Menu

Treba mi manje stvari

Održiv život.

Home » Nadahnuće » Treba mi manje stvari - 09.2017

Kupovati domaće proizvode, proizvoditi manje otpadaka, ekološko smatrati dobrim izborom, ali prema tim načelima i živjeti.

Posezati za onime što već imamo i od toga stvarati novo. Premda se sve ovo čini jako lijepim, u svakodnevnom nam životu neprestano stvara nove izazove. Pritom nam najčešće nedostaje samo malo kreativnosti jer uz malo mašte i spretnosti u rukama brojne se stvari koje svakodnevno nagomilavamo, mogu reciklirati i prenamijeniti. Svejedno je radili mi od staroga drva stalak za odjeću ili od ljekovitoga bilja i ostataka platna malene jastučiće za ormar, svaki materijal može biti nadahnuće za nove ideje. Tako u svoje stvari udahnjujemo notu individualnosti i pritom štedimo novac i resurse. Usput pravimo veliki korak u smjeru održivoga života.

Kreativna rješenja

Usput. SENNHEISER X FREITAG korporacija je koja se može vidjeti, ali i čuti. Obruč slušalica napravljen je od iste cerade za kamione kao i pripadajuća torbica.
Praktično. Boca od plemenitom čelika ne sadrži bisfenol A, teži samo 100 grama i namijenjena je za držanje vrućih i hladnih napitaka.
Održivo. Rukavica za kućanstvo IF YOU CARE sačinjena je od 100-postotnog kaučuka, jako je otporna i može se prenamijeniti za nešto.
Kreativno. Šareni podmetači za jaja LOCKENGELÖT. Ovako izgleda kada neki predmet doradimo i prenamijenimo.
Alternativno. Maramice od pčelinjeg voska s jojobinim uljem imaju antibakterijsko djelovanje i zamjenjuju plastične i aluminijske folije.
Funkcionalno. Spremnik za kruh i daska za rezanje od bambusa (model „Leo“ BERGHOFF) u jednom: kada rezanje kruha postane održivo i pravilno.
Reciklirano. Ruksak 360° od staroga jedra, čvrst i prostran.
Dekorativno. Morski pas od starih indonezijskih brodskih podnica – cool predmet koji privlači poglede.

Savjeti kako izbjeći suvišno smeće

  • Umjesto jednokratnog korištenja… kutija. Stare kutije za kavu, staklene boce, kutije za kekse… sve te predmete možete koristiti višekratno i tako na dnevnoj razini smanjiti nakupljanje smeća.
  • Platno umjesto plastike. Ne planiramo baš svaku kupnju, a mala platnena torba stane u bilo koju ručnu torbu. Dobro će doći pri svakoj spontanoj kupnji.
  • Kreativno, umjesto novo. Ako razmišljamo kreativno, onda nam je jasno da mnoge stvari možemo prenamijeniti ili preobraziti u nešto drugo kao što, na primjer, od paleta možemo napraviti stol.
  • Namirnice iz kućanstva umjesto kemije. Brojne mrlje možete odstraniti pomoću prirodnih sredstava koja ne štete okolišu. Pritom štedimo i na otpacima od odbačenih pakiranja.
  • Posuđeno umjesto kupljeno. Ne moramo sve posjedovati. Stvari koje ne trebamo često, bolje je posuđivati od prijatelja i susjeda negoli kupovati.

 

 

Prema gore
OKViše informacija