Menu

Razgovarajmo otvoreno o menstruaciji!

Menstruacija nije tabu tema.

Home » Zdravlje » Razgovarajmo otvoreno o menstruaciji! - 05.2019

Menstruacija nije tabu tema: Osim profesionalnog ginekološkog pregleda, važno je otvoreno razgovarati o ženinu ciklusu.

Kada je Mirjam (ime je izmijenila redakcija) prvi put dobila menstruaciju, za nju je to bio pravi šok. Prije svega nije znala s kim bi o tome mogla razgovarati. Čak joj je i majka samo dala dva uloška i pružila joj osjećaj da je to nešto što se potajno mora obaviti.

Danas Mirjam otvoreno govori o svojoj menstruaciji. Osim toga, želi svojem ocu i svojoj braći dati do znanja da menstruacija nije nikakva tabu tema. Nada se da će njezina braća otvoreno razgovarati sa svojim djevojkama i kasnije sa svojom djecom o bolovima, krvavoj posteljini i menstruacijskim čašicama. „Sve da više nijedna djevojčica ne dobije osjećaj da nešto mora obaviti u tajnosti“, ističe Mirjam.

Mnoge žene i dalje nerado razgovaraju o svojoj menstruaciji. Zahvaljujući mnogim aktivisticama, koje ponajviše o menstruaciji otvoreno govore na mreži, tema se lagano razvija u onom smjeru u kojem bi trebala: u kontekstu potpune uobičajenosti. Što više djevojaka i žena zna koliko se menstruacije mogu razlikovati, tim bolje.

Tako je Mirjam, koristeći se menstruacijskom čašicom, još bolje upoznala svoje tijelo. „Otkako ju koristim, mnogo sam naučila o krvi koja me svaki mjesec napušta. Kada poznajete svoje tijelo, u njemu se bolje osjećate.“ Da ta spoznaja može pomoći i drugim ženama, potvrđuje ginekologinja dr. Katarin Steger-Kollar. I mnogo više: „Mnoge žene vjeruju da koristeći se menstruacijskom čašicom treniraju i mišiće zdjelice što ublažava jake menstruacijske grčeve.“

Upoznajte i spoznajte razloge bola

Kada bol jednostavno postane neizdrživ. Od svoje 14. godine Sophie (ime je izmijenila redakcija) se već sedam dana prije krvarenja bori s jakim bolovima uz koje normalna svakodnevnica više nije moguća. S obzirom na to da joj i obavljanje nužde predstavlja dodatne bolove, tijekom menstruacije prestala je i jesti. Četiri godine, dva ginekologa i različiti lijekovi protiv bolova – Sophie je i dalje bez dijagnoze morala živjeti s bolovima.

Čak i kada je jedan dan ponovo kolabirala i kada su je odveli na hitnu, liječnici su joj samo rekli da je „osjetljiva“. Tek nakon što je sama počela istraživati, naišla je na temu endometrioze – dobroćudnog, ali kroničnog oboljenja kod kojeg se žarište endometrija razvija izvan sluznice maternice, dakle na drugim mjestima u tijelu. I zaista, njezina je pretpostavka potvrđena odgovarajućim pregledom. Od kada Sophie redovito – bez stanke – koristi antibaby pilule, više nema bolove i želi da se u budućnosti više govori o tom oboljenju. „Već se pet godina bespotrebno patim jer ne postoji svijest o tom vrlo čestom oboljenju“, govori Sophie.

Kako se ciklus mijenja nakon poroda

Godinu i pol dana Daniela (ime je izmijenila redakcija) pokušava zatrudnjeti i bila je presretna kada je konačno uspjela. Dva mjeseca nakon poroda ponovo je dobila menstruaciju, ali drugačiju od one na koju je navikla. „Gubila sam više krvi nego prije trudnoće“, kaže ona, „i odjednom je krvarenje trajalo pet, a ne tri dana.“

Prema ginekologinji Steger-Kollar, to je slučaj kod mnogih žena. „Tek nakon pola godine ciklus se ponovo stabilizira, ali se može odvijati drugačije nego inače.“ Od poroda Daniela koristi kondome kao zaštitu i mjeri temperaturu – naučila je slušati svoje tijelo.

