Menu

Možete li biti zadovoljni?

Lice ozareno osmijehom.

Home » Život » Možete li biti zadovoljni? - 11.2016

Osoba. Kućni ljubimac. Dar. Doživljaj. Sjećanje. Komad čokolade. Zadovoljstvo ima puno oblika, ali samo jedno lice. Lice ozareno osmijehom.

Osmijeh se probija na kutovima usana, tjera ih da se razvuku. Na trenutak one se doimaju iznenađenima, a potom mu priskaču u pomoć oblikujući željeni polukrug i malo se otvorivši. Pred zubima se otvara pogled, a i s licem se nešto počinje događati. Mišići su znatiželjni, obrazi se podižu prema gore i gotovo da dotiču oči oko kojih se koža savija u vesele nabore vidljive i u kutovima. Obrve se podižu. One su sami krov zadovoljstva, istinskog zadovoljstva. Onog istinskog. Kojim ne možemo upravljati, koje potiče lučenje hormona sreće. Pritom si dopamin i serotonin pružaju ruku kako bi otplesali folku na podiju našeg živčanog sustava.  Kada bismo zadovoljstvo mogli olako prizvati, onda se ne bismo morali toliko oko njega truditi. Onda nam raspoloženje nikada ne bi moglo opasti. Tijelo bi bilo lagano kao perce. Brige ne bi više bile teške. Vrijeme bi bilo mirno. Kakvu li samo moć zadovoljstvo ima nad našim tijelom.

Mi nasmijani

junge Frau mit roter Haube und roter Bluse die lachtZadovoljstvo čovjeka pretvara u socijalno biće. Ova nam emocija omogućuje da ostvarimo interakciju s drugim grupama. Stvara povjerenje, osjećaj pripadanja i bila je esencijalna za evoluciju. Zato je zadovoljstvo urođeno, ne može se naučiti. Bebe se raduju same od sebe, nesvjesno. Ništa drugo ni ne mogu. Rade to automatski, a riječ je o reakciji koja je po prirodi programirana, a održava se sve do odrasle dobi. Usput učimo značaja i uzročnike radosti pa je možemo svjesno usmjeravati. Pedagogija je ostvarila značajne doprinose u spoznaji kako naučiti djecu da se raduju. Istovremeno s našim razvojem razvija se i osjećaj radosti.  Beba će se okrenuti najsretnijim osobama i duže se biti okrenuta prema nečijem nasmiješenom licu. „Najdjelotvorniji stimulans koji postoji je radostan osmijeh na ljudskome licu,“ napisao je Michael Trimmer, profesor kliničke psihologije i psihologije zdravlja.Zadovoljstvo se odražava u mimici, gestici te u našem ponašanju i može se razaznati na licu svakog čovjeka, neovisno o tome iz koje kulture ili zemlje potječe.

Razlog za zadovoljstvo

Nekada se čini kao da nam za zadovoljstvo nije potreban nikakav povod. Kao da nam stane pored kreveta i jednostavno kaže: „Bok! Lijep dan ti želim!“ No ponekad se nerado pokazuje pa ga moramo zaključati što i nije odviše teško. Sviđaju mu se i osnovne ljudske aktivnosti: unos hrane, reprodukcija i regeneracija kroza san i odmor. Ove temelje bismo možemo dodatno izbrusiti tako da se zadovoljstvo može ukorijeniti u vašem životu. Tajna je da morate osvijestiti vlastiti život, a to znači paziti na sebe i osluškivati što žele vaši tijelo i duh. Naše zadovoljstvo će se rado odazvati da vam u tome i pomogne.

Sreća i zadovoljstvo idu ruku pod ruku.

Sreća. Sreća i zadovoljstvo idu ruku pod ruku.

Dani zadovoljstva

 Mädchen in blauer Jacke isst einen Cupcake und lachtJedinstven je osjećaj kada surađujemo s vlastitim zadovoljstvom. Ono ima nenametljiv način na koji nam govori što voli, a počet će već za doručkom. Naše zadovoljstvo ima jednostavan ukus, odnosno uvijek mu se sviđa sve što je dobro i zdravo. Nadalje, voli slušati sve što i mi volimo slušati pa je to nekada i omiljeni album našeg omiljenog benda. Ako se za to ne nađe vremena, glazba se uvijek može slušati u vožnji. Zadovoljstvo je izvrstan stilski savjetnik i uvijek nam pokazuje outfit u kojem ćemo se najbolje osjećati. Kada idemo u ured, ispunit će pozdrave osmijehom. Tijekom dana će nas navoditi na smijeh koliko god to bude u njezinoj moći, a pritom će zaraziti i druge oko nas. Zadovoljstvo je najzadovoljniji virus na svijetu. Ono se širi brzinom svjetlosti. Premda ne može skratiti dug radni dan, može nas na povratku kući navesti na to da skrenemo prema parku. To je njegov teritorij, tamo su njegovi prirodni izvori. Naše zadovoljstvo dirigira ispred raspjevanih ptica, ono u prvi plan stavlja raskoš cvjetova. Drži nas u pokretu. Zadovoljstvo je svjesno toga da nakon stresnog dana trebamo uspostavit ravnotežu. Večer provedite u dvoje. Ili u krugu obitelji. Ljubav, masaže i dječji smijeh spadaju u prirodne izvore zadovoljstva.

