Menu

Otočko kraljevstvo

Kabo Verde.

Home » Nadahnuće » Putovanja i savjeti za putovanja » Otočko kraljevstvo - 11.2017

Uvijek srdačan doček: u Republici Kabo Verde sve je u znaku šarenila i opuštenosti. Nikakvo čudo kad godišnje broji 350 sunčanih dana, a smještena je uz prekrasno plavo more.

Osjećate se istrošeno? Ljuti vas zima? U Republici Kabo Verde koja se smjestila zapadno od afričkog kontinenta, 350 dana u godini sja sunce, a riječ „stres“ postoji samo u rječniku. Vrijeme je za malo putovanje, ako ništa drugo, a ono barem u mislima.

Nekada poželimo biti na nekom nepoznatom mjestu, daleko od doma, svakodnevice i svega što dobro poznajemo, volimo i cijenimo. Od same pomisli na neku, tisućama kilometara udaljenu zemlju osjećamo leptiriće u trbuhu jer boravak na dalekom mjestu može umiriti čežnju koju osjećamo za mirom, odmorom, ali i egzotikom i novim iskustvima.

Zamišljamo kako nam stopala uranjaju u pijesak, kako se kupamo u kristalno čistoj morskoj vodi ili kako satima šećemo krajolicima koje krasi bujno zelenilo. Republike Kabo Verde mogla bi biti takva jedna čežnja. Prema je na karti turističkih destinacija još relativno slabije poznata, od Europe je udaljena tek nekoliko sati leta. Broji pedeset otoka od kojih je samo jedan naseljen, a nalazi se nasred Atlantika, oko 570 kilometara od afričke obale, južno od španjolskog Kanarskog otočja.

Republika Kabo Verde dugo je bila nenastanjena i tek su je u 15. stoljeću otkrili portugalski pomorci. Danas se u njoj europski i afrički životni stil spajaju u šarenu, prijateljsku i vedru cjelinu. Kada se oduševljeni turisti susretnu s domaćim stanovnicima, uza srdačan osmijeh i uzrečicu „Bez stresa!“ oprezno ih zamole da uspore. Baš tako i glasi nesluženi moto Republike Kabo Verde. Život se ovdje odvija mirno. Malu užurbanost možete osjetiti samo na otoku Salu kada ribari prijepodne pristignu na svojim brodovima. Otočku kuhinju čine svježa riba i morski plodovi, a boravak na otoku savršena je prigoda da probate jastoge. Na drvenim stazama prodaju se još: kirnja, tuna, skuša i trlja naslagane jedna na drugo u posebnim zdjelicama. Muškarci sjede na podu i čiste manju ribu, dok žene sjede na okruglim stoličicama i zadužene su za prodaju.

Ravnopravnost

Republika Kabo Verde općenito ima žensko obilježje. U vladi sjede ministrice i to je razumljivo samo po sebi. Na posljednjim izborima jedna je žena gotovo pobijedila na izborima za predsjednika vlade. „Republika Kabo Verde svijetla je točka kada govorimo o ravnopravnosti spolova, a brojne žene imaju ugledne vodeće pozicije u javnim službama i privatnom sektoru,“ stoji u UN-ovom godišnjem izvješću za 2016. godinu.
Za razliku od brojnih drugih afričkih zemalja tu se prihvaća homoseksualnost, a od 2014. to je pravo čak i zakonski zaštićeno.