Rote und weiße Figuren aus Papier

Hormonska zaštita utječe na menstruaciju

Bianca (ime je izmijenila redakcija) je u pubertetu postala anoreksična i u kratkom je razdoblju mnogo izgubila na težini što je utjecalo i na njezinu menstruaciju – tri ju godine uopće nije ni imala. Kada se dobivanjem na težini postupno počelo vraćati i krvarenje, njezini su osjećaji bili pomiješani: „S jedne sam strane, naravno, bila sretna što ponovno imam menstruaciju i što sam zdrava. S druge strane, za mene je to bio znak da sam se u dovoljnoj mjeri „udebljala“ da bih ju uopće mogla imati.“

S 19 godina liječnik joj je zbog mogućnosti stvaranja tromboze – zbog poremećaja zgrušavanja krvi – propisao mini pilule. S 22 godine prestala ih je koristiti. Od tada ne koristi hormonsku zaštitu i ponovno redovito dobiva menstruaciju.

Utjecaj psihe

Louisa (ime je izmijenila redakcija) je svoju menstruaciju dobivala tri puta u tri godine, a nakon razvoda roditelja prestala ju je dobivati. Zbog toga je sa 16 godina otišla kod ginekologa. „Ako do 16. rođendana menstruacija ne nastupi ili ako izostane više od tri mjeseca, trebali biste posjetiti liječnika“, preporučuje ginekologinja Steger-Kollar.

Louisina dijagnoza: sindrom policističnih jajnika, hormonalni poremećaj koji osim problema u ciklusu za posljedicu može imati pretilost i jaku dlakavost tijela. Kako bi Louisino tijelo naučilo pravilno se nositi s hormonima, dobivala ih je u obliku pilule. Uz pilulu nastupila je i menstruacija, ali mlada se djevojka nije osjećala dobro uzimajući hormone. Druge mogućnosti nisu bile uspješne – menstruaciju je dobivala samo kada bi uzimala pilulu.

Prošloga ljeta Louisa je sa svojom majkom detaljno razgovarala o stvarima koje su je opterećivale nakon razvoda roditelja. Kada je nakon pilule dva puta mjesečno dodatno krvarila, otišla je na pregled na kojem se nije mogao utvrditi sindrom policističnih jajnika. Nakon toga prestala je koristiti pilulu i zaista, nakon sedam godina, po prvi je put na prirodan način dobila menstruaciju.

„Sindrom se policističnih jajnika često utvrdi kod pacijenata bez detaljnih pretraga“, kaže Katrin Steger-Kollar. Pritom su psihička opterećenja najčešće uzrokom izostanka menstruacije. Kako psiha utječe na hormone, nije u potpunosti utvrđeno, ali stres izravno utječe na onaj dio mozga koji stvara hormone, a koji regulira ciklus. „Posebice kod žena koje ionako imaju neredovan ciklus stres može izazvati izostanak menstruacije“, kaže liječnik.

Menstruacija je, dakle, apsolutno individualna tema za svaku ženu i često može biti preveliko opterećenje. Osim ginekološkog savjeta pomažu razgovor i razmjena iskustava jer, bez obzira koji problem imali, ima i previše onih koji će nas razumjeti.

O osobi
Dr. Katrin Steger-Kollar u Innsbrucku je studirala medicinu, a specijalizirala ginekologiju i porodništvo. Godine 2016. osnovala je svoju ordinaciju u Kufsteinu u kojoj nudi savjetovanje i liječenje od mlade dobi preko trudnoće pa sve do klimakterija.

Prema gore
OKViše informacija