Menu

Njega dječje kože zimi

Mokro je i hladno. Ipak, djeca i dalje trebaju izlaziti: odgovarajuća njega kože.

Home » Obitelj » Njega dječje kože zimi - 11.2019

Skakati po barama, prikupljati šareno lišće, izleti i avanturističko klizanje – jesen i zima nude mnoge uzbudljive aktivnosti. Kako bi maleni bili zaštićeni od hladnoće, neophodna im je i odgovarajuća njega.

Iako je i odraslima zimi potrebna intenzivnija njega, njihovo je tijelo otpornije u odnosu na dječje. Dječja, još uvijek nezrela, struktura kože zahtijeva posebnu zaštitu.
Razlog su tomu još uvijek nerazvijene lojne žlijezde koje utječu na stvaranje masti u organizmu čineći ju otpornijom. Stoga je neophodno zaštitnu funkciju kože opskrbiti mastima i tekućinom. U protivnom koža se isušiti, a to će malene prisiliti da ju stalno češu čime mogu izazvati pucanje ili čak infekciju pojedinih dijelova kože. Kako se to ne bi dogodilo, maleni će dobiti vlastiti program njege.

Zaštićeno kroz hladno godišnje doba

Prije nego što dijete iziđe na hladan zrak, namažite posebno one dijelove tijela koji nisu zaštićeni odjećom, primjerice lice i dlanove. Za to upotrijebite masniju kremu; najbolje su takozvane cold cremes ili čak „kreme za vjetar i zimu“. Zahvaljujući mastima koje sadrže, mogu se ravnomjerno razmazati po tijelu, čak i tijekom hladnih zimskih dana. Izbjegavajte lagane kreme namijenjene za ljeto jer one su uobičajeno hidratantne, a isparavanjem bi dodatno rashladile tijelo. A kada je vani sunčano, neovisno o temperaturama, nanesite kreme koje sadrže zaštitni faktor. Snijeg reflektira sunčeve zrake i intenzivira utjecaj slabijeg zimskog sunca. Stoga su pogodne kreme sa zaštitnim faktorom koje su namijenjene za zimu. Balzam za usne za djecu može stati u svaki džep i jednostavno se može nanositi čak i izvan kuće. Za osjetljive dječje usne preporučuje se balzam bez boje i mirisa.

Topla kupka

Nakon povratka kući cold cream može se skinuti nježnim maramicama. Jednom ili dva puta tjedno nakon boravka u hladnom preporučuje se topla kupka. Za ostatak se tjedna preporučuje kožu beba i male djece prebrisati toplim vlažnim spužvicama. Neovisno o tome je li riječ o kadi za bebe ili za stariju djecu, nemojte ih ostavljati same. Stoga prije kupanja pripremite neophodni „alat“ poput ručnika, šampona i gelova kako ne biste morali napuštati dijete. Temperatura vode može biti oko 35 stupnjeva što možete provjeriti termometrom za bebe. U kadi dijete nježno čistite spužvicom. Kosu pomočite tek na kraju kako se dijete ne bi prehladilo. Mala se djeca obično vole kupati ako ih u kadi čeka zabava. Zanimljivi dodatci za kupke, mnogo pjene i šarene boje pun su pogodak. Nakon kupke dijete će se razveseliti umotavanju u mekani ručnik ili ogrtač s kapicom koja će zaštititi mokru glavicu. Prije idućega koraka njege neophodno je dobro posušiti kožu.

Njega na kraju

Nakon zabavnoga kupanja slijedi bogata njega. Kako bi se koži nadomjestila vlažnost, preporučuju se kreme koje sadrže bogat udio masti. Stoga se zimi koriste bogate zimske kreme umjesto laganih ljetnih inačica. Dodatci poput nevena ili kamilice mogu umiriti kožu izloženu naglim temperaturnim promjenama. Nježno nanesite kremu na djetetovo tijelo. Ako želite, možete to povezati s nježnom masažom. Posebnu pozornost obratite na dijelove kože koji su općenito suhi, poput stopala, cjevanice ili lakta, ali i na ona mjesta koja su bila izložena hladnim temperaturama.

Prema gore
OKViše informacija