Zaštita okoliša i životinja

Uz nastojanja u području ljudskih prava i socijalne politike, UN-ovo izvješće hvali ovu otočku državu i kad je riječ o zaštiti okoliša. Premda je energetska opskrba otoka otežana, upravo zbog toga i tomu unatoč postoje nastojanja za poticanje obnovljivih izvora energije. Najambiciozniji cilj vlade je do 2020. godine dobivati polovicu potrebne energije iz vjetrenjača, fotopanonskih sustava i drugih izvora. U brojnim hotelima već sada se radi uštede rezervi za tuširanje koristi morska voda. I tema zaštite životinja je važna. Budući da je Republika Kabo Verde treće najveće gnjezdište ugrožene karetne želve, ova je životinjska vrsta zaštićena od 2002. godine. Brojni projekti štite kornjače od drugih te divljih životinja.
Uz brojne sunčane dane, stabilnu političku situaciju i blizinu Europe za ovu je državu dodatna prednosti i njezina beskrajna raznolikost. Nijedan otok ne nalikuje drugome. Sal, Boa Vista i sićušni Maio su ravni, suhi i njima se prostiru kilometarske pješčane plaže. Upravo se ovdje odvija većina turističkog života. Brojni dijelovi uz plažu još su uvijek neizgrađeni i nenastanjeni, premda preko noći niče sve više novih hotela, Ako se na godišnjem odmoru ciljano želite odreći kulturnih sadržaja i razgledavanja, onda ćete se na ova tri otoka u svakom slučaju izvrsno osjećati. Ovdje je kupanje zajamčeno u svim varijantama. Na Salu vas neće privući samo kristalno čista morska voda, nego i kupanje u prirodnim uvalama smještenim u stijenama Bucarona, potom plivanje u slanoj vodi Pedra de Lime ili susret s limunskim morskim psima u Sahrk Bayu.

Prirodna raznolikost

Potpuna suprotnost ravničarskim, pješčanim otocima su strmi otoci koji obiluju vegetacijom poput otoka Santo Antăo na kojemu se može rekreativno pješačiti, potom malog cvjetnog otoka Brava ili vulkanskog otoka Fogo na kojemu se nalazi 3000 metara visok vrh Pico de Fogo. I otok Săo Nicolau poznat je po raskošnom zelenilu i strmim stijenama, no manje je poznat od otoka Santo Antăo, premda je upravo on tajna preporuka iskusnih planinara. Sliku određuju nekoliko metara visoki kukuruzi te drveće papaje i banana. Smještaji za posjetitelje su oskudno opremljeni. Tamo se poslužuje autentična kuhinja poput jakog variva cachupa od kukuruza, graha, ribe i mesa. Mogla bi vas oduševiti ruta od Ribere Brave, središta otoka do mjesta Cachaco smještenog na povišenom dijelu otoka. Put obrubljuju palme uz koje stoje djeca i mašu, a kada stignete u podnožke Monte Gordoa, odmah ćete zapaziti prastare dracene. U tamošnjem parku prirode možete vidjeti najveću raznolikost drveća na svijetu. Glavni otok Santiago nudi od svega ponešto, dok otok Săo Vicente slovi za kulturno središte Republike Kabo Verde, nudeći kulturne i glazbene sadržaje, ali i prirodne atrakcije, kupanje i surfanje. Između otoka vozi samo nekoliko letova i ima malo trajektnih veza. Najbolje je po dolasku planirati posjet samo jednome ili dvama otocima. U konačnici, tamo ćete morati preživljavati i istinski uživati u ponuđenim sadržajima i nije riječ o obilasku što je više moguće otoka u što kraćem vremenu. Ako smo probudili vašu čežnju, onda znajte da postoji još sedam dodatnih razloga zašto posjetiti Republiku Kabo Verde.

 

Info box

Položaj
Zelenortska Republika smještena je oko 570 kilometara zapadno od afričkog kopna. Nastanjeno je njezinih devet od petnaest otoka:  Santiago, Boa Visa, Sal, Săo Vicente, Santo Antăo, Săo Nicolao, Fogo, Maio te Brava.

Dolazak
Hrvatski državljani mogu se za detaljnije obavijesti i podnošenje zahtjeva za vizu obratiti počasnom konzulu Republike Kabo Verde u Beču.

Kada ste tamo
Između većine otoka prometuju avioni lokalnog avioprijevoznika  TACV. Na samim otocima možete koristiti male autobuse s otvorenim krovovima. U turističkim regijama ima dovoljno taksija i organiziranih turističkih ruta.

Prema gore
OKViše informacija