Menu

Muffini od kinoje i jaja s rajčicom i špinatom

Kinoja je sastojak koji se u kuhinji može primijeniti na više načina: ima visoku nutritivn

Home » Užitak » Muffini od kinoje i jaja s rajčicom i špinatom - 04.2017

Premda se još naziva i žitaricom starih Inka, kinoja zapravnije žitarica. Osvojila nas je visokim udjelom bjelančevina i minerala, a savršeno se slaže s povrćem.

Sastojci za 12 komada:

  • 3 jušne žlice sjemenki chia
  • 50 g kinoje
  • 100 g sušene rajčice
  • 3 jaja
  • 6 bjelanjaka
  • 60 g feta sira
  • 1 šaka špinata
  • malo svježeg češnjaka
  • ½ čajne žlice papra
  • ½ čajne žlice soli

Priprema:

1. Prvo kinoju treba prosijati u situ, a potom dobro isprati u hladnoj vodi. Ispiranje je važno kako bi se odstranile gorke tvari sadržane u ljusci.  Kinoju potom dodajte u posudu koja sadrži za 2 ½ puta veću količinu vode, dodajte malo soli i prokuhajte. Pustite da tako kuha 15 minuta na srednjoj temperaturi, a potom uklonite sa štednjaka i ohladite.

2. Pećnicu zagrijte na 160°C uza strujanje zraka. Namastite kalup ili čašice za muffine. Nasjeckajte češnjak i sušenu rajčicu.

3. U veliku posudu dodajte jaja i bjelanjke i dobro izmiješajte električnom miješalicom. Potom, miješajući, dodajte sjemenke chia  i lana, feta sir, češnjak, sol i papar. U dobivenu smjesu dodajte komade rajčice, kuhanu kinoju i špinat.

4. Mješavinu je sada najbolje uliti u kalupe tako da ¾ posudica budu pune kako se smjesa ne bi prelila preko ruba tijekom pečenja. Peći 20 minuta, a potom pustiti 10 minuta da se ohladi. Ukusne muffine možete pripremati kao međuobrok ili kao obilniji doručak.

Preporuka: muffini se mogu i zamrznuti i, prema potrebi, ponovno zagrijati u mikrovalnoj pećnici

Prema gore
OKViše informacija