Povrće i palenta savršni su par.
Recept: Pizza od palente s povrćem
Savršen okus pizze od palente.
Vrijeme pripreme: 70 minuta
Sastojci za 4 pizze:
- 1400 ml povrtne juhe
- 400 g kukuruzne krupice za pripremu palente
- 400 g koncentrata od rajčice
- 4 jušne žlice maslinova ulja
- 1 jušna žlica sirupa od javora
- 200 g tikvica
- 200 g paprike
- 4 mozzarelle (po 125 g)
- 100 g rikole
- 2 jušne žlice kapara
- 1 1/3 čajne žlice soli
- 4 čajne žlice sušenog origana
- origano
- svježe mljeveni crni papar
Priprema:
1. Pećnicu prethodno zagrijati na 180° s uključenim kruženjem zraka i gornjim zagrijavanjem. Narezati tikvicu i mozzarellu na kriške, a papriku na tanke trakice. Zakuhati povrtnu juhu pa smanjiti temperaturu i dodati krupicu te promiješati pjenjačom. Miješajući pustiti da se kuha još 2 minute. Ukloniti sa štednjaka i pustiti da odstoji 10 minuta.
2. Prekriti papirom za pečenje dva lima pa nauljiti s malo maslinova ulja. Palentu podijeliti na 4 porcije i poredati po limu praveći male razmake. Velikom žlicom oblikovati male pizze, a alternativno palentu možete prekriti dodatnim papirom za pečenje pa rukom oblikovati male pizze.
3. Palentu peći 15-20 minuta na srednjoj razini u pećnici dok ne postane hrskava i čvrsta. (Ako istovremeno u pećnicu stavite oba lima, proces pečenja može trajati i duže.) Potom pizze izvadite iz pećnice pa namjestite na gornje i donje zagrijavanje.
4. Koncentrat rajčice pomiješajte s maslinovim uljem, sirupom od javora i solju pa smjesu ravnomjerno razmažite po palenti. Pospite origanom i dodajte tikvice, papriku i kapare. Prekrijte mozzarellom i pecite 20 minuta. (I ovaj put će trajati nešto duže, ako sve u pećnicu stavite odjednom).
5. Ukrasiti rikolom i začiniti paprom.
Sve o palenti
Proizvod:
Palenta je sitno mljevena kukuruzna krupica. Obiluje proteinima i izvor je vitamina poput magnezija i kalija. Nekoć je slovila za tipičnu hranu talijanske vojske i morala se dugo pripremati, a danas je dostupna u polugotovoj varijanti.
Priprema:
Palenta se klasično poslužuje kao prilog, a priprema se slično kao i riža, samo uza znatno veću količinu vode. Dobra je alternativa pšeničnoj i krupici od pira te je prikladna za pripremu nabujaka.