Active Beauty
Puni užitak

Blagdanski recepti.

Puni užitak

Blagdansko je vrijeme ujedno i vrijeme pečenja. U to ime, zamijesimo nešto!

Slojevita torta od jabuka

Vrijeme pripreme i pečenja 3 sata (uračunato i vrijeme hlađenja)

Fini recept sa jabukama

Sastojci za 16 osoba. 600 g sušenih kriški jabuke220 g smeđeg šećera u prahu2 čajne žlice mljevenog cimeta1/2 čajne žlice mljevenog muškatnog oraščića1/2 čajne žlice mljevenog pimenta1 prstohvat mljevenog klinčića250 g izrađenog maslaca440 g šećera2 čajne žlice ekstrakta vanilije (alternativno može i srčika jedne mahune vanilije)2 jaja 900 g pšeničnog brašna (računati nešto više za posipanje po radnoj površini)6 čajnih žlica praška za pecivo1 čajna žlica sode bikarbone1 prstohvat soli160 g mlaćenice1 1/2 jušne žlice šećera u prahu
Za pripremu karameliziranih jabuka. 600 g šećera u prahu90 g glukoznog sirupa 5 malih jabuka

Priprema:

  1. Dno velikog lonca prekriti papirom za pečenje pa dodati 1,5 l vode i kriške jabuke te prekriti tanjurom kako jabuke ne bi isplivale na površinu. Pustiti da voda proključa pa na smanjenoj temperaturi kuhati 20 minuta dok jabuke ne omekšaju. Na kraju ocijediti vodu te štapnom miješalicom napraviti pire od jabuka, dodati u veliku zdjelu te umiješati smeđi šećer i začine.
  2. Zagrijati pećnicu na 180 °C. Lim za pećnicu obložiti papirom za pečenje.
  3. Električnom miješalicom umiješati maslac, šećer i ekstrakt vanilije dok ne poprimi svijetlo pjenastu teksturu. Potom zamutiti jedno po jedno jaje pa mješavinu dodati u veliku zdjelu. Brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol prosijati u drugu zdjelu, a potom postupno dodavati mlaćenicu i jaja. (Na kraju će smjesa poprimiti čvrstinu tako da ćete si morati pomoći rukama.) Tijesto izraditi rukama na brašnom posutoj površini dok ne poprimi glatku konzistenciju.
  4. Tijesto podijeliti u 8 porcija. Svaku porciju staviti među dva sloja papira za pečenje pa stanjiti dok ne poprimi oblik kruga promjera 23 cm. Pomoći si možete tanjurom ili kalupom promjera 22 cm kojima ćete oblikovati krugove od tijesta. Potom položiti jedan sloj na lim za pečenje i peći 12 minuta. Nakon što prođe pola vremena, lim spustiti niže u pećnici, a nakon što se ispeče ostaviti sa strane 5 minuta da se rashladi pa položiti na kuhinjsku rešetku. Tako oblikovati i ispeći 8 slojeva tijesta.
  5. Položiti jedan sloj na postolje ili tanjur za tortu pa premazati sedminom smjese od jabuka. Tako redati slojeve jedan za drugim pa sve omotati folijom i ostaviti preko noći da se ohladi.
  6. Za pripremu karameliziranih jabuka prvo obložite lim papirom za pečenje, a potom operite jabuke i probodite je primjerice bambusovim štapićem kroz sredinu. Budući da vam je štap potreban za pridržavanje, morao bi napola viriti iz jabuke.
  7. Zagrijati šećer, glukozu i 190 ml vode u loncu pri blagoj temperaturi, a potom pustiti da proključa pa nastaviti kuhati 7 minuta dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Ukloniti sa štednjaka, a potom nastojati što brže odraditi sljedeće korake. Lonac oprezno maknuti sa strane pa pažljivo uroniti jabuke u karamel i pritom lagano okrenuti voće kako bi po cijelom površini bilo obloženo karamelom. Potom polako izvaditi iz smjese, blago okrenuti kako bi se višak karamela okapao. Jabuke će se na sobnoj temperaturi stvrdnuti po površni. Ostatak karamela ostavite sa strane.
  8. Kratko prije posluživanja dodati još 190 ml vode u karamel, a mješavinu zagrijavati miješajući. Tortu posuti šećerom u prahu pa poredati karamelizirane jabuke poprskane umakom od karamela.

