Active Beauty
Recept za zeleni gazpacho

Tanjur prepun zelenila.

Recept za zeleni gazpacho

Prava umjetnost povrća u kojem prevladavaju rajčice, mladi luk i krastavac, a med i korijander daju egzotičnu notu.

Sastojci za 4 osobe
Gazpacho

  • 1 veliki krastavac za salatu
  • 6 žutih rajčica srednje veličine
  • 2 mlada luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 šaka korijandera
  • 60 ml octa
  • 60 ml maslinova ulja + malo za posipanje
  • 80 g sjemenki suncokreta
  • 1/2 zelene čili papričice
  • morska sol
  • frisch geriebener
  • svježe mljeveni crni papar
  • 1 čajna žlica meda ili šećera (prema želji)

Priprema

  1. Krastavac narežite na komade, a 1 šaku ostavite za strane za ukrašavanje. Rajčicu narežite na četvrtine, očistite mladi luk i ogulite češnjak.
  2. Krastavac, rajčicu, mladi luk, češnjak, korijandar, ocat, ulje, sjemenke suncokreta i čili miješajte u električnoj miješalici dok se smjesa ne pretvori u glatki pire. Posolite i popaprite. Prema želji dodajte med ili šećer i pustite da odstoji najmanje 30 minuta u hladnjaku.
  3. Juhu ukrasite komadima krastavaca i pokapajte se nekoliko kapi maslinova ulja te tako poslužite.

Preporuka: umjesto žute rajčice možete iskoristiti crvenu, no imajte na umu da će vam juha zbog toga biti nešto manje zelena. Za pripremu varijante za vegane izostavite med.