Biologija zadovoljstva

Znanstveno je dokazano da zadovoljstvo produžuje život. Riječ je o biološki usidrenoj emociji koja  jača obrambene sposobnosti našeg organizma. Zadovoljstvo osnažuje vitalnost i povećava psihičko zadovoljstvo. Visoka razina serotonina u organizmu povisuje životna očekivanja. Transmiteri su nužnifreude za preživljavanje te su odgovorni za razmjenu informacija koja se odvija u mozgu. Oni su režiseri našega života. Dopamin i noradrenalin pridonose kreativnosti, radosnim očekivanjima, motivaciji, poletu, pažnji, oduševljenju, zanimanju. Daju nam poticaj, ne dozvoljavaju nam da nazadujemo u nekome kutu. Pomaže nam kada vani pada kiša pa kada nam ponestane dopamina u našim sinapsama, organizmom zavlada depresija. Ovaj nedostatak često se označava kao preopterećenost ili psihički poremećaj te se protiv njega bori lijekovima. No važnije bi bilo povratiti zadovoljstvo u vlastiti život. Više se kretati. Možda početi uzimati korijen ginsega koji još nazivamo i nasmijana sreća jer potiče lučenje dopamina. Serotonin ima slično djelovanje. Utječe na ugodno raspoloženje, tjelesnu temperaturu, ritam sna, kontrolu teka i aktivnost žlijezda u organizmu. Ključan je i za spolnu aktivnost ljudi. Ako osjetite deficit u organizmu, možete izbjeći depresiju tako što ćete izići na dnevnu svjetlost, a serotonin uzimati putem ugljikohidrata i šećera.

Sestre zadovoljstva

Zadovoljstvo ima veliku obitelj. Najavljuje svoj dolazak tako da pošalje osjećaj slatkog iščekivanja, najljepši od svih. Zluradost je crna ovca u obitelji. Riječ je o istinskoj vrsti radosti koja se skriva duboko u čovjeku premda i nije riječ o umjesnom osjećaju. No i ona pripada životu, a na nama je hoćemo li je dozvati i pripitomiti. Radost izazvana tuđom patnjom nije urođena. Nastaje u ljudskome zajedništvu, kada iskrsne pitanje statusa i zauzimanja pozicije, a to načelno znači, već u razdoblju osnovne škole. Zluradost nastaje u području mozga za nagrađivanje i pojavljuje se kad se nekoj osobi koju ne volimo, dogodi neka nesreća ili, pak, kada joj se dogodi neka nezgoda u području u kojem želi biti uspješna. Kada, na primjer, kolega na poslu koji se uvijek buni kada netko drugi pogriješi, i sam napravi pogrešku. Zluradost ima i pozitivne strane. Ona je ventil, psihički rasterećuje jer kod svake pakosti predstavlja podizanje vlastite vrijednosti. U odnosu na društvo, zluradost može u realan svijet dozvati megalomaniju. Zato su dvorske lude, kabaret ili fašnik imali tako dobru prođu. Zločesti kralj koji između redaka biva skinut s trona. Političar kojemu pred oči stavljaju zrcalo.

Karl Barth, teolog

»Zadovoljstvo je najjednostavniji oblik zahvalnosti

„Tuđa nesreća može nas na isti način obradovati kao i dar,“ ističe psiholog Manfred Holodynski.„Čujem li ja to dobro? Dar?“ javlja se slatko iščekivanje, a ono ima nevjerojatno dug dah. S njim možemo pretrpjeti sve moguće jer nas nikada neće dopustiti da zaboravimo da nas na kraju očekuje nešto veliko. Egzotično putovanje. Voljena osoba. Planirani susret. Jedinstveno vjenčanje. Božić. Budući događaji potiču pozitivne osjećaje u nama samima. Tako se svaki dan povećava razina endorfina. Tako nas radost iščekivanja predaje u ruke zadovoljstva. Ispunjenog nadom zbog koje ćemo shvatiti kako se čekanje isplatilo. I opet će osmijeh prekriti usne.

Volite li više: pokloniti dar ili primiti dar?

Primiti dar

ili

Pokloniti dar

Što nam priprema zadovoljstvo?

Prema gore
OKViše informacija