Tanjur prepun zelenila.
Recept za zeleni gazpacho
Prava umjetnost povrća u kojem prevladavaju rajčice, mladi luk i krastavac, a med i korijander daju egzotičnu notu.
Sastojci za 4 osobe
- 1 veliki krastavac za salatu
- 6 žutih rajčica srednje veličine
- 2 mlada luka
- 1 češanj češnjaka
- 1 šaka korijandera
- 60 ml octa
- 60 ml maslinova ulja + malo za posipanje
- 80 g sjemenki suncokreta
- 1/2 zelene čili papričice
- morska sol
- frisch geriebener
- svježe mljeveni crni papar
- 1 čajna žlica meda ili šećera (prema želji)
Priprema
- Krastavac narežite na komade, a 1 šaku ostavite za strane za ukrašavanje. Rajčicu narežite na četvrtine, očistite mladi luk i ogulite češnjak.
- Krastavac, rajčicu, mladi luk, češnjak, korijandar, ocat, ulje, sjemenke suncokreta i čili miješajte u električnoj miješalici dok se smjesa ne pretvori u glatki pire. Posolite i popaprite. Prema želji dodajte med ili šećer i pustite da odstoji najmanje 30 minuta u hladnjaku.
- Juhu ukrasite komadima krastavaca i pokapajte se nekoliko kapi maslinova ulja te tako poslužite.
Preporuka: umjesto žute rajčice možete iskoristiti crvenu, no imajte na umu da će vam juha zbog toga biti nešto manje zelena. Za pripremu varijante za vegane izostavite med.