Menu

Previše poklona: Može li se pretjerati s igračkama?

Pronađite pravu mjeru – a da pritom ne izostane zabava darivanja.

Home » Obitelj » Previše poklona: Može li se pretjerati s igračkama? - 11.2020

Teoretski djeca uopće ne trebaju igračke. Ona se mogu satima zabaviti rolom toaletnog papira. Ili igrati se vani u vrtu. No, zašto to u stvarnosti ne prolazi: Otkrivamo!

Beba je još u trbuhu, a plišanci i igračke se svejedno već u njezinoj sobi slažu na hrpu. Budući roditelji jednostavno ne mogu odoljeti iskušenju. Bake i djedovi, tetke i prijatelji pogotovo ne. Ali činimo li time zaista nešto dobro za bebu? I kako će biti kasnije? Je li moguće da previše poklona nije dobro za djecu?

 

Previše poklona: Bebama je dovoljan zgužvani papir

Stručnjaci doista govore da im ne treba previše poklona. U dobi od otprilike tri mjeseca bebe, doduše, razvijaju zanimanje za predmetima i žele opipati, okusiti i osjetiti svoju okolinu. Ali ako im date kuhinjsku krpu, zgužvani komad papira za pečenje ili četku za kosu, jednako će sretno izgledati kao da ste im dali kakvog skupog medvjedića u njihove sićušne ruke. Što je dijete starije, to je veći i njegov nagon za igrom. U dobi od pola godine su zanimljive igračke koje funkcioniraju prema uzročno-posljedičnom principu. Ako potegne konop, drvena figurica podiže svoje ruke i dijete se veseli. Pritisne li plavo dugme, počinju treperiti svjetla na automobilu – i beba je sretna. Ali ni ta sreća po sebi ne zahtijeva nikakve igračke. Bebino lice je također ozareno kada gurne (plastičnu) čašu sa stola i čuje kako zvecka po podu. Ili kada satima otvara i zatvara ladice. Ili kida novine. Ili. Ili. Ili.

Ogroman izbor: prikladna igračka za svaku dob

A što je s malom djecom? Često se u početku javljaju motorički interesi (dijete slaže ili razvrstava stvari). Vole rukovati zdjelama i, primjerice, prebacivati rižu ili grah ili nekuhanu tjesteninu iz jedne zdjele u drugu (ili na pod …). Kasnije djeca uče imitaciju (igranje trgovine ili maskiranje je sada u trendu). U jednom trenutku će rado uskakati u druge uloge i igrat će se figuricama i lutkama. U trgovinama s igračkama se može pronaći svakakva odgovarajuća oprema za sve te faze igranja. No, je li to nužno? Stručnjaci tvrde da nije. Dječja mašta je toliko velika da za svaki igru može izmisliti odgovarajuće dodatke. Kartoni postaju lonci za kuhanje, tatine cipele jedrenjakom, a velike košare za rublje također mogu biti jako zabavne.

Svejedno: Darivanje čini (ne samo djecu) sretnima

U teoriji stoga igračke nisu obavezne. Ali u praksi kao da ne postoji bolje sredstvo zbog kojih će velike dječje oči zasjati. I kada su klinci ushićeni od radosti, i srce roditelja će puknuti od sreće. Činjenica je: Pokloni nas vesele; osobu koja poklanja ponekad možda čak i više nego primatelja poklona. A što je loše u tome ako se zabavljate? Točno: Ništa! Zabava je dobra. Darivanje je također dobro. Stručnjaci stoga ne upozoravaju na poklone kao takve, nego samo na to da ih ne bude previše.

Previše igračaka: Manje može biti više

Obasipanje igračkama na djecu djeluje iritirajuće. Brzo im splasne zanimanje za nekom stvari, prebacuju se na iduću i često se zato ne mogu ni zadubiti u igru. Takozvani i poželjni flow može se izgubiti kod prekomjernog podražaja igračkama. Dakle, ono stanje gdje djeca toliko urone u svoj svijet mašte da se kompletno isključe iz svoje okoline. Taj flow je važan. Ne samo da je djeci užasno zabavno, nego i služi njihovom kognitivnom razvoju. I još nešto može smanjiti prekomjernu ponudu igračaka, a to je razvoj vlastite kreativnosti. Kartonska kutija za cipele ne mora postati tosterom ako je kuhinja za igranje već opremljena igraćim tosterom koji je izgledom vjeran stvarnom predmetu.

Prepoznati kada postane previše

Kada promatrate svoju djecu prilikom igranja, brzo ćete shvatiti kada ima previše igračaka. A to je onda, kada stalno mijenja igru i više uopće ne uđe u onaj spomenuti flow. Ali zbog toga ipak ne postoji razlog za brigu. Tu može pomoći jedan trik: Ako primijetite da dijete nekoliko dana za redom ne pokazuje dulje zanimanje ni za jednom od svojih igrački, onda igračke jednostavno na određeno vrijeme pošaljite na „odmor“. Nakon nekoliko dana ili tjedana koje su igračke provele u podrumu, one će biti ponovo zanimljivije kada se odjednom opet vrate.

Izbor igrački: Neke stvari dugo ostaju zanimljive

A uostalom nije odlučujuća samo količina nego i vrsta igrački, koliko će dugo djeca biti zainteresirana. Suprotno onome što možda mislite, posebice glasne ili trepereće električne igračke brzo izgube svoju draž. Budući da električne igračke pritiskom na gumb uvijek proizvode isti zvuk ili kretnju, predvidive su i s time u jednom trenutku postanu dosadne. Djeca žele biti kreativna. A to najbolje mogu s igračkama koje su toliko promjenjive da s njima uvijek mogu doživjeti nove avanture. Kockice za slaganje su takav jedan primjer. Ili lutke. Ali i plastelin i Lego kockice. Izbor je velik. Veselje koje dolazi s darivanjem također. Stoga sebi i svojoj djeci slobodno tu i tamo priuštite iznenađenje. Jer zašto ne?

Prema gore
OKViše informacija