Menu

Održivi razvoj u svakodnevnici: To ide ovako

Što jednostavno možemo promijeniti u svakodnevnici.

Home » Život » Održivost » Održivi razvoj u svakodnevnici: To ide ovako - 05.2019

Postoji tisuću stvari koje možemo promijeniti kako bismo osvještenije živjeli. Kako to funkcionira? Tako da to i započnemo.

Odgovorno živjeti ne znači svakodnevno se ograničavati. Pazimo na vrijedne resurse, štedimo plastične vrećice i jačamo osjećaj blagostanja. Primjer je tomu prirodna kozmetika. Proizvedena je od biljnih sirovina i ne sadrži mikroplastiku. Proizvodi ne sadrže tvari zasnovane na mineralnim uljima, sintetičke mirise, boje i konzervanse niti su ispitivani na životinjama.

U nastavku slijedi nekoliko savjeta za zdraviju svakodnevnicu:

Ekonomičnost

 • Deterdženti u odvode ispuštaju štetne kemikalije. Deset posto oštećenja odvoda dolazi od sredstava za čišćenje. Kako to spriječiti?
 • Počnite upotrebljavati proizvode koji ne sadrže fosfate i pročitajte upute za upotrebu pri pranju. To će vam pomoći da uštedite energiju i deterdžent.
 • Dobro je znati: Kada bismo svaki put prali rublje na 30 stupnjeva, uštedjeli bismo energiju kojom bi se mogla opskrbiti cijela Austrija i to punih mjesec dana. 70 posto odjeće učinkovito se može oprati na 30 stupnjeva.

Kupaonica

 • Tople kupke trebaju biti izuzetci. Naime tuširanjem u odnosu na kupke uštedimo 25 litara vode. Ako na WC školjku ugradite štednu sklopku, uštedjet ćete mnogo vode.
 • Najvažnije: Tijekom pranja ruku i zuba zatvorite vodu!
 • Čvrsti sapuni i šamponi u obliku sapuna najčešće se proizvode od obnovljivih sirovina ili uz minimalne kemijske dodatke i dolaze u pakiranjima koja nisu od plastike.
  Žene koje se tijekom menstruacije koriste dugotrajnim perivim menstruacijskim čašicama uštedjet će novac i spriječiti stvaranje bespotrebnog otpada.

Dječja soba

 • Beba se mora previjati i do 5000 puta. Prelaskom na ekopelene koristit ćete se alternativom koja je nježna prema tijelu i ne šteti okolišu. Ekopelene ne sadrže prirodne gume i bespotrebne sirovine.

Kuhinja

 • Aluminijske kapsule za kavu uzrokuju svake godine tisuće tona otpada. Proizvodnja aluminija zahtijeva mnogo energije. Alternative koje ne štete okolišu biološki su razgradivi filtri za kavu.
 • Čak i za plastične slamke postoje alternative od papira, stakla, metala ili slame. U uobičajenim namirnicama sadržano je i do 400 različitih dodataka. Bio proizvodi prirodnog su okusa i proizvode se bez dodataka.
 • Važna je i regionalnost. Uvozno voće i povrće troši prosječno 48 puta više goriva od robe koja dolazi iz regije. Tko kupuje regionalno, štedi resurse i podržava lokalne proizvođače.
Prema gore
OKViše informacija