Menu

Nježna topivost

Ove zime koristimo masalc.

Home » Ljepota » Njega » Nježna topivost - 11.2017

Ove zime koža će uroniti u maslac – naravno, mislimo na maslac za tijelo.

Nekada zimi poželimo iskočiti iz vlastite kože. Neprestane promjene temperature zbog boravka u prekomjerno zagrijanim prostorijama, a potom na hladnim vanjskim temperaturama nisu odviše dobre za kožu iz čega proizlaze tegobe poput suhe kože u kombinaciji s osjećajem napetosti i crvenilom s kojima se teško uhvatiti u koštac. Tada je koži potrebna obilna njega proizvodima koji sadrže visokovrijedne sastojke pa joj ove zime moramo priuštiti maslac, bilo na kruhu bilo za njegu tijela, jer ta dobra stara namirnica ima brojne pozitivne karakteristike.

Moramo samo pripaziti na to da se ne zabunimo jer takozvani maslac za tijelo ne stavljamo na kruh, ali ga zato trebamo nanositi na tijelo, ruke i usne u što većoj mjeri. Maslac se pokazao kao učinkovit spasitelj od isušivanja oštećene kože jer omogućuje njegu iza koje koža postaje mekana i njegovana, a umanjuje i osjećaj napetosti. Sinonim je savršene njege za ljude koji imaju osjetljivu i suhu kožu, dok je za normalnu kožu uvijek dobra opcija.

Maslac na našoj koži?

Maslac za tijelo sadrži čiste masti, ulja i voskove, dodatno oplemenjene visokovrijednim cvjetnim ekstraktima koji pružaju dodatno djelovanje ili, pak, daju poseban miris. Često sadrže pčelinji vosak, jojobino i maslinovo ulje te kakaov maslac, a među rado birane sastojke ovog proizvoda spadaju i ulja orašastih plodova poput ulja makadamije ili jestivog šilja. Među omiljene mirisne note ubrajaju se čokolada, kokos i vanilija.
Orašasti plodovi se sjeckaju, melju i zagrijavaju.

Pri tom postupku oslobađa se masnoća koja se slično odvaja i kod proizvodnje maslaca. Miriše božanstveno po čokoladi i orašastim plodovima, no još je važnije to što ima visoku razinu njegujućih sastojka. Uz nezasićene masne kiseline poput omega-3 kiselina maslac shea sadrži puno vitamina A i E te djelatnu tvar alantoin koja ubrzava izgradnju stanica što može jako dobro doći već oštećenoj koži. Povrh toga, hidratizira kožu ostavljajući masni trag.

 

 

Kome je namijenjen i u koju svrhu

Proizvodi koji sadrže maslac prikladni su za mnoge tipove kože kao i kožne probleme, no ne za sve. Ako ste skloni masnoj, nečistoj koži, maslac radije namažite na kruh. Idealan je za suhu, osjetljivu kožu jer trenutačno zaglađuje suha mjesta na koži pružajući im hidrataciju više sati nakon nanošenja. Koža pritom postaje mekša i nježnija te se više ne isušuje tako brzo. Redovita primjena maslaca za tijelo može djelovati umirujuće na jako osjetljivu kožu ili kožu sklonu alergijama.
Budući da visokovrijedni proizvodi ne sadrže konzervanse, mirise ni bojila, neće uzrokovati dodatne nadražaje. U nekim afričkim zemljama maslac se čak nanosi na rane kako bi potaknuo proces zacjeljenja.

Ako ga nanosimo na ožiljke, tkivo postaje mekše i elastičnije, no maslac za tijelo nema dezinficirajuće djelovanje.
U izvornome, klasičnom obliku maslac za tijelo ima čvrstu konzistenciju koja se topi tek pri nanošenju pod utjecajem tjelesne temperature. Tek tada postaje mekan i lako se razmazuje.

Preporuka: maslac za tijelo uvijek odvadite čistom žlicom, a ne prstima jer nečistoća smanjuje rok trajanja..

