Menu

Šapat malih gradova

Putovanja gradovima. Čak i u Antwerpenu, Danzigu ili Grazu postoji mnogo toga za vidjeti.

Home » Nadahnuće » Šapatmalih gradova - 02.2016

Manji su i manje poznati od svoje starije braće kao što su London ili Pariz. Upravo se zato isplati uputiti u jedno istraživačko putovanje po takvim gradovima koji nadahnjuju i koje trendseteri već sada posjećuju.

Antwerpen: Moda dokle pogled seže

Manje pompozan od Londona i ne toliko umišljen poput Pariza, Antwerpen slovi za europski tajni grad mode. Još u srednjem vijeku u belgijskoj se luci trgovalo materijalima koji su se tamo i tkali i bojili. Ustoličio se kao modna metropola tek u proteklim desetljećima nakon što je dizajnerska skupina „Antwerp 6“ početkom osamdesetih godina uspješno izvršila proboj na modno tržište.

Ulica starinskih dućana

Putovanja gradovima: Izlog butika "Dries van Noten" u Antwerpenu

Poslovno. Nikakvo čudo da je cijeli grad u znaku mode. Na slici: Dries van Noten, Nationalestraat 16.

Danas dvije trećine posjetitelja u Antwerpen dolazi radi kupnje jer nudi sve, od vintage dućana preko trendovskih butika pa sve do belgijskih dizajnerskih marki. No za Antwerpen su prije svega tipični dućani rabljene odjeće u kojima se prodaje belgijska dizajnerska roba po dobrim cijenama. Na tržištu su prisutni i tzv. concept-dućani u kojima se nudi sve, do jeansa do bicikala, a to znači sve što se može zamisliti. Moto ovoga grada glasi: najvažnija je stvar originalnost. „Sve se više pojavljuju pop-up-dućani, ali netom što ih otkrijete, već nestaju,“ ističe Sofie Korres koja je turistički vodič. Najdraža ulica brojnih posjetitelja i stanovnika Antwerpena u svakome je slučaju Kloosterstraat. U njoj su antikvitetni dućani, staretinarnice i vintage-dućani gusto nanizani jedni pored drugih i pozivaju na višesatno lutanje i kupnju, čak i nedjeljom.

Modna metropola

Kada je o modi u Anwerpenu riječ, onda u prvi plan dolazi Tableau. Tako ćete u razgovoru s dvama američkim dizajnerima torbi saznati kako upravo ondje pronalaze inspiraciju. Ili, pak, u crkvi St. Andreas u kojoj kip Majke Božje nosi haljinu belgijske dizajnerice Anne Demeulemeester. Čak je i radna odjeća gradskih smetlara dizajnerska. Nadalje, u Antwerpenu je smještena Modna akademija, jako popularna među studentima od kojih gotovo dvije trećine dolaze iz inozemstva. U prednosti su oni koji imaju imućne roditelje jer sami moraju platiti materijale za završni rad koji mogu koštati iznose izrađene u tisućama. No moguće je pronaći sponzore.

Čini li Antwerpen taj ukupni dojam o usiljenome držanju po pitanju mode, površnim gradom?

Upravo suprotno! Neovisno o tome s kime tamo razgovarate, susrest ćete se s neobičnim mnoštvom kreativnosti, otvorenosti, s bogatstvom ideja i življenim samoostvarenjem. Tamo gdje je moda, i umjetnost je blizu. A umjetnost stanovnici Antwerpena rado povezuju s kulinarsvom, kao na primjer u kafićima umjetnosti.

Salom po Antwerpenu

 • Your: Mladi, trendovski concept store
  Ovdje ćete pronaći sve, od naljepnica za bicikle preko umjetnih brkova pa sve do parfema, bicikala, cipela, haljina, ali i frizerskih usluga. Informacije i prodavaonicu ćete naći na adresi Kloosterstraat 90.
 • Rosier 41
  Second-hand-dućan s dizajnerskom odjećom poput: Van Noten, Ann Demeulemeester, Maison Martin Margiela, Raf Simons. U ponudi su gotovo novi komadi starijih kolekcija. Izloženi su i primjerci kreacija studenata s Modne akademije.
 • Butik Renee Van Beurdens
  Ona nije školovana dizajnerica, ali već devet godina stvara modu – lagane, svakodnevno nosive, elegantne damske komade odjeće od prirodnih materijala koje sama izrađuje.
 • Osobni vodič za šoping
  Informacije i rezervacije. Antwerpenška modna mapa: plan grada s 50 preporuka za šoping potražite besplatno u turističkim uredima.
 • Vođena šetnja modnim i lifestyle rutama
  Informacije i rezervacije za Rutu „Šik i ugodno“.
 • Muzej mode i Modna akademija
  U Muzeju mode svakih pola godine izlaže se nova kolekcija, a na Modnoj akademiji svakoga lipnja održava se fashion-show njihovih studenata.
 • Palača mode: Dries Van Notens
  U ulici Nationalestraat vlada palača mode dizajnera koji pripada skupini „Antwerp Six“. Tamo ćete pronaći egzotični šik te materijale razvijene u vlastitoj radinosti. Premda skupa, palača je vrijedna posjeta jer u njoj možete vidjeti puno toga.
 • Staretinarnica Tante Brocante
  Dobro opskrbljen dućan rabljenom robom, Kloosterstraat 53.
 • Čokolaterija Günther Watte
  Belgijske praline. Preporuka za kupnju dara: čokoladni fondue, čokolada ili čokoladna krema.
Putovanja gradovima: Šoping ulica u Antwerpenu noću.

