Menu

Napraviti sami ili kupiti piling? 5 je ključnih stvari

Sigurni smo da ćete poslije ovog članka znatno češće raditi pilinge nego prije.

Home » Ljepota » Njega » Napraviti sami ili kupiti piling? 5 je ključnih stvari - 11.2020

Pilinzi su možda najvažnija mjera ljepote uopće. Barem za sve one koji priželjkuju zdravu i čistu kožu.

Odlični serumi, posebne maske ili kvalitetna ulja za ljepotu ništa ne znače, ako se ne radi redoviti piling kože. To možda zvuči grubo, ali je tako! Jer pilinzi su osnova za njegovanu, zdravu i lijepu kožu. Svejedno je želite li pritom sami napraviti smjesu ili kupiti već gotove proizvode poput onih u dm-u.

1. Zašto uopće raditi redoviti piling?

Dok čitate ove retke, Vaša koža gubi bezbroj stanica. Tijelo u mikroskopski malim dozama odbacuje stare ljuskice te ih zamjenjuje mladim stanicama. Slika kože na taj se način sama obnavlja, izgleda svježe i vitalno. Postoji samo jedan problem: Što stariji postajemo, to se sporije taj proces odvija. Jednom kada nastane zadebljana koža, ten poprima mat i umoran izgled.

Štoviše: Prije ili kasnije se stvara zadebljana barijera poput kakvog filma na koži i sprječava ulazak hranjivim tvarima. Kreme, serumi i ostali proizvodi više nemaju učinkovito djelovanje. Jedino što tu pomaže: redoviti pilinzi koji sprječavaju nastanak zadebljane kože. Tim kurama trljanja kože se suzbijaju i prljavština, ostaci sebuma i bijele točkice na koži. Stoga pilinge ne bi trebalo primjenjivati samo na koži koja stari, nego bi trebali biti obavezan dio programa i za mladi ten.

 

2. Koliko često moja koža podnosi piling?

Učestalost pilinga ovisi o pojedinom tipu kože. Normalnoj koži dovoljan je tretman trljanja jednom tjedno. Suha i masna koža, naprotiv, podnosi dva do tri pilinga tjedno. Cilj je da se održi aktivnost vlastite kože na razini kako se naslage uopće ne bi mogle ni nastaniti. No, oprez: Naravno da i kod pilinga možete pretjerati. U slučaju da ste pretjerali, prepoznat ćete to po tome što Vas koža poslije pilinga zateže ili svrbi. U tom slučaju napravite stanku od pilinga i razmazite svoju kožu hranjivim maskama.

3.Kako mogu sama napraviti piling?

Fino uravnoteženih i visokoučinkovitih pilinga ima kao pijeska na moru. Lijepo u svemu tome je, pak, što pilinzi spadaju među proizvode za ljepotu koje za tren možete i sami napraviti. Posebice osjetljiva koža kune se u pilinge iz vlastite izrade. Ipak se pritom koriste samo najčišće prirodne tvari.

Ako želite sami napraviti blagi piling, možete primjerice pomiješati tri žlice krupne morske soli s dvije žlice maslinovog ulja. Tu smjesu umasirajte u vlažnu kožu, ostavite kratko da djeluje i temeljito isperite. Kristali soli ne služe samo kao brusne čestice nego i za dezinfekciju. Mješavinom šećera i meda (omjer 2:1) također u trenu možete napraviti vlastiti piling.

Čak i kava može poslužiti za piling: Kod sljedećeg kuhanja kave sačuvajte talog i pomiješajte 10 žlica s 4 žlice meda. Prebacite smjesu u jednu staklenku s poklopcem i spremna je. Piling nanesite kružnim pokretima na lice i potom je temeljito isperite.

4. Koji mi piling odgovara?

Mehanički pilinzi mogu se prepoznati po krupnim zrnima. Oni sadrže brusne čestice koje poput brusnog papira uklanjaju ostatke s kože. Rade temeljito, ali kod osjetljive ili suhe kože mogu dovesti do manjih nadraživanja kože. Opet vrijedi pravilo: Ako koža poslije pilinga zateže, treba odabrati blaže sredstvo.

Enzimski i kemijski pilinzi sadrže supstance (npr. voćni enzimi iz papaje ili ananasa, glikolna kiselina) koje pokreću nježnu eksfolijaciju. No, i ovdje vrijedi da ne podnosi svaka koža ovaj proces. Kemijske i enzimske pilinge prije primjene uvijek prvo treba isprobati na manjem mjestu na koži.

5. Kako njegujem svoju kožu poslije pilinga?

Poslije pilinga kanali kože su otvoreni i mikrocirkulacija je aktivna. Koža je sada posebno osjetljiva za njegujuće tvari. Sada je savršen trenutak za hranjive maske i serume. Druge rituale čišćenja (npr. parne kupelji ili maske za čišćenje) trebalo bi izostaviti jer je koža često previše osjetljiva.

Isto važno: Zadebljani sloj koji je odstranjen pilingom je kožu (do određenog stupnja) štitila od UV zračenja. Ten je poslije pilinga stoga osjetljiv na svjetlost te bi ga trebalo zaštititi UV kremom. Uz pravi zaštitni faktor onda opet možete slobodno zablistati na suncu. Jer tako blistava Vaša koža još nikada nije bila!

Prema gore
OKViše informacija