Preporuka: Torta se može pripremiti dva dana prije posluživanja, a karamelizirane jabuke koje služe kao ukras pripremite kratko prije posluživanja.

Recept: Millionaire’s Shortbread

Vrijeme pripreme i pečenja 50 minuta (uračunato i vrijeme hlađenja)

čokoladni kolači

Priprema za 40 kriški.110 g smeđeg šećera u prahu155 g izrađenog maslaca (pripremiti malo više za premaz kalupa)1 žutanjak200 g pšeničnog brašna1 čajna žlica praška za pecivo395 g zašećerenog kondenziranog mlijeka (iz limenke)2 jušne žlice sirupa od šećerne repe40 g prženog i zasoljenog kikirikija 200 g mliječne čokolade2 čajne žlice biljnog ulja

Priprema:

  1. Pećnicu prethodno zagrijati na 160 °C. Namastiti kalup pravokutnog oblika (20 x 30 cm), obložiti papirom za pečenje. Pritom je potrebno ostaviti oko 5 cm papira da visi preko ruba kalupa.
  2. Šećer, 125 g maslaca i žutanjak izraditi u posudi štapnom miješalicom dok smjesa ne postane pjenasta. Umiješati prosijano brašno i prašak za pecivo. Potom tijesto staviti u kalup i preći u pećnici 15 minuta.
  3. Za to vrijeme na srednjoj temperaturi ostatak maslaca s kondenzacijskim mlijekom i sirupom od šećerne repe kuhati oko 15 minuta dok se ne pretvori u zlatno smeđi karamel. Sada je potrebno što brže nastojati odraditi sljedeće korake: karamel je potrebno izliti na pečeno tijesto te ga zagladiti lopaticom. Potom lopaticom utisnuti kikiriki u karamel. Kolač na kraju nastaviti peći dodatnih 10 minuta, a potom ohladiti.
  4. Čokoladu nasjeći na krupnije komade te otopiti u loncu s uljem na nižim temperaturama dok ne postane glatka. Čokoladnu mješavinu rasporediti po karamelu. Kolač ostaviti 2 sata da se hladi i stvrdne, a potom ravnomjerno rezati na 40 komada.
Muffini od limuna i meringe

Vrijeme pripreme i pečenja: 1 sat i 10 minuta (uračunato i vrijeme hlađenja)

Vrijeme pripreme i pečenja: 1 sat i 10 minuta (uračunato i vrijeme hlađenja)

Sastojci za 12 muffina4 žutanjka75 g šećera uprahu1 čajna žlica naribane kore 1 limuna 80 ml soka od limuna40 g maslacaza pripremu muffina.125 g izrađenog maslaca/u>2 čajne žlice naribane kore jednog limuna 150 g šećera u prahu2 jaja60 g kokosovih mrvica185 g pšeničnog brašna1 čajna žlica praška za pecivo80 ml mlijekaZa pripremu meringe.4 bjelanjka220 g šećera u prahu

Priprema:

