Menu

Pauza za gurmane: Vinska cesta Južne Štajerske

Vinski put Južne Štajerske ne naziva se bez razloga „štajerskom Toskanom“.

Home » Nadahnuće » Putovanja i savjeti za putovanja » Pauza za gurmane: Vinska cesta Južne Štajerske - 09.2019

I pejzaži mogu očito pobuditi strastvene osjećaje. Teško da bilo koje drugo područje nudi više senzualnih užitaka od vinske ceste Južne Štajerske, vinske, wellness i kulinarske regije. Na ovoj turi prolazimo kroz najbolje adrese.

U blagim valovima vinogradi Spielfelda protežu se preko austrijske granice prema Sloveniji i Hrvatskoj. Mjesta poput Leutschacha, Gamlitza ili Kitzecka namamljuju gradske ljude u „štajersku Toskanu“. Vinofile privlače vinogradi i revolucionarni vinari koji svoje vinove loze uzgajaju i u slovenskom dijelu. Nagrađivani restorani, gostionice i konobe magnet su za sve koji vole jesti prizemljeni, ali po mogućnosti na najvišoj razini.

Ako ste ovdje na odmoru, to ćete učiniti na opušten, prirodan i održiv način. Putovanje automobilom prema jugu možda je jedina mrlja na ekološki bijelom platnu. Nakon što stignete u Južnu Štajersku, lakše ćete se prebaciti na druge mogućnosti prijevoza. Gotovo svaki smještaj nudi bicikle i brdske bicikle. A oni koji okuse više vina nego što je planirano, uslugom prijevoza autobusom mogu se vratiti u svoj dom.

Za početak u hram wellnessa

„Nikad ne dobijete previše zadovoljstva“, kaže pjesma Konstantina Weckera. Kako bi tijelo, um i duša bili spremni su za uživanje, boravak u Južnoj Štajerskoj započinje najbolje u jednoj od mnogih spa hramova u regiji.

Puristička arhitektura Loisium Wine & Spa odmarališta u Ehrenhausenu primjerice ne ometa vas već usredotočuje na ono bitno: „Sanus per aquam“ („zdravlje vodom“) pridružuje se ovom putovanju prije „in vino veritas“. Masaža čakre namijenjena je otvaranju novih izvora snage.

„Postoji sedam glavnih čakri. Stari tibetanski i indijski tekstovi čak govore o 72.000 do 350.000 energetskih kanala“, nježnim pjevanjem objašnjava maserka u Loisiumu. Od sedam karata izvucite tri. „Mane dolaze do izražaja jer energija više ne može teći“, kaže gospođa u bijelom. Čovjek se nakratko pita bi li Grape Elixir Facial možda bila prikladnija uz Muskateller s preporukom sommeliera kuće. Ali nakon 90 minuta duboke masaže tkiva, čakre se temeljito očiste i disanje odjednom postaje lakše.

Kulinarstvo svjetske klase

Za stol u restoranu Weinkuchl odlazite s olakšanjem. Čaša Isabelle Frizzante iz Gamlitza budi okusne pupoljke. Pogled na jelovnik otkriva: Ovdje se njeguju kulinarska srodstva. Kukuruzna piletina i Chorizo jednako se dobro slažu kao falafel s puževima. Ni vegetarijanci i vegani ne moraju gladovati. Ravioli od povrća i skute i patlidžani s rajčicom, hummusom i lokalnim biljem ukusno vas nahrane.

Mineralna tla i mediteranska klima čine poslužena vina svježim i divljim. Hladne noći daju crvenom i bijelom vinu obilje resveratrola, navodno moćnog antioksidansa s izvrsnim svojstvima protiv starenja.

