Menu

Njega zuba 2.0: Ovako se pravilno čiste zubi

Što biste trebali znati o modernom četkanju zuba i zdravlju zuba.

Home » Život » Savjet » Njega zuba 2.0: Ovako se pravilno čiste zubi - 09.2019

Što vole zubi? Što im šteti? I prije svega: Što čuva njihovo zdravlje do duboke starosti? Stomatologija zna odgovore na sva ta pitanja, a mi smo ih saželi.

Njega je dostignuće moderne civilizacije? Ma nemojte! Već u kameno doba rabili su se štapići vrbe kako bi se očistili zubi. A u starom Egiptu već se upotrebljavala pasta za zube, točnije: mješavina mljevene mahune i octa na pekmezu. Čak su i stari Rimljani upotrebljavali bundevu. Dodavali su koštani prah, školjke, sodu i mirtu ili upotrebljavali zubnu sol. Već početkom 19. stoljeća sastojci poput magnezijeva karbonata, ljuske jaja i mramornog praha bili u svačijim ustima. Prašak je zatim pomiješan sa sapunom i aromatiziranim prahom, obojan u ružičasto karminom i nanesen na zube mokrim prstom. Pranje je obavljeno četkom.

Godine 1850. američki stomatolog Washington W. Sheffield izumio je dodavanjem glicerina prvu pastu za zube, koja je bila dostupna u čašama ili papirnatim vrećicama i zbog toga se brzo sušilo. Godine 1876. njegov sin Lucius Tracy Sheffield, također stomatolog, došao je na ideju da lijek puni u tube koje se mogu stiskati. Inspirirali su ga slikari tijekom boravka u Parizu.

Do danas je pasta za zube uglavnom dostupna u obliku tube. No njezin se sadržaj neprestano razvijao. Današnje paste često sadrže fluor, koji štiti zube od karijesa čineći zubnu caklinu otpornijom.

Aktivni sastojci poput cinka, žalfije ili ratanhije jačaju i štite desni. A za posebne zahtjeve postoje posebno izrađeni proizvodi, na temelju takozvane ProArgin® tehnologije i razvijene za zube osjetljive na bol.

Boli, gubi se!

„Zapravo su zubi dobro zaštićeni zubnom caklinom i zubnim mesom“, objašnjava dr. Marianne Grofica von Schmettow. Ona je znanstveni voditelj odjela Scientific Affairs u tvrtki CP GABA GmbH / elmex. „Povlačenje desni, međutim, može izložiti osjetljivi dentin. Ovdje su smještene tisuće takozvanih „komunikacijskih kanala“ koji prenose podražaje poput „hladnog“, „slatkog“ili „dodira“ u unutrašnjost zuba. Tamo se ovaj poticaj transformira u bol: tipičnu kratku, oštro ubodnu bol koja dolazi kontaktom izloženih vratova zuba koja se može pojaviti s tim podražajima.“

Uz posebno razvijene paste za zube, sastojke arginin i kalcijev karbonat, međutim, dolazi do zatvaranja ovih izloženih kanala, pri čemu podražaji koji bi mogli uzrokovati bol više ne dopiru do zuba.

Omiljena boja: bijela

Čak i protiv ružne promjene boje može vam pomoći prava pasta za zube. Moderni izbjeljujući proizvodi dizajnirani su za uklanjanje promjene boje zuba i sprječavanje nove promjene boje. Neke paste za zube sadrže i aditive, poput aktivnog kisika, koji posvjetljuju zubalo. Aktivni ugljen, koji se upotrebljava i za izbjeljivanje pasta za zube, na primjer u Colgate Max White Charcoal, trenutačno je jedan od najvećih trendova u kozmetičkoj industriji. Mekane, mineralne čestice čišćenja sadržane u njima uklanjaju promjene boje uzrokovane čajem, kavom ili duhanom. Tako crna pasta daje zubima njihovu prirodnu bijelu boju. Rasprostranjeni strah da bi previše „izbjeljivanja“ moglo biti štetno, prema dr. Sc. Marianne Grofica von Schmettow općenito je neutemeljena: „Iako izbjeljujuće paste za zube mogu biti malo abrazivnije od tradicionalnih pasta za zube, još uvijek su pogodne za svakodnevnu upotrebu.“

Kiselo nije zabavno

Pored kave ili cigareta, crno je vino jedno od zloglasnih sredstava za bojenje zubi. I: kisela hrana i pića – koji uključuju ne samo vino, već i ocat, sok od naranče ili energetska pića – omekšavaju caklinu i može potrajati neko vrijeme da se ponovno stvrdne.

