Menu

Kada posjetiti stomatologa

Četiri pitanja i četiri odgovora od zubara Gert Üblagger.

Home » Život » Kada posjetiti stomatologa - 10.2016

Dr. Gert Üblagger, Higijena usne šupljine

Je li dovoljno zube prati dva puta dnevno?
I nakon temeljitog pranja zuba četkicom za zube oko 30 posto zubnog mesa ostaje neočišćeno. Upravo to stvara idealne uvjete za razvoj bakterija koje su odgovorne za karijes. Kako biste dospjeli i do skrivenih mjesta među zubima, trebali biste redovito koristiti konac za zube ili interdentalnu četkicu te otopinu za ispiranje usne šupljine. Stomatolog vas najbolje može uputiti u odgovarajuću primjenu navedenih proizvoda. Ako zubno meso krvari tijekom primjene konca za zube, razlog može biti upala zubnog mesa. Krvarenje može prestati redovitom i temeljitom njegom zuba. Ako se to ne dogodi, razgovarajte sa svojim stomatologom.

mlada djevojka s bijelim osmjehom

Mudrost. Lijepe zube najljepše pokazuje iskren osmjeh.

Je li fluorid u zubnim pastama opasan?
Pri ispravnom korištenju proizvoda za njegu zuba na bazi fluorida ne trebamo se bojati neželjenih posljedica. Sadržaj fluorida u pastama za zube prilagođen je našim potrebama i načelno je riječ o malim količinama. Fluorid štiti zube višestruko. S jedne strane potiče fluorid taloženje mineralnih tvari iz pljuvačke na caklini. Time se popravljaju manja oštećenja cakline te se smanjuje opasnost od izbijanja karijesa. S druge strane fluorid sprečava da bakterije zaslužne za karijes u usnoj šupljini naprave veća oštećenja te stvara zaštitni sloj na površini zuba.

Što se događa kod profesionalne oralne higijene ili profesionalnog čišćenja zuba?
Protiv tvrdokornih bakterijskih naslaga i obojenja zuba uobičajena kućna njega nerijetko nije dovoljna. Zato stomatolozi preporučuju profesionalnu oralnu higijenu koja zahvaljujući posebnim instrumentima omogućuje otklanjanje tvrdokornih kao i mekanih naslaga, obojenja na površini zuba, između zuba te u džepićima desni. To znači, u onim područjima do kojih tijekom uobičajene oralne higijene ne uspijevamo doći. Redovitim odlaženjem na profesionalno čišćenje povećavamo izdržljivost mostova, kruna i implantanata. Profesionalna higijena osobito je važna kod povećanog rizika od karijesa, upala zubnog mesa, nadomjestaka zuba (kruna, mostova, implantanata i sl.), kod reducirane mogućnosti čišćenja zuba koje, na primjer, uzrokuju ozljede, neurološka oboljenja poput Parkinsonove bolesti ili multiple skleroze te drugih smetnji. Tretmani traju 30 do 45 minuta, nisu bolni, a u najgorem slučaju su malo neugodni.

malena djevojčica pere zube

Rano. Za one koji žele imati lijepe zube, praksa čini čuda.

Od koje dobi je potrebno redovito prati zube?

Mliječni zubi su naročito podložni utjecaju bakterija karijesa, stoga se već prvi zubi trebaju redovito prati vodom poslije svakog obroka. Najkasnije od druge godine života za pranje zuba se može koristiti mala količina dječje zubne paste. Važno je da djeca pod nadzorom nauče kako pravilno oprati i isprati zube, te kako ispljunuti.

Na pitanja odgovorio
Dr. Gert Üblagger
Specijalist za oralnu higijenu

Prema gore
OKViše informacija