz rikolu.

Preporuka: rikola se s njokima slaže i optičkiprema ukusu. Isto vrijedi i kada ih pripremamo na salatu.

Pite od limuna presvučene snijegom od bjelanjaka

Jednostavno neodovljivo: ovaj lagani desert je gotov za tren!

Vegetarijansko: Tri pite na papiriću uz žličicu

Sastojci za 8 komada: 8 tankih komada keksa neutralnog okusa
350 g kreme od limuna (lemon curd)
Za pripremu pjene: 160 g bijelog šećera
6 jušnih žlica vode
2 bjelanjka

Priprema:

  1. Vodu i šećer ugrijati u loncu pri slaboj do srednje jakoj temperaturi te pritom miješati dok se šećer ne rastopi. Pustiti da kuha 3 minute, a potom dobiveni sirup ukloniti sa štednjaka.
  2. Pripremiti čvrst šlag od bjelanjaka. Preliti malom količinom sirupa, a potom nastaviti tući šlag dok ne postane debeo i sjajan.
  3. Na svaki komad keksa dodati malo kreme od limuna pa sve prekriti snijegom od bjelanjaka. Snijeg nježno flambirati dok ne poprimi zlatno-smeđu boju.

Preporuka: poslastica nakon jela ne smije izostati na Vašem stolu, osobito ako imate goste. Kekse položite u manje staklene čašice, a potom dodajte limunovu kremu i snijeg od bjelanjaka. Budite oprezni prilikom falmbiranja.

Kako skuhati pire od prosa i cvjetače?

više

Anita Freistätter

Najljepše stranice života su one koje sam sama ispisala i zato se u active beautyju već godinama bavim rubrikama koji donose teme o svakodnevnome užitku i dizajnu interijera za stanovanje. Ako nisam u potrazi za novim nadahnućem, vrijeme provodim čitajući, fotografirajući, u organizaciji ili zabavljanju (ako ništa drugo, onda same sebe). Uvijek uza sebe imam: MP3 Player jer bez glazbe ništa ne ide. Baš kao ni bez sunca, kave ili dobrih razgovora.