Menu

Ovako će sport i trening za (buduće) majke biti uspješni

Najbolje je trenirati već tijekom trudnoće.

Home » Ljepota » Ovako će sport i trening za (buduće) majke biti uspješni - 05.2019

Majčinstvo je maraton za koji je potrebno trenirati već tijekom trudnoće. Sportski stručnjak dr. Iris Floimayr-Dichtl objašnjava kako prije i poslije trudnoće ostati u izvrsnoj formi.

Djeca su divna. Obasipaju nas ljubavlju, izazivaju osmijeh na našim licima, pokazuju nam svijet svojim očima i podsjećaju nas na to što je zapravo smisao života. S druge strane, poprilično su naporna. Žele da ih se nosi satima, pružaju nam besane noći i ne daju nam mira. Stoga je posebno važno za majke da su već prilikom poroda fit – što je više moguće.

Iako povećana tjelesna masa oduzima želju za treniranjem i poprilično moramo biti pažljivi, ljekari preporučuju blagi trening koji se u pravoj mjeri i zdravoj trudnoći može primjenjivati i do samog poroda. Tako se jača kardiovaskularni sustav i sprječavaju bolovi u leđima. Također, mogu se smanjiti rizici od dijabetesa i preeklampsije – ublažavaju se trudničke tegobe poput umora, mučnine i proširenih vena. Pritom djeca majki koje su fit imaju bolju APGAR ocjenu – to je vrijednost koja pokazuje stupanj prilagođavanja okolišu neposredno nakon poroda.

Sport prije i nakon trudnoće pozitivno utječe na bebe

„Dokazano je da sportske aktivnosti s trudničkim trbuhom pozitivno utječu ne samo na majku, već i na bebu“, ističe dr. Iris Floimayr-Dichtl koja je već 20 godina aktivna kao sportska stručnjakinja i osobna trenerica s fokusom na prenatalni i postnatalni fitness. Ona preporučuje treninge u kojima je težište na pokretljivosti i koordinaciji, ali i izdržljivosti i snazi. Majčinstvo nije samo sprint, već maraton – na porodu je pak ključna izdržljivost.

Blagi treninzi za uspješne majke

Ipak, nije svaki pokret jednako pogodan za svaku ženu. Zeleno svjetlo stručnjak daje vrstama sporta niskog rizika za pad i povrede te opterećenja. Tijekom treninga bitno je da se može razgovarati i zaustaviti u svakom trenutku. Potrebno je izbjegavati nagle pokrete, mnoge okrete i skokove. To se odnosi i na brze i intenzivne treninge, velike napore za trbušne i zdjelične mišiće te područje kralježnice.

Eine Gruppe von Frauen die in Schönbrunn (Wien) Outdoor-Training machen

Posebni treninzi za (buduće) majke

Floimayr-Dichtl razvila je poseban vanjski trening za buduće majke. „Trudnoća zahtijeva veliku količinu dodatnog znanja o treningu s obzirom na to da se mnoge vježbe i pokreti samo prilagođeno mogu izvoditi“, objašnjava specijalistica. Njezin je koncept mamaFIT temeljen na saznanjima o sportu i znanosti, a završetak treninga nije na porodu. „Mnoge mlade majke nisu zadovoljne svojim odrazom u ogledalu i žele što prije vratiti svoju staru figuru.“ Tijelo se samostalno vraća u staru formu unutar šest do osam tjedana – kod carskog reza to može biti i unutar 14 tjedana – ali neke strukture poput zdjelice ili trbušnih mišića zahtijevaju posebne programe treninga.

„Najvažniji su kriteriji potpuni povrat intaktne muskulature zdjelice, trbuha i leđa koja se može opteretiti“, naglašava Floimays-Dichtl. Neophodno je prvo provjeriti jesu li se svi mišići vratili u standardan položaj kako bi se majci preporučio odgovarajući trening.

Trening bez dadilje

U mamaFIT konceptu majke neće profitirati samo jer treniraju s profesionalnom trenericom, već i zbog toga što mogu tijekom cijele godine trenirati vani na svježem zraku – i to bez dadilje. Dijete može biti integrirano u trening, primjerice kao dodatan teret za nošenje. „To prije svega ima smisla onda kada je bebi potrebna majčina blizina, a ona i dalje želi opušteno nastaviti trenirati.“

Djeca se mogu povesti i u kolicima. Kasnije se mogu voziti na svojim triciklima ili biciklima, odnosno mogu trčati i s majkom i s ocem jer mamaFIT koncept dostupan je i u inačici za cijelu obitelj. Dok se roditelji bave sportom, mališani mogu sudjelovati ili se igrati u blizini.

Tako je omogućeno da cijela obitelj provodi zajedničko vrijeme u prirodi što je ujedno i najbolja motivacija.

 

O OSOBI
Školovana sportska znanstvenica dr. Iris Floimays-Dichtl osnivačica je i glavna trenerica u mamaFIT outdoor konceptu za treniranje s fokusom na treninzima za povrat snage.

Eine Gruppe von Frauen die in Schönbrunn (Wien) Outdoor-Training machen

 

Prema gore
OKViše informacija