Nekada ne treba puno za pripravu savršenog deserta.
Nabujak od zobi
Zobi se pridaju brojne odlike, a među njima se svakako nalazi i podatak da obiluje brojim mineralima i elementima u tragovima. Ova vrsta žitarice ne sadrži gluten, lako se probavlja i može se pripremati na različite načine. Donosimo recept za pripremu senzacionalnog nabujka.
Sastojci za 4 osobe:
- 250 g zobi
- 1 prstohvat soli
- 3 jaja
- 50 g šećera
- vanilin šećer
- 50 g čokolade za jelo i kuhanje
- 1-2 jabuke
- 5 jušnih žlica marmelade od marelica
Priprema:
- Jabuku narezati na tanke kriške i nasjeći čokoladu.
- Zob kuhati u dvostrukoj količini slane vode pa ostaviti sa strane da se dobro ohladi. Odvojiti žutanjak od bjelanjka pa ga izraditi te pritom postupno dodavati šećer i vanilin-šećer. Bjelanjak izraditi sve dok snijeg ne postane čvrst. Pomiješati zob i kremu od žutanjaka pa pažljivo dodati snijeg.
- Pola smjese dodati u prethodno namašćen kalup pa po površini rasporediti čokoladu, sitno sjeckanu jabuku i marmeladu. Prekriti ostatkom smjese od zobi i peći u pećnici na 175° stupnjeva uz uključenu opciju strujanja zraka.