Menu

Vino i čista milina

Čisti užitak.

Home » Nadahnuće » Putovanja i savjeti za putovanja » Vino i čista milina - 09.2017

I male hedoniste oduševit će prostrani brežuljci smješteni u talijanskoj regiji Dolegna del Collio.

Veslanje Kanalskom dolinom, šetnje kroz vinograde i uz more ili turističke rute na povijesnim stazama – regija Furlanija-julijska krajina u Italiji pruža brojne sadržaje koji pozivaju na otkrivanje. Bez obzira na to kojim putem da krenete, uvijek ćete se naći na ruti čistoga užitka!

Ako putujete u talijansku regiju Furlaniju, znak je to da ste već potvrđeni hedonist ili ćete to, pak, brzo postati. Ovaj kraj koji bismo podjednako mogli okarakterizirati kao pitom, ali i samovoljan, nalazi se u susjednoj Italiji i nećete pogriješiti ma na koju stranu autoputa da se u toj regiji uputite. No pravi poznavatelji na autoputu skreću prema Kanalskoj dolini i tamo otkrivaju najdražesnija područja Italije. Sjeveroistok u nekim dijelovima izgleda kao da pomalo tone u san. No to vam ni najmanje neće smetati. Baš suprotno, upravo se tu krije šarm furlanijske regije koja na dnevni red stavlja slow food i usporavanje tempa, a kao sam krajolik podsjeća na Toskanu.

Blagi usponi vinograda poput valova se šire u smjeru Jadrana. Voćke uzduž puteva dozivaju vas da probate njihove plodove dok šećete vinogradima regije Dolegna del Collio ili, pak, dok uživate u pogledu vozeći se na biciklu. Srednjovjekovni gradići i utvrde, meandri divljih rijeka, slikoviti crkveni tornjevi i velebne vile okružene čempresima istinski su užitak za oči. Vinogradarstvo dominira krajolikom, a osobito se to odnosi na Collio koji je diljem svijeta poznat po svojim vinima. Na sjeveru oduševljavaju osorni gorski grebeni alpskog karaktera, drvene kućice i divlji gorski potoci, dok se na jugu proteže krajolik prostranih dolina koje prate rijeku Po, ili, pak, stjenovitog krša koji se proteže prema moru.

Mjesto na kojem zastajemo i uživamo

Kulinarstvo ove regije pobuđuje istinsku sreću. Zapanjuje broj dobrih tratorija, krčmi i trgovina vinom. Furlanijska kuhinja u sebi skriva utjecaje slavenske, srednjoeuropske i venecijanske kulinarske tradicije, a načelno spada u red jednostavnijih, podnebljem određenih kuhinja.

Najpoznatija jela su palenta s kobasicama koje se spravljaju u tom podneblju (polenta con salsiccia), varivo od graha (jota) ili jedna vrsta lepinja sa sirom (frico) koja se priprema u tavi. Tipični proizvodi ove regije su dijelom poznati diljem svijeta, a to su: sočna šunka San Daniele koja se proizvodi u istoimenom mjestu sjeverozapadno od Udina. I Sauris di Sotto je poznat po svojim prerađevinama od svinjskog mesa, a osobito po panceti.

Za dobre stvari potrebno je određeno vrijeme što je slučaj i sa sirom montasio koji se proizvodi u ovoj regiji. Birani ukus ključno je načelo pokreta slow food koji potječe iz Italije, a koji se oslanja na regionalnim proizvodima iz biološkog uzgoja. U Furlaniji se osobita važnost pridaje umjetnički osmišljenoj hrani. Collio proizvodi vrhunska vina koja se cijene i piju u cijelome svijetu. Idealni prilozi raskošnim specijalitetima su vina od autohtonih sorata refošk, malvazija, friulano i ribolla calla.

Urabni biseri Furlanije

Kao dobrodošla zamjena raskošnom beskraju zelenika brežuljaka u regiji Collio, u ponudi je izlet u obližnje pitoreskne gradove. Grad Cormon u kojem obitava 2000 duša središte je vinogradara ove regije. Ako nemate vremena obići sve vinare, onda napravite u tamošnju enoteku di Cormon. Priuštite si i tanjur antipastija kako biste mogli kušati što je moguće više vina.

Pitoreskni Cividale, bivši glavni grad pokrajine Langobardije, ima ponešto od povijesno-umjetničkog blaga u koje, prije svega, spada i Vražji most za koji se vežu brojne legende, a preko kojega morate prijeći kako biste dospjeli na glavni gradski trg. Premda je riječ o malome gradu uskih ulica koji lako možete prijeći za kratko vrijeme, njegov šarm vas dugo zadržava u svojoj mreži.Wer es quirliger und turbulenter mag, sollte Udine, der heimlichen Hauptstadt des Friaul, einen Besuch abstatten. Auf ihren großzügigen Plätzen wird in geselliger Runde Aperitif getrunken, gelacht und gestikuliert.

Ako, pak, volite živahnost i turbulencije, onda biste trebali posjetiti Udine, tajni glavni grad Furlanije. Na njegovim velikim trgovima u ugodnome društvu ispijaju se aperitivi, uživa se i smijehu i izražajnim gestikulacijama.

Savršena kombinacija opuštanja, ali i živahnijeg tempa čeka vas u gradu Grado. Njegov čarobni stari grad uvijek je okupan osvježavajućim povjetarcem koji dolazi s mora. Treba priznati da faktor odmora tijekom sezone i nije odviše visok, ali uz morske šumove uspjet ćete se malo i umiriti.

I na kraju Trst

U bivšoj trgovačkoj luci Habsburške monarhije osjetan je utjecaj austrijske, hrvatske, mađarske i slovenske kuhinje. Talijanska kuhinja miriši na štrudle od jabuke, kiseli kupus i krvavice, ali i srdele i riblje specijalitete kao i ricottu ili radić. Za Trst su tipični takozvani bifei, zalogajnice u kojima se u izobilju poslužuju domaćinska jela.

I u kulturnome smislu grad ima štošta za ponuditi, a u prvome redu to su: festival jazz glazbe u Muggi, filmski festival u Trstu ili poznata jedriličarska regata u Barcolani. Za Trst su tipični takozvani bifei. U Punti della Dogana, staroj carinskoj zgradi na Velikom kanalu u Veneciji smještena je zbirka modernih umjetničkih djela, dok se na bivšoj ribarskoj tržnici u luci odnedavno održavaju umjetnički projekti. Sada je potrebno samo pronaći malo vremena za uživanje kako ne biste promašili priliku za ovo putovanje.

Savjeti za putovanje u Furlaniju

Kratki izlet u zelenilo
Juriti na žarko žutoj vespi zelenim brežuljcima regije Collio. Vespu možete posuditi kod više od 30 vinogradara.

Umjetnost
U jednom od najvažnijih građevinskih spomenika Furlanije iz 17. stoljeća, vili Manin, danas je smještena impozantna, međunarodno priznata umjetnička izložba. Tu se održavaju i koncerti kao i kulinarski festival „Sapori pro loco“.

Selo lavande
Ljupki gradić Venzone potpuno je razoren u velikom potresu 1976. godine nakon čega je nanovo obnovljen. Tu ćete pronaći butike koji prije svega nude sapune i proizvode od lavande.

Prastaro
Akvileja je dojmljivo mjesto poznato po najvećim ranokršćanskim podnim mozaicima na svijetu. Po kojima je zabranjeno hodati!

Gigantsko
Briška jama (Grotta Gigante) najveća je turistička jama na svijetu.

 

 

Prema gore
OKViše informacija