Ali bolje od čekanja prevencija je s dovoljno fluora, misli dr. Marijana Grofica von Schmettow: „Redovito se nanose na površini zuba zaštitni sloj koji ne samo da štiti od propadanja zuba, već i od kiselina iz naše prehrane.“

Pametno čišćenje

Čišćenje zuba ne čisti samo zube, već ih održava i zdravima i lijepima. Je li riječ o analognoj ili električnoj četkici za zube, uopće nije bitno. „Brojna su istraživanja pokazala da uz vrlo dobru tehniku četkanja možete izvrsno očistiti i zube ručnom četkicom.“ Iako električne četkice za zube prirodno nude određenu razinu udobnosti: pokrete čišćenja više ne morate obavljati sami i sada možete rabiti čak i tzv. pametne četkice s inteligentnim funkcijama i veliki broj aplikacija koje pokazuju koliko dobro čistite zube. Ipak Grofica von Schmittow smatra da je ispravna tehnika čišćenja ključna: „Čak i uz električnu četkicu za zube – bez obzira je li zvučna ili pulsirajuća – pravilno rukovanje apsolutno je presudno, jer ako se rabi pogrešno, najnoviji i najskuplji uređaj neće raditi.“

Servis za zube

Govoreći o stomatologu: „Profesionalno čišćenje zuba svakako ima smisla kako bi se uklonile naslage koje nisu uklonjene u domaćoj stomatološkoj njezi, čime se smanjuje rizik od truljenja zuba ili bolesti desni.“ Sada je to prepoznalo i zdravstveno osiguranje. Od 1. srpnja, troškove jednom godišnje preuzima barem za djecu i adolescente od 10. do 18. godina. Maloljetnici koji nose ortodontski aparatić mogu ovu profilaksu obaviti čak dva puta u roku od dvanaest mjeseci.

Većina odraslih mora posegnuti u vlastiti džep. Investicija je vrijedna toga, jer profilaksa također sprječava problem koji mnogi podcjenjuju: pojavu takozvanih parodontalnih džepova.

U njima se mogu nakupiti bakterije koje uzrokuju upalu. Nerijetko je pogođen i parodont, pa se govori o parodontitisu. Ako se ne liječi brzo i učinkovito, propast će kosti čeljusti. Zubi mogu čak s vremenom ispasti.

To je još jedan razlog zašto se „upotreba interdentalnih četkica u zubnoj njezi kod kuće vrlo preporučuje, posebno za veće interdentalne prostore“, kaže dr. Marianne Grofica von Schmettow. Mali štapići nalaze se u svim jačinama i varijacijama, rukovanje im je vrlo jednostavno. U osnovi djeluju poput čačkalica. Ili, kako bi to rekao čovjek kamena doba: poput štapića od vrbe.

Ovo vole zubi:

  • pranje zubi dva puta dnevno – to je način na koji se greške zbog nemara mogu „popraviti“.
  • rabite interdentalne četkice i zubni konac – kako biste spriječili opasne parodontalne džepove.
  • za osjetljive zube rabite osjetljive paste – one na primjer mogu zaštititi izložene vratove.
  • dva puta godišnje kod stomatologa i barem jednom godišnje radi profilakse – to može spriječiti ozbiljne probleme.

Ovo šteti zubima:

  • čišćenje zuba nakon upijanja kisele hrane i pića jer oni omekšavaju caklinu zuba.
  • rabite izbjeljujuće paste na vidljivim vratima zuba – mekši dentin u odnosu na caklinu može se više nagristi.
  • oslanjanje na najmoderniju tehnologiju – električne četkice i aplikacije četkica za zube korisne su, ali u konačnici je prava tehnika četkanja presudna i čovjek se treba prepustiti u ruke stomatologa.
Prema gore
OKViše informacija