Active Beauty
Vegeterijanski hamburger

Hamburger i grill uvijek su dobra kombinacija.

Vegeterijanski hamburger

Ništa protiv chesseburgera, ali ovaj burger sigurno nećete zaboraviti.

Vrijeme pripreme: 50 min

Sastojci za 4 osobe:

  • 60 g kinoje
  • 100 g slanutka
  • 2 jušne žlice zobenih pahuljica, sitno mljevenih
  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • 1 jušna žlica koncentrata od rajčice
  • malo kečapa
  • 180 ml vode
  • 1/5 čajne žlice soli
  • 1 mrkva
  • 1 jaje
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 čajna žlica senfa
  • 1/3 čajne žlice soli
  • 1/3 čajne žlice paprike u prahu
  • 1/2 crvenog luka
  • 4 peciva za hamburger
  • 4 hrskava lista zelene salate
  • 4 kriške velike rajčice

Priprema:

  1. naribajte mrkvu, oljuštite češnjak i krupno nasijecite, ogulite luk i narežite ga na kolute.
  2. operite kinoju i ocijedite. Dodajte u lonac u koji ste prethodno ulili 180 ml zasoljene vode i pustite da prokuha. Potom smanjite temperaturu i pustite da se kuha još 20 minuta dok kinoja ne omekša do mjere da je možete gristi.
  3. isperite slanutak pod mlazom tekuće vode. Dodajte u sjeckalicu pa pomiješajte s mrkvom, jajima, zobenim pahuljicama, 1 jušnom žlicom maslinova ulja, češnjakom, koncentratom rajčice, senfom, solju i paprikom u prahu i napravite pire. Potom pire dodajte u zdjelu i pomiješajte s kinojom. Smjesa mora biti vlažna, ali dovoljno čvrsta da se može oblikovati. Ako vam ipak ispadne prerijetka, dodajte još malo zobenih pahuljica.
  4. smjesu rasporedite u 4 porcije, rukama oblikujte kuglice pa ih pritisnite tako da dobijele tipične oblike ćevapčića.
  5. nauljite roštilj pa prepecite ćevapčiće na srednje jakoj temperaturi. Na roštilj stavite i luk. Narežite peciva i premažite ih kečapom. Stavite list zelene salate, ćevapčiće od kinoje, krišku rajčice te prepečene kolute luka. Sve poklopite drugom polovicom peciva.

Preporuka: Kus-kus je optimalan kao prilog. Najbolje ga je obogatiti mješavinom orašastih plodova i sušenog voća.