  1. Za pripremu lemon curda dodati sve potrebne sastojke u vatrostalnu zdjelu pa je potom postaviti u posudu s proključalom vodom (dno zdjele ne bi smjelo doticati vodu). Sadržaj zdjele promiješati dok se ne zgusne. Potom izvaditi zdjelu iz posude, pokriti je folijom i ostaviti na hladnom mjestu.
  2. Pećnicu prethodno zagrijati na 180 °C te u posudu za pečenje prethodno pripremiti 12 papirnatih kalupa za muffine.
  3. Maslac, koru limuna, šećer i jaja pomiješajte štapnom miješalicom dok se ne sjedine u laganu, pjenastu smjesu. Dodajte kokosove mrvice te prosijano brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Potom punite papirnate kalupe smjesom i zagladite po površini.
  4. Pecite u pećnici 20 minuta (pomoću čačkalice možete provjeriti je li tijesto čvrsto). Kad je gotovo, ostavite da se ohladi na kuhinjskoj rešetci. Povećati temperaturu pećnice na 220 °C.
  5. U sredini muffina izdubiti rupu rupu oko 2 cm te je popuniti lemon curdom. Odstraniti ostatke tijesta.
  6. Za pripremu meringe u manjoj posudi izraditi bjelanjke sa šećerom.
  7. Smjesu dodati u dresir vrećicu s otvorom promjera 1 cm pa je utiskivati u muffine. Poredati muffine na lim za pečenje i peći u pećnici oko 5 minuta dok ne poprime smećkastu boju.

Savjet: Ako lemon curd pripremate dan ranije, morate ga u hladnjak staviti u čaši. Ako muffine pakirate bez pristupa zraka te ih držite na sobnoj temperaturi zadržati će svježinu.

Kolači od vanilije

Sastojci za 25-30 muffina.4 jaja170 g šećera1 prstohvat soli1 pakiranje vanilin-šećera (8g)1 čajna žličica naribane kore limuna40 ml kiselog vrhnja45 ml ulja suncokreta170 g pirovog brašna1 čajna žličica praška za pecivo za pripremu pudinga.430 ml šlag pjene70 g kristal-šećera2 pakiranja vanilin-šećera50 g kukuruznog škroba;1 žumanjak Za pripremu kreme.80 g kristal šećera1 mahuna vanilije100 ml vode400 g pudinga500 g mascarponea1 pakiranja vanilin-šećeramalo cimeta za dekoraciju

Priprema:

  1. Umiješati jaja sa šećerom, solju, vanilin-šećerom i korom limuna. U smjesu prvo dodati kiselo vrhnje i ulje, a potom brašno i prašak za pecivo. Smjesu uliti u kalupe za muffin (ukrasiti kremom) i s gornje strane ostaviti malo prostora. Prethodno zagrijati pećnicu na 160º Celzijevih (gornje i donje grijanje) i peći oko 10 – 15 minuta. Pustiti da se ohladi.
  2. Za pripremu pudinga ugrijati oko 2/3 šlaga. Ostatak pomiješati s preostalim sastojcima pa potom polako umiješati u vruć šlag. Ostaviti da odstoji jedan dan.
  3. Kod pripreme kreme prvo pripemiti sirup od vanilije za što je potrebno u vodi otopiti kristal-šećer.
  4. Puding pomiješati s 10 jušnih žlica sirupa od vanilije, mascarponeom i vanilin-šećerom. Smjesom puniti vrećicu za ukrašavanje pa ukrasiti mufffine. Na kraju prema ukusu ukrasiti s prstohvatom cimeta.

Savjet: Puding mora odstajati jedan dan, a i tijesto možete pripremiti dan ranije. Kada sutradan dođu gosti, jelo će brzo biti gotovo.

Mini kuglof
mini kuglof

Sastojci za 20 komada. 2 jaja100 g šećera u prahu250 g glatkog brašna1 čajna žličica praška za pecivo250 ml mlijeka75 g maslaca Za dekoraciju.bijela i tamna čokoladna glazura ukrasne perlice, zvjezdice, itd..

Priprema:

  1. Razdvojite žutanjak od bjelanjka pa istucite dok smjesa ne postane pjenasta. Preostale sastojke pomiješajte i napravite tijesto pa dodajte tučene bjelanjke
  2. Smjesu ulijte u silikonske kalupe za pripremu mini kuglofa. Pecite oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 150° (gornje i donje grijanje).
  3. Na kraju po želji ukrasiti čokoladnom glazurom i dekorativnim elementima.

Savjet: Smjesa se može peći i u kalupima za muffine.