Menu

Koje namirnice boje zube i kako se to može spriječiti

Već je odavno poznato da kava boji zube. Ali zube mogu obojati i druge namirnice.

Home » Užitak » Prehrana » Koje namirnice boje zube i kako se to može spriječiti - 07.2019

Žuti zubi ne dolaze samo s godinama, već i prehranom. Upravo boje u hrani imaju značajan utjecaj na izgled naših zubi jer mogu ostaviti mrlje.

Ali koje namirnice posebno intenzivno boje? I prije svega: kako se može spriječiti ta neželjena nuspojava?

Čajevi
Budite oprezni ne samo s kavom i crnim čajem, već i s biljnim čajem. Ako navečer redovito pijete čaj od kamilice, čaj od šipka i slično, riskirate trajno žućkasto obojenje na zubima. Stoga se radije suzdržite od čaja nakon pranja zubi, čak i ako je bez šećera.

Alkohol
Činjenica da crno vino boji zube čini se očiglednim. Međutim, ono što će mnoge iznenaditi: bijelo vino također može biti odgovorno za obojenje. Otapa kalcij iz slojeva zuba i čini caklinu zuba kroz kiselinu propusnijom za boje.

Gazirani sokovi
Čak i ljetna bezalkoholna pića mogu promijeniti boju zuba pri čestoj konzumaciji. Mnogi su sokovi napravljeni na bazi crnog čaja, koji sadrži intenzivne boje. No čak i Coca Cola i druga gazirana pića mogu ostaviti mrlje zbog kiselina, šećera i boja koje ponovno nestaju samo profesionalnim izbjeljivanjem zuba.

Ocat i umak od soje
Slično vinu, kombinacija kiselih i tamnih boja također je problem u preljevima za salatu. Tamni balzamični ocat smatra se posebno kritičnim. Budući da octena kiselina mijenja pH u ustima, neposredno je pranje zubi nakon konzumacije kontraproduktivno. Bolje je popiti čašu mineralne vode i čekati pola sata s pranjem, tako da ne oštetite zubnu caklinu.

Šareno voće
Iako grožđe, trešnje, borovnice i ostala voća imaju slatki okus, sadrže i voćnu kiselinu i boje. Promjena boje zuba ovdje je jednostavna. Nepisano je pravilo: ono što uzrokuje mrlje na odjeći također može promijeniti boju zuba. Kako bi se riješili naslaga, redovita oralna higijena uz intenzivno čišćenje kod stomatologa pomaže.

Začini
Šafran, curry, kurkuma i slično dragocjeni su i zdravi začini. Ali oni imaju i vrlo jake boje koje je teško ukloniti iz zuba (ili bijele košulje). Prevencija se može obaviti ispiranjem vodom odmah nakon jela.

Prema gore
OKViše informacija