Menu

More, tako blizu

Mare Adriaticum.

Home » Nadahnuće » Putovanja i savjeti za putovanja » More, tako blizu - 06.2018

Jadranska obala ima puno mjesta koja pozivaju posjetitelje da ih otkriju.

Mare Adriaticum, kako se Jadran zove na latinskom jeziku, privlači ljude oduvijek. Na njegovim obalama kroz povijest su nicali gradovi, neki obnavljani neki ne. No bez obzira na to more je i dalje popularno odredište za ljetna osvježenja i zadovoljno uživanje u odmoru. Ovaj bočni bazen Sredozemnog mora proteže se po dužini od 800 kilometara, a prosječno je širok 160 km. Otrantskim vratima Jadran je povezan s Jonskim morem. Jadran je dobio ime prema talijanskom gradiću Adria. Naklonost sjevernih susjeda povijesno je uvjetovana – u vrijeme Austro-ugarske monarhije postojala je željeznička linija između Beča i Trsta. Morska odmarališta poput Opatije u Istri, i danas oduševljavaju impozantnim vilama iz habzburških vremena. Do Jadranskog mora stižete za samo nekoliko sati, različitim prijevoznim sredstvima i sve veći broj ljudi otkriva svoja tajna mjestašca, daleko od hotelskih kompleksa po kojima je Jadran godinama bio poznat.

Bosna i Hercegovina

Dio obale Bosne i Hercegovine dug je 24 kilometara. Ljetne turiste privlači obalno mjestašce Neum, sa šetalištem pored mora i šljunkovitom plažom. More je ovdje posebno mirno jer ga štiti uvala poluotoka Pelješac.

Italija

Talijanska obalna linija duga je 7.600 kilometara, a jedan njen dio pripada Jadranu. Uz poznata ljetovališta u regijama Furlanije i Venecije Italija nudi još pokoju tajnu. Među najsigurnije i najčišće plaže ove zemlje spadaju plaže na obali regije Emilija-Romagna, a njezine su obale osobito prikladne za obitelji.

PRIRODNA LJEPOTA. I regija Marke okružena je brojnim pješčanim plažama. U najljepše dijelove spadaju impozantne stjenovite obale Rivijera del Conero. Plaže su okružene stijenama i živopisnom vegetacijom, a do njih se može stići samo čamcem ili obilaznim putevima. Slikovita obala Trabocchi nalazi se na jadranskoj obali, na jugu regije Abruzzo. Za nju su tipične tradicionalne „Trabocchi” drvene kuće za ribolov. Nacionalni park Punta Aderci privlači svojom kristalno čistom vodom i netaknutom prirodom kako plivače tako i ronioce. Regija Puglija čini štiklu talijanske „čizme”. Savjet: kada ste već tamo, obavezno posjetite stijene u Baia delle Zagare. Lijepo se možete kupati i na plažama Vignanotica i Mattinatella.

Daleko od masovnog turizma: 35 km duga Costa Molisana s kristalno čistom vodom, raskošnim biljem i njegovanom tradicijom.

Hrvatska

Od hrvatskih 6.278 kilometara obale, više od 4.000 kilometara čine otoci, stijene i grebeni. Samo 50 od 1.244 otoka u Hrvatskoj su naseljeni. Hrvatska ima manji broj pješčanih plaža, a poznate su: plaža na otoku Susku, zaljev Lovreč na Braču ili hrvatska najduža pješčana Kraljičina plaža kod Nina. Tri kilometra duga plaža s pogledom na planinu Velebit koji oduzima dah osobito je omiljena među obiteljima jer se nalazi u plitkoj uvali. Rab je otok koji obiluje pijeskom i ima preko 22 pješčane plaže. Jedna od omiljenih je Rajska plaža.

Dugi otok u Zadarskom arhipelagu obiluje upečatljivim uvalama kao što je Sakarun sa svojim sitnim, svijetlim, kvarcnim pijeskom.

Slovenija

Jadranska obala u Sloveniji nema ni 50 kilometara. Glavno mjesto je mondenski Portorož sa svojim prelijepim hotelima, wellness centrima i šetalištima. Piran je slikovit, romantičan i malo mirniji. I Izola sa svojom plažom pogodnom za djecu djeluje skromno, dok u starom gradu Kopru vri od života. Možete se kupati u pograničnom Ankaranu i voziti bicikl po kopnu.

Savjet: slovenska morska sol nadaleko je poznata po svojoj visokoj kvaliteti. Solane u Sečovlju kod Portoroža istovremeno su i nacionalni park prirode i kupalište. U Thalasso odmorištu Lepa Vida nude se kupke, masaže i slani pilinzi pod vedrim nebom.

 

Albanija

Albanija je još uvijek skrovito europsko ljetno odmaralište koje raspolaže obalom od preko 360 kilometara. Vlora, treći po veličini grad, okružen je brojnim netaknutim jadranskim plažama. Malo niže Jadran kod Otrantskih vrata ulazi u Jonsko more, odakle se albanska rivijera pruža daleko na jug. Plaže kod mjesta Ksamila, Himara, Dhërmi i Drymades posebno su pitoreskne, a čine ih tirkizna voda i srebrni pijesak okružen planinama.

Savjet: priuštite si šetnju s pogledom na obalu u nacionalnom parku Llogara.

Crna Gora

Na preko 200 kilometara duge crnogorske obale smješteno je 117 plaža. Dijelovi poznatog Kotorskog zaljeva dio su svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Kupačima je osobito omiljen Risan, jedan od najstarijih gradova smješten u krajnjem unutrašnjem kutu zaljeva. Pored mnogobrojnih plaža, možete uživati u šetnji planinom Orjen.

SITI SUNCA. Crnogorska rivijera proteže se od Budve do Bara. Stari grad Budvu krasi venecijanska arhitektura, okružena srednjovjekovnim gradskim zidinama. Među kupačima osobito su omiljene plaže Mogren, Fine Sand, Jaz, Trsteno i Sveti Stefan. Obitelji rado biraju mjestašce Petrovac koje ima 2000 sunčanih sati godišnje, pješčane plaže i puno vegetacije.

SURFERSKI SAN. Na jugu Crne Gore nalazi se jedan mali svijet sačinjen od pijeska, vjetra i valova. Velika Plaža je pješčana plaža duga 13 kilometara s malim dinama. Počinje u Ulcinju, najjužnijem gradu zemlje.

 

Pet kilometara dalje možete se prošetati u Valdanosu kroz maslinjak sa 17.000 stabala.

 

Prema gore
OKViše informacija