Ukusna i brza juha.
Juha od kadifice
Iz gredice ili s livade ravno na štednjak. Kuhanje sa svježim sastojcima – ravno iz prirode.
Donosimo cvjetove u tavi.
Juha od kadifice
Sastojci za 4 osobe:
- 1/2 kg rajčice
- 2 luka i 2 češnja češnjaka
- 3 zrna papra
- 4 klinčići
- 1 čajna žlica kima
- 5 zrna korijandera
- 2 jušne žlice suncokretova ulja
- 1 lovorov list
- sol
- 12 kadifica
- 4 jušne žlice creme fraîche
Priprema:
- Kuhati rajčicu s 1 lukom i 1 češnjem češnjaka. Kad se rajčica raspukne, električnom miješalicom napraviti pire. Prema potrebi dodati vode.
- Smrviti u mužaru papar, klinčić, kim i zrna korijandera. Dodati vode prema potrebi. Kad je gotovo, sve umiješati u umak.
- Sitno narezati 1 luk i 1 češanj češnjaka, a potom pirjati na ulju, dodati umak i lovorov list te, miješajući, pustiti da se skuha. Dobro posoliti, isključiti štednjak i dodati cvjetove kadifice. Potom oplemeniti okus dodavši žlicu creme fraîche.
Kadifica cvjeta u lipnju, a dostupna je već u svibnju, uzgojena u staklenicima. Ima različite okuse, ovisno o sorti: Tagetestenuifolia ima citrusan okus, filifolia podsjeća na slatki korijen, a lucida se u kulinarstvu rado koristi umjesto peršina. Oprez: nisu sve sorte jestive.