Menu

Prirodna pomagala protiv znojenja

Znojenje je važno za preživljavanje, posebice ljeti.

Home » Život » Prirodna pomagala protiv znojenja - 08.2019

Osobe koje se lako znoje, u ljetnim se mjesecima boje gledati termometar. S jedne je strane znojenje zdravo, s druge se toga naravno želimo riješiti. Iz tog škripca najbolje pomažu prirodna sredstva kao što su ocat i kadulja. Oni suzbijaju prekomjerno znojenje bez štete.

Kako jabučni ocat djeluje protiv znojenja?

Jabučni ocat regulira pH vrijednost i suzbija one bakterije koje su odgovorne za tjelesni miris. Ako se redovito nanosi blazinicom na pazuhe, može pomoći u smanjenju stvaranja znoja. U tu svrhu natopite blazinicu vodom i nakon toga nakapajte nekoliko kapi jabučnog octa. No zbog svog mirisa trebao bi se nanositi navečer i isprati ujutro.

Kako kadulja smanjuje proizvodnju znoja?

Kadulja može smanjiti proizvodnju znoja izvana i iznutra. U tu svrhu kratko zakuhajte sušene listove kadulje u dvije šalice vode. Nakon hlađenja time očistite dotična mjesta na tijelu. Ponovite do tri puta dnevno nekoliko dana. Za pojačani učinak pije dnevno dvije do tri šalice čaja od kadulje.

Mogu li upotrebljavati i prirodne dezodoranse?

Uz sredstva iz domaćinstva nužan je i prirodan dezodorans kako bi se spriječio miris znoja. I ovdje vam može pomoći priroda. Kao i kod većine proizvoda prirodne kozmetike tijelu je potrebno neko vrijeme za promjenu. A nakon toga, i prirodni dezodoransi pomažu jednako kao i komercijalni. No morate razlikovati antiperspirant i dezodorans. Antiperspiranti često sužavaju znojne žlijezde uz pomoć čestica aluminija i tako koče stvaranje mirisa.

No prirodni dezodoransi upotrebljavaju sastojke kao kadulju, matičnjak ili komorač te imaju antibakterijski učinak i kožu opskrbljuju prirodnim mirisom. Oni dakle ne djeluju na prirodan proces znojenja nego suzbijaju neugodne mirise na prirodan način.

Prema gore
OKViše informacija