Menu

Putovanje s djecom: Tko komu pokazuje svijet?

Djeca su bolji putnici. Oni vide ono što je ispred njih jer nemaju nikakva očekivanja.

Home » Nadahnuće » Putovanje s djecom: Tko komu pokazuje svijet? - 11.2019

Na putovanjima bismo se trebali ponašati kao djeca: promatrati svijet iz(a) svakog kuta i znatiželjno istraživati sve što je nepoznato. Ako putujete s djecom, jednostavno oponašajte njihovu znatiželju.

Prije stotinu godina engleski mislilac Gilbert Keith Chesterton napisao je: „Putnik vidi ono što vidi. Turist vidi ono zbog čega je došao.“ Moj sin Valentin sada ima šest godina i može se nazvati malim velikim putnikom. Sve je počelo za vrijeme moje roditeljske odsutnosti kada je napunio jedanaest mjeseci i postao dio serije „Valentin na putovanju“ u austrijskim dnevnim novinama. Svaki mjesec novo putovanje – od Danske do Jordana, od prikolice za spavanje do biciklističkih tura, od krstarenja do toplica za bebe. Želio sam svima pokazati da je putovanje s malim djetetom moguće.

Naravno da sam želio Valentinu pokazati svijet. No ipak on svijet pokazuje meni. Djeca su bolji putnici od odraslih – ponovno se vraćam na Chestertona: Djeca vide ono što je ispred njih jer nemaju očekivanja. Tamo gdje odrasli povremeno pokažu oduševljenje, djeca pokažu znatiželju i iskrenu neoduševljenost ako za to imaju „razlog“. Tada će se posvetiti trenutku – udisat će egzotične mirise ili osluškivati strane jezike. Time otvaraju vrata koja odrasli nikada ne bi otkrili.

Stoga je pozivnica beduina u jordanskoj pustinji zapravo bila za mojega sina. Kada smo potom s jednim čovjekom i njegovim sinovima isprobali jela pripravljena od unutrašnjih organa janjeta, samo je Valentin, kojem je tada bilo 19 mjeseci, bez razmišljanja „trpao“ komade mesa u usta. Beduin mu se nasmijao i rekao nešto na arapskom. Valentinov odgovor također je bio nerazumljiv i tada se razvio razgovor koji nitko drugi nije mogao pratiti.

Uzeti i ponuditi vrijeme

Otkako je turistička industrija otkrila obitelji, počeli su raditi „krojeve po mjeri“: dječji klubovi, dječji bifei, programi s animacijama, čuvanje djece. Kopiraju uglavnom ono što roditelji s djecom ionako kod kuće rade. Strah nekih roditelja da će nepoznato biti naporno neosnovan je – sve dok si uzimamo dovoljno vremena. Djeca „vare“ doživljaje kroz igru, stoga su im potrebne stanke koje nisu ispunjene aktivnostima. Ako otac ili majka previše stvaraju stres jer se mora još mnogo toga vidjeti, krajnji rezultat bit će nepovoljan.

Više je vremena roditeljima na putovanju potrebno i za praktične aktivnosti. Prijava u hotelu također zahtijeva više vremena uz dijete kao i orijentacija te potražnja za mjestom za previjanje ili kuhinjom. Putovanje će postati jednostavnije kada si priznamo da nam je uz dijete u jednoj i kofer u drugoj ruci potrebna i treća ruka.

Putovanje djeluje i kod kuće

Način i cilj putovanja baza su sretnoga obiteljskoga putovanja. S obzirom na to da je putovanje individualna stvar, savjeti rijetko pomažu. Želite li stalan smještaj (koji je udoban) ili putovanje po različitim odredištima? Čime želite putovati? Prikolica za spavanje može biti zanimljivija od samoga odredišta.
Ipak, najčešće je postavljeno pitanje: Koju korist dijete ima od putovanja? Protupitanje je: Zbog čega putujete? Za fotografije i razglednice na koje možete pisati, zbog hrane i pića? Djeci te stvari nisu potrebne. Ona se oslanjaju na svoja čula. Usput ćete otkriti koliko su besmislena neka pravila svakodnevnice, koliko su neke stvari jednostavne kada se ne držite nekih grčevitih pravila odgoja i koliko su zapravo životne sitnice lijepe. Mi, putnici, to poznajemo, od Pura Vida na Costa Rici ili talijanska Dolce Vita.
A ako sve to zaboravimo – osim kofera i stvari, djeca će nas rado podsjetiti.
wieder daran.

Putovati s djetetom

Cilj putovanja možete zajednički odabrati s djecom koja su starija od tri godine, na primjer provjeriti na internetu za čime postoji najveće zanimanje. Posebice kada je u pitanju stres tijekom putovanja, svaka obitelj ima vlastite granice. Stoga svoje putovanje organizirajte na način koji će svima olakšati.

Vrijeme je ključ uspješne organizacije dječjeg putovanja. Planirajte putovanje kao da to radite sami za sebe, potom prepolovite planirani program (ili udvostručite vrijeme ako postoji mogućnost).

Put je za djecu dio samoga putovanja. Stoga je četiri sata igre u vlaku zanimljivije nego tri sata vožnje automobilom. Osmislite program (knjige, igre), posebice ako letite! Savjet: Putujte u prikolici.

Bez stresa: Na putovanju se svakodnevni ritam mijenja, od stolca pa do vremena za počinak. Roditelji trebaju biti prilagodljivi, čak i kada su u pitanju ruta i program.

Suputnici: Ugodnije je putovati s još jednom odraslom osobom jer ćete si olakšati check in ili posjet muzeju. Stoga putujte s prijateljima ili rodbinom.

Prema gore
OKViše informacija