Menu

Čežnja za dušom

Ispod oblaka.

Home » Nadahnuće » Putovanja i savjeti za putovanja » Čežnja za dušom - 02.2018

Ako vam ovdje pada na pamet serijal „Game of Thrones“, idete u dobrom smjeru. Dark Hedges u grofoviji jedno je od brojnih lokacija u Sjevernoj Irskoj na kojima se snimala serija.

Raspitajte se malo u krugu svojih poznanika tko je od njih već bio u Irskoj. A potom ih pitajte tko je bio tri, četiri puta. Vjerojatno ih neće biti puno. Zeleni Otok ubraja se među europska odredišta koje turisti posjećuju s velikim oduševljenjem premda nije poznata ni po sunčevoj svjetlosti ni po značajnijim kulinarskim dosezima. Irska je puno više hrana za dušu. Grub krajolik u nebrojenim zelenim tonovima godi duši. Nebo djeluje da je toliko blizu da oblake gotovo pa i možemo dotaknuti. Ulice su uske, krivudave i obrubljene nepreglednim grmljem pa tako nikada ne znate što se krije iza sljedećeg skretanja. Možda zlatnožuta pješčana plaža, možda neko mjestašce ili nježna duga na nebu.

Naučite voljeti kišu

A kad smo već kod duge, odnosno kiše, u Irskoj ima puno kišnih dana, jako puno. No to ništa ne znači. Ako se naučite na život u Irskoj, istovremeno ćete naučiti voljeti kišu ili je barem tolerirati.

Irski blagoslov

»Neka u tvome srcu obitava uvjerenje kao nakon svake kiše dolazi sunce«

Kada ste u Irskoj, pred vama se neprestano prostore njezin krajolik. No surovi vremenski uvjeti ne obećavaju automatski nešto loše. Oni mogu biti plodno tlo za rast. Često ne traju dugo, a nakon njih dolazi sunce. Često se događa da su sunčeve zrake toliko jake da se na horizontu pojavi duga. Trebate je samo prepoznati i uzeti si vremena kako biste je promatrali jednom kad se pojavi. Ako kroz Irsku putujete duže vrijeme, onda ćete ozbiljnije shvatiti značenje uzrečice kako ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća. Ako uza se uvijek imate jaknu za kišu, onda vam prolom oblaka neće pokvariti raspoloženje. Možda su upravo kratkotrajni pljuskovi i formirali Irce u komunikativne osove kakvi su danas. Tamo se svaki dan razgovara o kiši. Kada će danas pasti? Što kažu oblaci? Sutra bi trebalo biti sunčano – dan će bit prekrasan.

Udobno utočište

ein irisches cottage

Osim toga, vjerojatno je i kiša pridonijela tome da Irska slovi za udobno utočište jer kamo se sakriti kada ponovno počne rominjati, rositi, padati, liti? U udobnosti nekog kafića u kojem se možete ugrijati uz crni čaj s mlijekom i svježe pečene pogačice scones. Možete i u obližnji pub. Tradicionalni pubovi društvena su okupljališta u svakome mjestu nakon posla, preko vikenda i u stankama. Dolaze svi, ne samo određene skupine gostiju.

Čak je i djeci u dozvoljen ulaz u pratnji roditelja. Samci, baš kao i udovci i udovice ovdje mogu započeti novu vezu. Socijalni status nije bitan – svi su dobrodošli jer važno je zajedništvo, ljudska interakcija. Važno je uživati u životu i zabavljati se. Taj tipični irski stav naziva se „craic“. Pritom ne smije izostati glazba. Svaki vikend glazbenici uzimaju u ruke gitaru i gusle da bi odsvirali najbolju moguću verziju irskih narodnih pjesama. Iznenada će se sviračima pridružiti mlada djevojka i prodornim glasom na galskome jeziku zapjevati pjesmu. Nakon nje neka će baka sjesti za klavir i zasvirati kao da joj je još dvadeset. U Irskoj se veliko poštovanje iskazuje prema muziciranju. Publika pritom mirno sluša i na kraju pljeskom pokazuje svoje puno poštovanje.