Moda. U Antwerpen dolazi svaki obožavatelj šopinga o svom trošku.

4 dodatna grada:više

1. Solun, krizi u inat

Städtereise: Kirche in Thessaloniki

Umjetnost. Povoljne cijene u Solunu privlače ne samo studente, nego i mnoge umjetnike.

Krize potiču na kreativnost, baš kao što je to slučaj i s drugim najvećim gradom u Grčkoj, Solunom. Povoljne cijene u ovaj studentski grad privlače umjetnike, a mnogi su se upravo u njemu i osamostalili poput Vassilia i Yiannis iz umjetničke skupine Wood for the Soul koja ručno izrađuje namještaj od drveta. Tu je Aliki Tsirliagkou koja vodi umjetničku galeriju Nitra. Uz umjetnost i dizajn Saloniki, kako Solunu od milja tepa domaće stanovništvo, je i kulinarska prijestolnica u kojoj se susreću i spajaju mediteranska i orijentalna kuhinja. Paralelan život odvija se u trendovskoj četvrti Ladadika. Stari grad Ana Polis mjesto je povlačenja iz kaotičnog centra. Preporuka: napravite kulinarske rute kroz živopisnu četvrt s tržnicama.

2. Danzig: Na sjeveru puno toga novog

Putovanja gradovima: Šoping ulica sa starim zgradama

Bogatstvo kontrasta.U Danzigu susreću se povijesne gotičke zgrade sa shabby-chic stilom.

U gradu na poljskome dijelu Baltičkoga mora nadahnuće donose plemenita tradicija, nostalgija i pohabani šik. U Dugoj ulici, najstarijoj i najpoznatijoj, posjetitelji se dive šarenim kućama izgrađenima u gotskome stilu s drvenim vratima. Pitoreskna Ženska ulica zahvaljujući dugoj tradiciji, ponude nakita od jantara, obiluje dućanima s filigranskim nakitom od žuto-zlatne smole. Nostalgičari za malo novca moraju posjetiti tipične mliječne barove, institucije iz doba komunizma s poljskom kuhinjom. U ovome studentskom gradu na svakome koraku iskaču barovi i kafići u shabby-chic stilu. Preporuka: gradske vodiče možete rezervirati preko platforme www.rent-a-guide.de.

3. Belfast: Bordelski život

Putovanja gradovima: gradska četvrt Titanic u Belfastu

Noćni život. Belfast zrači gostoprimstvom, najprije u barovima i pubovima u kojima se odvija noćni život.

Unatoč bolnoj prošlosti stanovnici Belfasta oduvijek su znali kako uživati u životu. Ovaj grad na sjeveru Irske poznat po građanskome ratu između katolika i protestanata još uvijek je preporuka čuvana u tajnosti premda vrvi poviješću, kulturom i gostoprimstvom. Život se odvija u barovima i pubovima, a u novoj četvrti Titanica možete iskusiti sve o pravoj istini oceanskog giganta koji je u ovoj luci bio i izgrađen. Povijesna katedrala ovoga grada razvila se u središte kulturnoga života koji još čine: uske ulice, živopisni pubovi i restorani, kulturni projekti u starim industrijskim zgradama i novi Metropolitan Arts Center. Preporuka: u sklopu turističkih tura „Coiste Irish Political Tours“ bivški politički zatvorenici tumače povijest ovoga grada: www.coiste.ie.

4. Graz: Grad na devet obala

Putovanja gradovima: Otok Mur u Grazu

Kreativnost. U Grazu se susreće kreativnost u svim područjima, od inovativnog gastro koncepta do ekstravagantnog modnog izričaja.

Burgerladen na Bauernmarktu, austrijski najveći fair-trade-shop, trgovina dizajnerskih naočala, trgovina bicikala koja je ujedno i kafić. Graz je sjecište kreativnnih, zaigranih, ali i gastronomskih koncepata. Poznata četvrt Lend s druge strane Mure odiše novim trendovima, a njezina preobrazba počela se događati s izgradnjom „Kuće umjetnosti“ i otoka na Muri kada je ovaj grad bio europska kulturna prijestolnica, 2003. godine. Nakon toga uslijedilo je otvaranje malih kreativnih dućana, kafića, restorana… UNESCO-ov „City of Design“ potvrđuje svoju titulu zahvaljujući brojnim primjerima: modna dizajnerica Lena Hoschek, mini-concept-store Trash Living, dućan dizajnerskoga namještaja… od kultnih do retro-stilova, Graz ima bogatu ponudu za svačiji ukus. Preporuka: napravite šarmantnu šetnju kroz četvrt Lend „Lend is(s)t anders“ koju možete rezervirati na: www.graztourismus.at.

Najvažnije kod putovanja jest…?

Kultura

ili

Party
Maria Kapeller

U prtljazi uvijek sa sobom nosi masku za spavanje, a putovati svijetom voli puno i najradije u autobusima i vlakovima. Zrakoplovi su joj manje zanimljivi. Kod kuće, a živi u Austriji, rado vozi bicikl, trenira jogu ako ne piše testove za medijske kuće, agencije ili pak za svoj online-časopis o putovanju.

Prema gore
OKViše informacija