Menu

Beograd – sve teče

Promjenjiv grad.

Home » Nadahnuće » Putovanja i savjeti za putovanja » Beograd – sve teče - 10.2018

Glavni je grad Srbije u pokretu. Raspoloženje promjene osjeća se u zraku, cijele se četvrti mijenjaju, a iza odronjenih zidova iznenađuju moderni lokali.

Kad se u nekom gradu radi amaterski i čekića, to na prvi pogled ne djeluje osobito privlačno. Ni kolone ni kaos u prometu ne pridonose baš osjećaju da ste na godišnjem odmoru. Ni socijalističke građevine, a ni sivi, odronjeni zidovi. Ipak ako posjetite Beograd, nemojte se dati zavarati. Jer gdje ima nedostataka, ima i prednosti. A kakvih samo prednosti trenutno ima u Beogradu! U glavnom gradu Srbije događaju se radikalne promjene. Raspoloženje promjene osjeća se u zraku. Najbolje vrijeme da istražite grad od jedva 1,8 milijuna stanovnika je sada. Jer bi već za samo nekoliko godina mogao postati jedva prepoznatljiv.

Promjenjiv grad

Ipak, Beograd je oduvijek bio grad koji se mijenjao. Otkad su ga osnovali Kelti, a njime vladali Rimljani, Osmanlije i Habsburgovci, neprestano se mijenja. Transformacija je ovdje gotovo svakodnevna. Više od 40 puta srpski je glavni grad u svojoj povijesti uništen i ponovo sagrađen.

Neki smatraju da je Beograd kad se promatra izvana siv i grad koji baš ne obiluje sjajem. Ipak, prvi dojam vara. Ako dublje uronite u gradski život, primijetit ćete da potencijala ima posvuda, iza svakih vrata moglo bi vas iznenaditi nešto neočekivano. Pokraj napola porušenih zgrada nalaze se predivno restaurirane kuće s prijeloma stoljeća, odmah pored njih u nebo se izdižu staklene fasade ulaštene do visokog sjaja.

Beograd je grad koji se neprestano mijenja. Ta promjena još nije zahvatila jedino stari grad.

U lijepim stranama Beograda možete uživati šećući pješačkom zonom u Knez Mihajlovoj ulici u kojoj se nalaze stilski uređene kuće starog grada, trgovine i kafići. A možete uživati i u tradicionalnim srpskim jelima u umjetničkoj četvrti Skadarlija obloženoj kamenom. Vrijedi pogledati i raskošno sjedište beogradskog parlamenta tzv. Dom Narodne skupštine ili katedralu tzv. Hram sv. Save, jednu od najvećih pravoslavnih crkava na svijetu.

Hotspot za noćne sove

Promjenjivi duh grada puno se više pokazuje u svakodnevnim događanjima nedaleko od dotjeranih mjesta ili u razgovoru s domaćim stanovnicima. Oni znaju gdje se upravo otvorio novi concept store, trendi slastičarnica ili hipsterski kafić. A beogradsko je podzemlje oduvijek bilo vrlo živo. Putnici s ruksakom i avanturisti odavno znaju cijeniti ozloglašeni beogradski noćni život. Najmodernije lokale izvana je teško zamijetiti, posebice strancima. Slučajno ili slijedeći savjete domaćih stanovnika može se dospjeti u klubove kao što je „Strogi Centar“. Bar je smješten u turobnoj, trošnoj gradskoj kući. Usred nepreglednog stana u staroj zgradi stoji moderan, najbolje opremljen šank, a duge crvene zavjese i lokalna umjetnost krase zidove dok bend uživo svira najkvalitetniji jazz.

Kulinarska revolucija

Jednako iznenađujuć kao i noćni život može biti posjet restoranu. Ulazeći u neuglednu zgradu u godinama koju biste vjerojatnije lakše zamislili kao kuću za rušenje nego restoran. Ipak, interijer je elegantno uređen, a poseban ambijent pruža svijetlo svijeća. Takva je „Radost House“ u kojoj se vegetarijanski burgeri, tortilje, salate i namazi poslužuju u atmosferi dnevnog boravka.

Osim toga, važno je znati da srpska kuhinja obiluje mesom, a uz to postoji oduvijek i posna pravoslavna kuhinja. Trenutno u Beogradu sve miriše na malu kulinarsku revoluciju – začetnici polažu nade u regionalnu i nanovo interpretiranu srpsku kuhinju, s manje mesa. Jedan od njih je i mladi kuhar Vanja Puškar. U svom popularnom lokalu „Iris“, smještenom u purističkom stanu u staroj zgradi, uspješno je pokrenuo „New Balkan Cuisine“. Jelovnik se mijenja svakog mjeseca, a za sve postoji mesna i vegetarijanska varijanta.