I naravno: vino

Sljedeći ćemo dan rezervirati za vođeni obilazak iza kulisa vinarije Masser. Oni koji prave dobra vina moraju prije svega naučiti kako kušati grožđe kako bi odredili stupanj zrelosti i vrijeme berbe. Kao braća Masser. „Kad okus pređe iz zrelosti u prezreo, tako da svaka deseta bobica više nema okus žute, već zlatne boje, došlo je vrijeme“, objašnjava Florian Masser, vinar četvrte generacije, svoj izbor vremena. Vinari regije ponosni su na svoja vina DAC (Districtus Austriae Controllatus, oznaku podrijetla za regionalna kvalitetna vina Austrije), prije svega sortu grožđa Sauvignon Blanc, a slijede Welschriesling, Weißburgunder, Morillon (Muskateller), Grauburgund, Riesling, Muskateller i Traminer. Samo nekoliko metara dalje, domaća vina nose engleski dodatak „Styrian Wine“, što u Austriji nije nužno cijenjeno. Međutim, regija je nekada pripadala Austrijskom Carstvu kao Donja Štajerska i zove se Slovenska Štajerska.

Uživanje nas odvlači dalje prema Sloveniji. Jedva veći od Donje Austrije, jelovnik zemlje stoljećima je rastao između Alpa i Jadrana. Ali prije nego što razmislimo o jedenju i piću, nešto radimo za srce. Zaustavljanje radi fotografiranja u ulici Herzerl obavezno je za Instagram generacije. Onda nastavljamo u Haloze.

Greben u stražnjem dijelu dvorca Borl graniči sa slovenskom Štajerskom prema jugu, prema Hrvatskoj. Već u rano popodne doline se utapaju u tamnu sjenu. Samo viša područja izuzetno strmih brda tijekom dana dobivaju dovoljno sunčeve svjetlosti. Do šezdesetih nije bilo asfaltiranih cesta.
U istočnom dijelu Haloze nalazi se većina vinograda. Na vrhovima brda, na kojima se nalaze farme, mijenjamo automobil za brdske bicikle. Pješačenje bi bilo presporo za nas, jer ostajemo samo jednu noć.

No, preferiramo li noć provesti na putu, skromnim privatnim smještajem ili vožnjom do Moravskih Toplica – u Sloveniji je sve udaljeno samo nekoliko koraka – i počastimo se blatnom kupkom u hotelu Livada Prestige? Naša sklonost kulinarskom bogatstvu i modernoj arhitekturi ostavljaju nam malo izbora. Privlači nas malo šarmantno selo Zgornja Kungota. Jer tu je Hiša Denk, regionalna inačica Hiše Franko Ane Roš, najbolje svjetske kuharica. S kuharom i gazdom Gregorom Vračkom, na tanjuru vidimo morske ribe i voće. Lokacijska prednost koju s pravom ne vole njegovi austrijski kolege. Slovenija se nalazi uz more i želimo dagnje na buzaru, tj. Dalmatinski stil s umakom od rajčice, češnjakom i bijelim kruhom, lignje u bijelom vinu s biljem ili brancin u komadu; a uz to Haloze Blanc iz 2017.

Imanje sagrađeno od stakla i drva nudi šest soba za one koji sljedeći dan radije idu svježi (i trijezni) kući. Možda opet uz zaustavljanje radi fotografiranja, ovaj put u najstarijeg grada Slovenije, Ptuja. Tu je i vinski podrum – koje olakšanje.

Vinske kleti Ptuj; foto: Mankica Kranjec/Turizem Ptuj

JUŽNA ŠTAJERSKA

Smještaji, vino i wellness

SLOVENIJA

Smještaji, kulinarstvo & wellness

  • Fotografska stanica u ulici Herzerl: Automobilom se može stići iz Gamlitza preko L613 – Sulztal uz vinsku rutu i skreće desno u ulicu Spicnik. Na obližnjim raskrižjima nalaze se zeleni znakovi. Vozilo ostavite u lokalnoj konobi i uputite se na kratku šetnju vinogradima do vidikovca u ulici Herzerl. GPS koordinate: 46.670454, 15.551341
  • Hiša Denk: mediteranski minimalizam na tanjuru, puristički ambijent smještaja.
  • Hotel Livada Prestige u Moravskim Toplicama: ne morate napustiti ni hotelsku sobu za poznate blatne kupke blagim mineralima.
  • Gostilna Ribic: Na najljepšoj terasi Ptuja razmazit će vas finim ribljim jelima.

Poveznice na temu

suedsteirischeweinstrasse.com

slovenia.info/de

haloze-zagorje.eu

Prema gore
OKViše informacija