Menu

Pune šake zdravlja

Home » Život » Pune šake zdravlja - 04.2017

Ljekovite biljke umjesto hormonskih nadomjestaka. Biljni čajevi umjesto antibiotika. Priroda je dorasla brojnim tegobama koje se svakodnevno pojavljuju. Čak i u svijetu kozmetike prirodni ekstrakti različitih listova, cvjetova i korijena sve češće dokazuju svoj učinak. Donosimo pregled korisnog ljekovitog bilja.

Osjećaj grebanja u grlu, želudac se buni, živci trepere, a obrambeni mehanizmi u tijelu slabe. „Tipične tegobe s kojima se svakodnevno susrećemo i kod kojih bismo rado probali blage lijekove,“ ističe poznavateljica ljekovitog bilja Gabriela Baderer koja ima višegodišnje iskustvo rada s aktivnim sastojcima te ih rado primjenjuje u različitim područjima. „Ljekovite biljke se dobro podnose, učinkovite su i u brojnim slučajevima predstavljaju adekvatnu dopunu kada znamo kako ih primjenjivati.“

Čarobni napitak Harryja Pottrea

Tradicija primjene ljekovitih biljaka u medicinske svrhe prenosi se otprilike tisućama godinama. Već je Hipokrat, zasigurno najpoznatiji antički liječnik, na svojim pacijentima primjenjivao biljne aktivne sastojke.  „Jedna od njegovih omiljenih biljaka bila je Origanum dictamnus koju je koristio kao pomoć iz prirode pri porodima. Stare se Krećanke i dan-danas kunu da su uvarci od origana i vode ili vina mogli značajno ublažiti porođajne tegobe,“ ističe stručnjakinja.

Moglo bi vas zanimati

Ljekovito bilje - leksikon 

Najbolje je posavjetovati se s liječnikom ako ljekovite biljke želite uzimati neko duže razdoblje. Ljekovite biljke svrstavaju se među lijekove i stoga se ne smiju uzimati bez stanki. To vrijedi i za trudnice te dojilje. Biljni sastojci u kozmetičkim proizvodima namijenjeni su za duže korištenje. Povrh toga, kozmetički preparati su dermatološki ispitani.

Ako nam zbog preosjetljivosti eventualno izbijaju reakcije na pojedinačne sastojke, uvijek je prije korištenja dobro probati malu količinu na zapešću ili s unutarnje strane lakata.

Čak ni Harry Potter nije mogao izbjeći ovu čudotvornu biljku pa je koristi u obliku čarobnog napitka protiv povreda, rana i krvarenja.

Predvodnici među ljekovitim biljem

U srednjem vijeku prvenstveno su samostani bili središta klasičnog travarstva. Ljekovite recepture redovnice Hildegard von Bingen iz dvanaestog stoljeća velikim se dijelom i danas cijene. Liječnik Paracelsus 400 godina kasnije provodio je znanstvena istraživanja s biljkama i ljekovitim vodama.

„Priroda je najbolja ljekarna,“ glasio je credo Sebastiana Kneippa, travara i svećenika koji je tijekom cijelog svog života istraživao ljekovitu moguć više od 40 biljaka te ih je preradio u učinkovit lijek. U Austriji je Herrmann-Josef Weidinger 90-ih godina ponovno popularizirao prirodnu medicinu.

Staro znanje pripremljeno na novi način

I moderno učenje o ljekovitom bilju sve se više bavi starim recepturama. Sve se više prepoznaje povezanost između bioloških sastojaka i područja njihove primjene što se stotinama godina smatralo sastavnim dijelom pučke medicine. Rezultat je takozvana fitoterapija – zasebna disciplina za biljne lijekove koji su u međuvremenu prošli temeljita znanstvena ispitivanja. Što se tiče kvalitete i učinkovitosti moraju se ispuniti isti kriteriji koji vrijede za sintetičke lijekove kao što su, na primjer, antibiotici ili tablete protiv glavobolje. Biljni ekstrakti odavno se ne primjenjuju samo u proizvodnji lijekova.

 

Višestruko primjenjivo ljekovito bilje

 

Doziranje:

U pripremi šalice čaja od sušenih trava dovoljan je prstohvat bilja, a to znači onoliko koliko stane između palca i dvaju prstiju. Navedenu količinu potrebno je preliti litrom proključale vode, a potom prekriti kako eterična ulja ne bi ishlapjela. Čaj pustite da odstoji deset minuta. Zadanost gramaže može biti zbunjujuća s obzirom na to da svaka trava ima različitu težinu.

Osvježenje:

Aromatske biljke poput matičnjaka, metvice i bosiljka savršene su za pripravu osvježavajućih napitaka. Potrebno je u karafinu uliti pola litre hladne vode te dodati svežanj matičnjaka. Biljku je najbolje pustiti da se osuši kako biste je mogli konzervirati. Potom zavežite 10 – 20 svežnjeva u vijenac pa ga objesite na nekom suhom, toplom i tamnom mjestu. Nakon otprilike tjedan dana biljka će biti osušena. Potom je možete narezati na dijelove ili izmrviti i čuvati je u staklenkama ili papirnatim vrećicama na tamnom i suhom mjestu.

Primjena:

Okus čaja dodatno možete obogatiti dodavši bobičasto i drugo voće: u pećnici osušite borovnice, brusnice i bobice bazge ili jabuku pa dodajte u čajnu mješavinu. Čisti biljni čaj savršen je kao dodatak kupki – na primjer, gospin plašt: potrebno je skuhati šalicu čaja (dodajte veću količinu biljne mješavine) pa dobivenu zasićenu tekućinu dodati u kupku. Profiltrirani ostaci čaja (poput lipovog cvijeta, vica) mogu se koristiti kao komprese. Jednostavno ih položite na tijelo i prekrijte čistim ručnikom.

Prema gore
OKViše informacija