Irski blagoslov

»Pronađi vremena kako bi slavio tiha čuda koja u bučnome svijetu još nisu pronašla svoje obožavatelje.«

Vlastitim stazama

Putovanje Irskom ima brojna lica. Nerijetko si turisti unajmljuju automobil i kreću na veliko proputovanje tom zemljom: od glavnoga grada Dublina na jugu preko Corka i dalje prema zapadu do poznatog Ring of Kerryja, Klifova Mohera i studentskog gradića Galwaya.

To su navodno najbolja irska odredišta. No ako se želite približiti autentičnoj Irskoj, onda radije birajte neke vlastite puteve. Predlažemo da posjetite
Slieve League u grofoviji koje su više i do 600 metara od turističkog spektakla – Klifova Mohera. Jednako je dojmljiv i poluotok
Sheep’s Head baš kao i Ring of Kerry, popularna i posjećena ulica koja prati obalu i pruža panoramski pogled. Možete se uputiti pješice u duge, istraživačke šetnje. Premda je Dublin glavni grad Irske i vrijedi ga posjetiti, nebrušeni dijamant među irskim gradovima svakako je Belfast, centar Sjeverne Irske.

Redakcija savjetuje: svibanj i rujan jako su dobri za putovanje u Irsku jer tada vladaju blagi vremenski uvjeti, a cijene su povoljne.

Sjeverna Irska među top 10

 CausewaySjeveroistočna regija Irske geografski se smjestila na irskom otoku, no politički pripada Ujedinjenom Kraljevstvu – Sjeverna Irska. Na turističkom zemljovidu Sjeverna Irska dugo je vremena bila zanemarena, a razlog za to krije se u nerazumijevanju između katolika i protestanata.

Nakon mirovnog sporazuma 1998. godine ponovno je krenuo napredak. Danas Sjeverna Irska više nije samo tajna preporuka za putovanje, no još uvijek se ne nalazi na putu velikih turističkih struja. Internacionalni izdavač turističkih vodiča Lonely Planet u 2018. godini Sjevernu Irsku svrstava među top 10 regija, što ima veze s razvojem Belfasta koji broji 330.000 stanovnika.

Tamo gdje je prije sve podsjećalo na građanski rat, danas se rađaju brojne nove stvari. Moderni barovi, elegantni kafići i restorani kao i novi dio grada Titanic u kojem se smjestio interaktivni istoimeni muzej privlače sve veći broj turista. Nekoć najveći brod na svijetu izgrađen je u brodogradilištu u Belfastu prije no što je 1912. porinut u more, odnosno prije potonuća nakon udara u ledeni brijeg. .

Uzduž obale Causeway

Sjeverno od Belfasta smjestila se obala Causeway. Najbolje ju je istražiti uzduž 190 km duge obalne rute. Među najvažnija turistička odredišta ubrajaju se, između ostaloga, srednjovjekovni dvorac Dunluce sagrađen oko 1500. godine koji tronuje s jedne uzvisine uz obalu.

S Carricka-Rede Rope mosta pruža se dalekosežan pogled na sjevernoirsku obalu i tirkizni Altantik. Nekoć most koji su koristili ribari na losose na vrtoglavoj visini povezuje kopno s malim stjenovitim otokom. Više od 40.000 povezanih bazalnih stupova prodiru u more. Neponovljiv dojam na turiste ostavlja i Giant’s Causeway, ostavština vulkanske aktivnosti stare 60 milijuna godina. Sve spomenute znamenitosti alternativno se mogu pogledati u sklopu višednevne 51 kilometar duge turističke rute
Causeway Coast Way. No kamo god da vas putovanje u Irskoj odvede, ne zaboravite na to kako uvijek pri ruci morate imati kabanicu. Odvojite vrijeme na ljude koje usput sretnete i porazgovarajte s njima, a večeri provedite uz kamin ili u nekome pubu. Tako će vam Zeleni Otok brzo prirasti srcu. Toliko, da će povratak biti samo pitanje vremena.

Prema gore
OKViše informacija