Za plemeniti okus palačinka.
Palačinke od jednozrne pšenice s umakom od špinata
Špinat volimo, unatoč tomu što nam u djetinjstvu možda i nije bio omiljena namirnica.
Sastojci za 4 osobe:
- 5 jaja
- 8 jušnih žlica pšeničnog brašna
- 7 jušnih žlica brašna od jednozrne pšenice
- ¼ l mlijeka
- ¼ l mineralna vode
- maslac
Za punjenje:
- listovi špinata drveta
- listovi heljde te crvene ili zelene lobode
- malo maslaca
- 1 luk
- 1 češnjak češnjaka
- ovčji sir
- muškat
- sol, papar
Priprema:
- Izraditi jaja u zdjelici pa dobro promiješati s objema vrstama brašna, mlijeka i vode. Ostaviti najmanje 30 minuta da tijesto dobro nadođe nakon čega će biti tekuć i gust. Prema potrebi dodati malo vode.
- Na tavi zagrijati mali komad maslaca te na njemu peći palačinke.
- Za pripremu punjenja oprati i krupno nasjeći listove. Nasjeći luk i češnjak pa ih pirjati u tavi, a potom dodati listove špinata te nastaviti pirjati nekoliko minuta. Nasjeći ovčji sir na kockice te umiješati u špinat pa začiniti muškatom, solju i paprom. Puniti palačinke nadjevom i poslužiti.
Preporuka: palačinke se mogu puniti i slatkom marmeladom. Zbog brašna od jednozrne pšenice palačinke su mekše i imaju orašast okus, no ako više od polovice brašna bude upravo brašno od jednozrne pšenice, palačinke neće biti dovoljno čvrste i raspadat će se.