Menu

Najbolje za Uskrs: vegetarijanski ručak

Poslužite vegetarijanska jela poput nabujka od prosa i mladog sira te veganske rolade.

Home » Užitak » Najbolje za Uskrs: vegetarijanski ručak - 04.2019

Ovog Uskrsa životinje će ostati u vrtu, a na stolu će se naći vegetarijanska jela poput nabujka od prosa i mladog sira te veganske rolade.

Nabujak od prosa i mladog sira

Vrijeme pripreme: oko 20 minuta i 45 minuta pečenja

Sastojci za jednu tepsiju:

140 g prosa
400 ml bademova mlijeka
50 g badema
2 jušne žlice meda
1 pakiranje burbon vanilin šećera
3 kruške
1 kg mladog sira
5 jaja
1 jušna žlica cimeta
½ čajne žlice pimenta
½ čajne žlice muškatnih oraščića
1 prstohvat kardamoma
1 prstohvat mljevenog đumbira
1 prstohvat mljevenih klinčića

Priprema:

1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. U lonac nasuti proso, bademovo mlijeko i vanilin šećer. Kratko ukuhati i kuhati na srednjoj temperaturi deset minuta. Prosijati i ostaviti da se ohladi.
2. Razdvojiti jaja. Žumanjke umutiti s medom. Dodati cimet, piment, kardamom, đumbir, klinčić i muškatne oraščiće te dobro promiješati. Potom dodati mladi sir i proso.
3. Umutiti bjelanjke i također dodati u prethodno umućenu smjesu. Tijesto izliti u tepsiju. Kruške narezati u debele kriške i poredati po izlivenom tijestu. Peći 45 minuta.
4. Sitno nasjeckati bademe, posuti ih po nabujku i najbolje jesti dok je toplo.

Veganska rolada

Priprema: 80 minuta

Sastojci za 4 osobe:

300 g basmati riže
2 jušne žlice ulja za pečenje
300 ml juhe od povrća (bez kvasca)
150 g vrhnja od zobi (ili vrhnja od soje)
1 crvena paprika
200 g šampinjona
1 glavica zeljastog povrća
2 glavice crvenog luka
200 g gaude
2 jaja
1 jušna žlica škroba
1 snop vlasca
1 prstohvat soli
1 prstohvat papra

Priprema:

1. Skuhati rižu. Papriku očistiti, oprati i sitno nasjeckati. Gljive obrisati i grubo nasjeckati. Naribati gaudu. Vlasac oprati, posušiti i nasjeckati. Dvije jušne žlice vlasca ostaviti sa strane.
2. Papriku, gljive, gaudu i vlasac pomiješati s rižom i jajima. Dodati sol i papar. Otkinuti osam listova zelja, oprati, posušiti i blanširati u slanoj vodi koja kuha oko pet minuta. Dobro posušiti i krupno narezati tako da se može smotati.
3. Punjenje s rižom rasporediti po listovima kuhanog zelja. Potom smotati.
4. Sitno nasjeckati luk. Zagrijati ulje i u njemu pržiti rolade. Dodati luk i nastaviti pržiti. Potom dodati juhu od povrća i vrhnje. Poklopiti i ostaviti da se dinsta 15 minuta. Izvaditi rolade i držati na toplom.
5. Kako bi se završio umak, u smjesu u kojoj su dinstane rolade dodati škrob i dvije jušne žlice vode te kuhati. Dodati sol i papar.
6. Po završetku rolade staviti u umak i ukrasiti ostatkom vlasca.

Prema gore
OKViše informacija