Budući da maslac za tijelo ne sadrži vodu, u proizvodnji se nerijetko izbjegavaju umjetni konzervansi, no bez obzira na to proizvodi traju jednu godinu. U međuvremenu su se pojavile i varijante proizvoda koje, uz ulja i masti, sadrže i vodu pa samim time imaju kremastiju konzistenciju, što znači da se lakše razmazuju, ali se na odgovarajući način moraju i konzervirati. Osobe koje imaju jako osjetljivu kožu trebale bi birati vodootporne proizvode. Glavni sastojak gotovo svakog maslaca za tijelo je maslac shea bez kojeg taj proizvod ne bi bio to što jest.

Mirisna njega?

Maslac shea biljna je mast koja se dobiva iz ploda, u ovom slučaju orašastog, afričkog drveta karité pa ga možemo nazvati i kariteov maslac. Za mnoge fair trade te prirodne proizvode dobiva se isključivo ručnom obradom pa se i prerađuje u sklopu organiziranih malih obiteljskih zadruga u Africi.

Kako pravilno nanijeti maslac?

Ako maslac za tijelo sadrži konzistenciju kakve hranjive kreme, onda ga utrljajte direktno na kožu. Čvrsti maslac za tijelo odvojite špahlicom ili čistom žlicom te ga utrljajte u dlanove kako bi se počeo topiti, pa ga na kraju kružnim pokretima nanesite na kožu.

Ako ste ujutro u žurbi, onda već tijekom tuširanja počnite topiti maslac kako biste ga odmah mogli početi koristiti. Baš kao i u slučaju svih proizvoda koje sadrže masti, maslac za tijelo najbolje je nanositi na još vlažnu kožu. Maslac ostavlja tanak mastan trag koji koža nakon kraćeg vremena potpuno upija.

Što se još može s maslacom za tijelo

• Maslac je idealan i za ruke izložene zimskim uvjetima koje čeznu za odgovarajućom njegom.
• Kod intenzivne kure maslac nanesite na ruke pa navucite tanke pamučne rukavice i ostavite da djeluje preko noći.
• Maslac štiti kosu od hladnoće, UV-zraka, klora i slane vode. Jedan od njezinih glavnih sastojaka sadrži teobromin, sastojak koji ima antioksidativno djelovanje. Dovoljno je utrljati malu količinu po dužini kose jer će kosa od prekomjerne količine samo biti još više masna.
• Maslac za tijelo prikladan je i za suhe vrhove ili oštećenu kosu. Možete ga nanijeti nakon pranja, dok je kosa još mokra ili prije odlaska na počinak, na suhu kosu. Maslac za tijelo preko noći djeluje poput maske koja se u svakom slučaju sljedeće jutro mora isprati.
• Maslac za tijelo dobra je alternativa ulju za masažu.

 

Usne mekane poput maslaca.

Postoji i maslac za usne, a riječ je o proizvodima koji jako nalikuju pravom maslacu. Upravo za hladnih zimskih dana ovaj proizvod može preuzeti zaštitnu ulogu suhih usana.

Ako maslac želite pripremiti sami:

Potrebno vam je:

  • 2 jušne žlice maslaca shea
  • 50 g kakaovog maslaca
  • 1 jušna žlica kokosove masti
  • 4 kapljice lavandinog ulja
  • 1 zdjelica
  • 1 vilica
  • mala staklenka koja se može dobro zatvoriti (eventualno možete iskoristiti staklenku od marmelade)

Kako ga pripremiti: u zdjelicu dodajte maslac shea, kakaov maslac i kokosovu mast pa zagrijte na pari. Sve sastojke dobro sjedinite pa pustite da se dobivena smjesa ohladi. Bijela boja iskristalizirat će se naknadno. Prema želji dodatni lavandino ulje. Prije no što maslac ulijete u staklenke, sterilizirajte ih kako biste produžili rok trajanja. Kada budete gotovi, staklenke s maslacem spremite u hladnjak u kojemu će se smjesa učvrstiti. Ako staklenke budete čuvali u hladnjaku, maslac bez konzervansa može izdržati do četiri tjedna.

Donosimo maslace!

 

 

Prema gore
OKViše informacija