Svinjski filet na roštilju punjen marelicama u košuljici od slanine
Svinjski filet na roštilju punjen marelicama u košuljici od slanine iznenadit će svako nepce.
Vrijeme za pripremu: 15 min + 45 min potrebnih za pečenje roštilja
Sastojci za 4 osobe:
- 600 g svinjskog fileta
 - mljeveni sol i papar
 - 75 g sušenih, otkoštičenih marelica
 - 4 grančice timijana
 - 1 jušne žlice voćnog namaza od marelica
 - 4 čajne žlice namaza od leće i đumbira
 - 200 g oko 200 g tankih listića slanine
 - 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
 
Priprema:
- zagrijati roštilj na 180 °C. Oprati meso u hladnoj vodi te osušiti kuhinjskim ručnikom. Odstraniti masnoću i žile. Filet prorežite po dužini na dva mjesta pa presavijte, a potom prorežite nožem na još dva ili tri mjesta, no pazite da komade ne odrežete sasvim. Začinite solju i paprom s unutarnje i vanjske strane.
 - sitno narežite marelice. Operite timijan i prosušite. Sastružite listiće timijana pa pomiješajte s marelicama i voćnim namazom. Unutarnju stranu prerezanog svinjskog fileta namažite namazom od leće i đumbira, a potom preko sloja namaza poredajte punjenje od marelica.
 - filet potom zamotati u listiće slanine u čvrste rolice te blago pritisnuti.
 - mesne rolice premazati maslinovim uljem pa staviti na direktnu vatru i peći 8 minuta, a potom pomaknuti sa strane te poklopljeno peći još oko 35 minuta, pazeći pritom cijelo vrijeme da ne zagori. Pečenje prije rezanja ostaviti nekoliko minuta da odstoji.