Organizirani biciklistički obilazak s ibikebelgrade.com pruža sasvim nove pogleda na Beograd.

Projekt superlativa

Ali novosti ne nastaju samo u beogradskoj kuhinji. čitavi gradski dijelovi malo po malo dobivaju novi izgled, ne uvijek na radost domaćeg stanovništva. Za alternativnu četvrt Savamala, dosad poznatu po popularnim lokalima i grafitima, u planu je revalorizacija i povezivanje pješačkim mostom sa starim gradom. Projekt superlativa, koji je u početku izazvao burne reakcije, jest „Belgrade Waterfront“. Tijekom sljedeća dva desetljeća investitori iz Abu Dhabija na desnoj obali Save gradit će šetališta, luksuzne apartmane, poslovne komplekse i trgovačke centre.

Kad je u pitanju toliko transformacija, lako je izgubiti kontrolu. Ali to se može lako riješiti Sa zelenog brijega s utvrdom Kalemegdan pogled se pruža na vječno srce grada, kojem sve te promjene ne mogu naštetiti, to je mjesto na kojem se rijeke Dunav i Sava spajaju i zajedno kreću prema istoku.

Intervju

Predrag Petrović, voditelj resora za nabavu i marketing, zadužen za logistiku te prokurist za dm u Srbiji i Makedoniji, živi u Srbiji i u intervjuu odaje insajderske savjete i osobna omiljena mjesta.

Gospodine Petrović, što Vam se sviđa u životu u Beogradu?
Grad živi od energije mladog stanovništva, trendi četvrti i pulsirajućeg noćnog života. Inspiracija se može pronaći šetanjem hipsterskom umjetničkom četvrti ili pogledom na ulijevanje Save u Dunav.

Imate li savjete za kupovinu?
Moj najdraži dizajnerski brand je DehkoTzar (dehkotzar.com), ponajprije zbog urbanih kratkih majci. U centru se skriva Belgrade Design District (facebook.com/BelgradeDesignDistrict/) gdje se mogu pronaći cool odjeća ili filigranski ukrasi. Djelomice su prodavači istovremeno i dizajneri, vrijedan divljenja je i Supermarket Concept Store (supermarket.rs/supermarket-concept-store) s ponudom više od 100 srpskih i međunarodnih brandova. Savjet za stanku za kupovanje: Kafeterija Magazin 1907 (www.kafeterija.com) bila je prva gradska robna kuća i sada je najveća balkanska kavana u kojoj se nalaze kafić, concept store i brijačnica u istoj povijesnoj zgradi.

Gdje se u Beogradu može dobro jesti?
Lokalna je kuhinja osobito kalorična i obiluje mesom, zbog toga se moraju probati jela kao što su pljeskavica ili ćevapčići. U pješačkoj zoni Skadarlija može se uživati u tipičnoj srpskoj kuhinji u restoranima bogate tradicije. Ali osim toga, Beograd nudi izvrstan izbor restorana koji provode nove međunarodne koncepte i fuzijsku kuhinju. Vrlo je zanimljiv restoran „Homa“(www.homa.rs/finedining) koji je 2017. Huffington Post proglasio jednim od top 7 restorana u istočnoj Europi.

Gdje se može provesti dan u prirodi?
Jedna od posebnosti je više od stotinu splavi uzduž rijeke Save i Dunava. Tamo se može čitati, sresti s prijateljima, jesti, čavrljati. Noću se tamo održavaju tulumi. Dakle, usred Beograda je moguće provesti ispunjen i raznolik dan na rijeci. Najpopularnije mjesto u prirodi je ipak Ada Ciganlija, 4 km dugačko umjetno jezero s plažama, kafićima, sportskim igralištima i restoranima.

Beogradski je noćni život slavan. Koje četvrti, klubove ili mjesta preporučate?
Bivša industrijska četvrt Savamala kreativno je popularno mjesto sa starim secesijskim fasadama, šarenom uličnom umjetnošću i hipsterskim barom. Osim toga ima i klubova u kojima se pleše do svitanja! Obalna šetnica Beton Hala puna je izvrsnih restorana i klubova. Kasno uvečer mnoge Beograđane privlače noćni klubovi bilo na splavima ili starim brodovima. Moj savjet: od petka do nedjelje obavezno rezervirajte!

Prema gore
OKViše informacija