Active Beauty
Recept: Pizza od palente s povrćem

Povrće i palenta savršni su par.

Recept: Pizza od palente s povrćem

Savršen okus pizze od palente.

Vrijeme pripreme: 70 minuta

Sastojci za 4 pizze:

  • 1400 ml povrtne juhe
  • 400 g kukuruzne krupice za pripremu palente
  • 400 g koncentrata od rajčice
  • 4 jušne žlice maslinova ulja
  • 1 jušna žlica sirupa od javora
  • 200 g tikvica
  • 200 g paprike
  • 4 mozzarelle (po 125 g)
  • 100 g rikole
  • 2 jušne žlice kapara
  • 1 1/3 čajne žlice soli
  • 4 čajne žlice sušenog origana
  • origano
  • svježe mljeveni crni papar

Priprema:

1. Pećnicu prethodno zagrijati na 180° s uključenim kruženjem zraka i gornjim zagrijavanjem. Narezati tikvicu i mozzarellu na kriške, a papriku na tanke trakice. Zakuhati povrtnu juhu pa smanjiti temperaturu i dodati krupicu te promiješati pjenjačom. Miješajući pustiti da se kuha još 2 minute. Ukloniti sa štednjaka i pustiti da odstoji 10 minuta.
2. Prekriti papirom za pečenje dva lima pa nauljiti s malo maslinova ulja. Palentu podijeliti na 4 porcije i poredati po limu praveći male razmake. Velikom žlicom oblikovati male pizze, a alternativno palentu možete prekriti dodatnim papirom za pečenje pa rukom oblikovati male pizze.
3. Palentu peći 15-20 minuta na srednjoj razini u pećnici dok ne postane hrskava i čvrsta. (Ako istovremeno u pećnicu stavite oba lima, proces pečenja može trajati i duže.) Potom pizze izvadite iz pećnice pa namjestite na gornje i donje zagrijavanje.
4. Koncentrat rajčice pomiješajte s maslinovim uljem, sirupom od javora i solju pa smjesu ravnomjerno razmažite po palenti. Pospite origanom i dodajte tikvice, papriku i kapare. Prekrijte mozzarellom i pecite 20 minuta. (I ovaj put će trajati nešto duže, ako sve u pećnicu stavite odjednom).
5. Ukrasiti rikolom i začiniti paprom.

Sve o palenti

Proizvod:
Palenta je sitno mljevena kukuruzna krupica. Obiluje proteinima i izvor je vitamina poput magnezija i kalija. Nekoć je slovila za tipičnu hranu talijanske vojske i morala se dugo pripremati, a danas je dostupna u polugotovoj varijanti.

Priprema:
Palenta se klasično poslužuje kao prilog, a priprema se slično kao i riža, samo uza znatno veću količinu vode. Dobra je alternativa pšeničnoj i krupici od pira te je prikladna za pripremu nabujaka.