Hamburger i grill uvijek su dobra kombinacija.
Vegeterijanski hamburger
Ništa protiv chesseburgera, ali ovaj burger sigurno nećete zaboraviti.
Vrijeme pripreme: 50 min
Sastojci za 4 osobe:
- 60 g kinoje
- 100 g slanutka
- 2 jušne žlice zobenih pahuljica, sitno mljevenih
- 2 jušne žlice maslinova ulja
- 1 jušna žlica koncentrata od rajčice
- malo kečapa
- 180 ml vode
- 1/5 čajne žlice soli
- 1 mrkva
- 1 jaje
- 1 češanj češnjaka
- 1 čajna žlica senfa
- 1/3 čajne žlice soli
- 1/3 čajne žlice paprike u prahu
- 1/2 crvenog luka
- 4 peciva za hamburger
- 4 hrskava lista zelene salate
- 4 kriške velike rajčice
Priprema:
- naribajte mrkvu, oljuštite češnjak i krupno nasijecite, ogulite luk i narežite ga na kolute.
- operite kinoju i ocijedite. Dodajte u lonac u koji ste prethodno ulili 180 ml zasoljene vode i pustite da prokuha. Potom smanjite temperaturu i pustite da se kuha još 20 minuta dok kinoja ne omekša do mjere da je možete gristi.
- isperite slanutak pod mlazom tekuće vode. Dodajte u sjeckalicu pa pomiješajte s mrkvom, jajima, zobenim pahuljicama, 1 jušnom žlicom maslinova ulja, češnjakom, koncentratom rajčice, senfom, solju i paprikom u prahu i napravite pire. Potom pire dodajte u zdjelu i pomiješajte s kinojom. Smjesa mora biti vlažna, ali dovoljno čvrsta da se može oblikovati. Ako vam ipak ispadne prerijetka, dodajte još malo zobenih pahuljica.
- smjesu rasporedite u 4 porcije, rukama oblikujte kuglice pa ih pritisnite tako da dobijele tipične oblike ćevapčića.
- nauljite roštilj pa prepecite ćevapčiće na srednje jakoj temperaturi. Na roštilj stavite i luk. Narežite peciva i premažite ih kečapom. Stavite list zelene salate, ćevapčiće od kinoje, krišku rajčice te prepečene kolute luka. Sve poklopite drugom polovicom peciva.
Preporuka: Kus-kus je optimalan kao prilog. Najbolje ga je obogatiti mješavinom orašastih plodova i sušenog voća.