Menu

Održiv vrtni namještaj

Uz vanjski namještaj koji je proizveden na održiv način vrt i balkon učinite još zelenijim

Home » Život » Održiv vrtni namještaj - 08.2019

Vrtni namještaj mora izdržati kišu i Sunce. Stoga se često proizvodi od tropskog drva koje je otporno na vremenske prilike i koje se lako održava. Na ako se odlučite za ovaj materijal, obratite pozornost na certificirano ili reciklirano drvo ili odmah uzmite upcikliranu tikovinu. Prikladne su i domaće vrste drva kao što je jasen, hrast ili bukva. Dodaci od prirodnih ili recikliranih materijala kao što je staklo tada osiguravaju da uživate u vrtu ili na balkonu ostavljajući što manji ekološki trag.

Reciklirano tropsko drvo

U vrtu je posebno omiljena tikovina jer je otporna na vremenske prilike. No, samo kod certificiranog drva možete biti sigurni da je proizvdene održivo i zajamčeno nije posječeno ilegalno. Tropsko drvo stvarno čuva okoliš tek ako se radi o recikliranom proizvodu.

Regionalni dugotrajni proizvodi

Namještaj i dodaci domaće proizvodnje već su samo zbog kraćeg transporta održiviji od tropskog drva. Ako još dolazi iz certificiranog uzgoja (kao što su domaća drva) ili je posebno dugovječan (kao što je Eternit), zbog čega se rjeđe mora obnoviti, vaša će kupnja doprinijeti pozitivnoj ekološkoj bilanci.

Reciklirano staklo i plastika

Održivi dodaci u zelenom stanovanju također igraju veliku ulogu. Recikliranje – plastika, nakjbolje iz mora ili industrijskog otpada, može se ponovno upotrijebiti na mnogo načina (kao što su tepisi), čime se učinkovito smanjuje količina otpada. Reciklirano staklo idealno je za posuđe ili dekorativne predmete.

Upciklirani proizvodi

Od starog stvori novo. Upcikliranje se bori protiv načela potrošačkog društva i pokazuje da se stari proizvodi mogu dotjerati lijepo i kreativno i da su još uvijek omiljeni. Prema načelu „cijeniti umjesto baciti“, ovaj je trend posebno ekološki osviješten i dugovječan jer odmah upada u oči i tako stvara svijest.

Poznati žigovi kvalitete:

FSC: Označava Forest Stewardship Council i certificirano drvo i proizvode od drva iz održivog šumarstva, pri čemu uz ekološke kriterije i socijalni kriteriji igraju važnu ulogu. Postoje godišnje kontrole. Žig je neovisan, vrijedi u cijelom svijetu i važan je pokazatelj održivog upravljanja.

Der blaue Engel: Ovaj žig dobivaju proizvodi koji štede resurse pri proizvodnji, koji posebno štede energiju, imaju dug životni vijek ili se mogu odložiti na održiv način. I ovdje se prati cijeli proizvodni proces proizvoda.

Austrijski ekološki žig: Uporaba, proizvodnja i odlaganje kriteriji su koji stvaraju osnovu za certificiranje. Tako mogućnost recikliranja igra jednaku ulogu kao mogućnost popravka.

Prema gore
OKViše informacija