Pečenje kruha, da – kiselo tijesto, radije ne? Dosta s izbjegavanjem! Peći s kiselim tijestom je puno jednostavnije, nego što mnogi misle, te se isplati iz tri dobra razloga. Plus: S ovim receptom će u trenu uspjeti sočan kruh od kiselog tijesta.
Pečenje kruha? U tome su se od početka doba korone mnogi već jednom okušali. Primjerice tost će svakom uspjeti. Pored kruha od banana i pečenje s kiselim tijestom nikada prije nije bilo tako u trendu kao sada. Zašto se isplati peći vlastiti kruh, otkriva pekarski genije Christina Bauer na svom blogu „Pečenje s Christinom“: „Kruh od kiselog tijesta je lijepo lagan, dobro se probavlja, dugo ostaje svjež i ima jedinstven, divan okus.“
Pečenje s kiselim tijestom svejedno Vam zvuči prezahtjevno? Onda Vas možemo umiriti: Jer kiselo tijesto je samo fermentirano tijesto od vode i brašna. Jedino što Vam pored uobičajenih sastojaka za kruh treba je srednje velika porcija vremena. Točnije, nekoliko dana, kako je objašnjeno u jednom receptu Christine Bauer. Tko želi biti siguran, može i jednostavno nabaviti kulture kiselog tijesta. Da su fermentirane namirnice dobre za zdravlje crijeva, već nam je dulje vremena poznato. Zato primite se zdjela!
Kiselo tijesto i naša crijeva imaju puno toga zajedničkog: Točnije rečeno, milijun bakterija i kvaščevih gljivica. Te kulture ne pomažu samo našoj probavi, naime, zbog njih je kruh od kiselog tijesta već po samom tijestu lakše probavljiv. Zvuči kao win-win situacija? Zato što to i jest!
Kiselina u kiselom tijestu sprječava nastanak bolesti kruha koje su uzrokovane bakterijama otpornima na toplinu, a smanjuje se i nastanak plijesni na kruhu. Kod pravilnog skladištenja kruh će zbog bakterija kiseline dulje ostati svjež. Stručnjaci ovdje preporučuju glinenu posudu koja upija vlagu i dozvoljava cirkulaciju zraka.
Kruh se zbog kiselog tijesta ne samo lakše probavlja i dulje ostaje svjež – pecivo će zahvaljujući njemu biti i aromatičnije i pahuljastije. Zašto? Zato što se zahvaljujući octenoj i mliječnoj kiselini pojavljuju različite nijanse kiseline. K tome kiseline i kvasac proizvode ugljikov dioksid koji tijesto čini rahlijim i osigurava onaj tipičan izgled s velikim rupama po kriški kruha.
S ovim receptom od fairmenta zasigurno će Vam uspjeti kruh od kiselog tijesta s aktivnim kulturama kiselog tijesta.
Sastojci
300 g vode 60 % udio vode
50 g aktivnog kiselog tijesta
500 g svijetlog brašna (pšenično ili pirovo brašno) tip 550/630
12 g soli
Priprema
PRATITE NAS NA: