Menu

Recept: Juha od slanutka i prosa

Probajte jednu od najstarijih žitarica na svijetu.

Home » Užitak » Hrana i recepti » Recept: Juha od slanutka i prosa - 09.2017

Hranjivo i ukusno.

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Sastojci za 4-6 osoba:

suppe mit hirse
  • 220 g slanutka
  • 250 g pira
  • 1 l povrtne juhe
  • 200 ml kreme od soje
  • malo repičinog ulja
  • 4 čajne žlice pesto rossa
  • 80 g sušenih rajčica
  • 1 luk
  • 2 čajna žlica kurkume
  • 50 g pinija oraščića
  • 4 čajne žlice sjeckanog peršina
  • sol
  • papar

Priprema:

1. Pir namočiti da omekša te skuhati. Za to vrijeme oguliti i nasjeckati luk pa ga pirjati u loncu na malo ulja dok ne postane staklast. Potom zaliti povrtnom juhom pa dodati pir i slanutak te sve dobro pomiješati.  
2. Napraviti glatki pire od juhe te začiniti kurkumom, solju i paprom. Umiješati kremu od soje pa staviti juhu da još malo kuha.
3. Za to vrijeme na tavi prepržiti oraščiće pinije, neprestano ih miješajući. Čim poprime boju i počnu se dimiti znak je da su gotovi.
4. Sitno nasjeći sušenu rajčicu i peršin. U duboki tanjur dodati juhu pa ukrasiti s malo pesto rossa, peršinom, komadima rajčice i komadićima pinije.

Sve o piru

Proizvod:
Pir je jedna od najstarijih sorata žitarica na svijetu. Zahvaljujući visokom udjelu minerala (željezo, silicij, magnezij) i vitamina jako je cijenjen, a redovit unos preporučuje se za lijepu kožu i snažnu kosu.

Priprema:
Kao prilog, dodatak za nabujke ili u knedlama – pir ima široku primjenu u kulinarstvu. Nije prikladan za pečenje jer gluten. Oljušten pir ima blago slatkast okus pa se dobro slaže u kombinaciji s pahuljicama i voćem za doručak.

Prema gore
OKViše informacija