Menu

Novogodišnje odluke: Ovih se 5 u 2021. zaista isplate!

Novogodišnje odluke koje se uistinu isplate i lako mogu ostvariti.

Home » Život » Savjet » Novogodišnje odluke: Ovih se 5 u 2021. zaista isplate! - 01.2021

Spadate li i Vi u onu skupinu ljudi koja svake godine donosi novogodišnje odluke – i opet ih se nikada ne može pridržati? Mi ćemo pokazati kako ćete u 2021. godini konačno uspjeti i koje odluke imaju smisla u doba korone.

Kažu da postoje: Osobe koje naume nešto i jednostavno sprovedu u djelo – voilá, i promjena je gotova. Ali budimo iskreni: Većina nas već sredinom siječnja zakaže u svojim novogodišnjim odlukama koje je razglasila na sva zvona.

K tome se još ove godine pitamo koje velike stvari uopće možemo planirati za 2021. godinu u doba korone. Jer nakon ove godine u kojoj je planiranje gotovo postalo nemoguće, nije lako donijeti nove odluke koje želimo, ali i možemo provesti do kraja.

Način da ipak uspije: ići malim koracima. Jer promjene s takozvanim mikro-navikama jednostavnije je provesti i uz malo napora unose puno pozitivnoga u našu svakodnevicu – i za naš okoliš.

5 novogodišnjih odluka za 2021. koje se uistinu isplate

  1. Živjeti u sadašnjem trenutku

Zbog pandemije koronavirusa mnogo je naših nauma s danas na sutra otkazano. Planiranje godišnjeg odmora, aktivnosti za vikend, planovi za večer: izgubljeno je puno pouzdanih uporišta, ali upravo zbog toga smo i naučili da živimo u sadašnjem trenutku. Ova godina nam je dala priliku da promijenimo malo svakodnevne navike. Prepoznali smo što sve u tom našem dragocjenom životu cijenimo i koje bismo stvari u budućnosti htjeli drukčije raditi. Naučili smo na neizvjesnost gledati kao na priliku. Tu hrabrost da odmah prionemo na stvari i živimo u trenutku možemo zadržati i za iduću godinu.

U tom bismo kontekstu trebali porazgovarati i o našem digitalnom ponašanju – i biti malo kritični prema samima sebi. Digitalizacija je u mnogim aspektima blagoslov, ali budimo iskreni: U potpunosti je u redu da nakon bezbrojnih sastanaka preko Zooma navečer jednostavno više nemate želje za ekranima ili bilo kakvoj virtualnoj interakciji. Dok smo u početku pandemije svoje slobodne večeri još rado zatrpali večerama preko Zooma ili tečajevima joge uživo, većina nas je sada ipak sretna kada računalo i mobitel može jednostavno ostaviti sa strane.

I to je dobro tako. Jer duša i tijelo u ovom posebno intenzivnom digitalnom dobu treba i odmor od svega. Pokušajte svoj mobitel u slobodno vrijeme koristiti svjesnije te si tu i tamo priuštite da manje gledate u mobitel. Jamčimo Vam: Nećete ništa propustiti!

  1. Promjena perspektive

Čaša vode je polupuna ili poluprazna? Pesimističan čovjek će u fokus staviti ono što gubi, dok će optimist svoju pažnju usmjeriti na ono što ima – i tome se veseliti. U koju od ovih skupina Vi spadate, možete sami odlučiti. Činjenica jest: Tko se navikne promatrati stvari s pozitivnog aspekta, više će imati vjere u sebe i u život. Osobe koje na svoju sudbinu gledaju pozitivno prema određenim studijama rjeđe pate od nesanice, više se bave sportom, manje puše i zdravije se hrane. Osim toga se brže oporavljaju od operacija, imaju veća očekivanja prema životu i jednostavno su sretnije. Stoga se isplati iznova podesiti svoju perspektivu.

  1. Budimo zeleniji bez uskraćivanja komfora

Manje proizvoda za bacanje, smanjena potrošnja energije, manje kemije: Zvuči prezahtjevno za realizirati? Nije! Već i male promjene će pomoći našem okolišu. Kupujte samo onoliko hrane, koliko ćete zaista pojesti. Ništa se u svakodnevici ne može lakše smanjiti od uporabe plastike. Možete se divno otuširati prirodnim komadima sapuna, maramice s pčelinjim voskom će Vaše namirnice jednako održati svježima kao aluminijska ili prozirna folija – a tako ćete usput i ukloniti plastiku iz kupaonice.

  1. Luksuz minimalizma

Oslobodite se nepotrebnog tereta: S akcijom čišćenja krenite najbolje sa stvarima koje ne izazivaju toliku sentimentalnost poput kuhinjskih pomagala ili ručnika. No, minimalizam ne znači nužno da se materijalno oslobodite svega. Štoviše je način razmišljanja kod kojeg se ne radi o striktnom smanjivanju svojih dobara, nego da se stvori mjesta za stvari koje nas doista čine sretnima. Fokus ciljano leži na lijepim doživljajima ili prijateljstvima. Uživajte svjesno u trenucima u kojima osjećate sreću te se u teškim ili stresnim vremenima prisjetite tog osjećaja kako biste iz njega crpili snagu.

  1. Reći „ne“

Da, riječ „ne“ jedna je od najtežih, ali i jedna od najvrjednijih odluka za novu godinu. Ne morate stalno biti tu za druge – također ni kao mama. Planirajte u svom rasporedu (svakako i male) stanke kako biste se zaštitili od preopterećenja samih sebe. Priuštite si vrijeme u kojem ćete se isključiti: bila to masaža, dan za wellness ili čitanje, neki novi hobi ili učenje meditiranja. Sjetite se da „ne“ koje izrečete drugima uvijek znači i „da“ Vama samima! Ako želite imati snage za druge, onda s vremena na vrijeme morate napuniti svoje rezerve energije.

Prema gore
OKViše informacija