Active Beauty
Nabujak sa sirom i rabarbarom

Od travnja kreće sezona rabarbare!

Nabujak sa sirom i rabarbarom

Pomalo kisela, ali puna vitamina C i okusa – to je rabarbara!

Rabarbara je voće koje se većinom koristiti kao i druge vrste voća, a ima voćno-kiselkast okus i visok udio vitamina C. Uspijeva od travnja do 24. lipnja. Ako je u proljeće prekrijete za to namijenjenim materijalom, zrije i ranije.

Sastojci za 4 osobeTopfenauflauf mit Rhabarber

  • 100 g maslaca
  • 3 jajeta
  • 100 g šećera
  • 1 pakiranje vanilin-šećera
  • 500 g sira
  • 80 g griza
  • 1 čajna žlica praška za pecivo
  • malo voćnog soka ili mlijeka
  • 1 kg rabarbare (ili drugog voća po izboru), maslac i krušne mrvice za premaz kalupa za pečenje

Priprema

  1. 
kalup premazati maslacem te posuti krušnim mrvicama. Otopiti maslac i pustiti da se ohladi. Odvojiti žutanjak od bjelanjka pa 3 žutanjka sa šećerom, vanilin-šećerom i sirom dodati u maslac i pomiješati. Potom dodati griz i prašak za pecivo i pomiješati. Dodati sok ili mlijeko u mjeri da konzistentnost smjese ostane dovoljna da se može miješati. Od 3 bjelanjka napraviti snijeg pa dodati u smjesu.
  2. narezati rabarbaru (ili drugo voće) na komadiće. Jedan sloj tijesta dodati u kalup za pečenje pa po površini rasporediti komadiće rabarbare ili drugog voća pa preliti ostatkom tijesta te dobro zagladiti.
  3. peći na 180 °C s uključenim donjim i gornjim grijanjem sve dok tijesto ne poprimi zlatnosmeđu boju. Ako koristite zamrznuto voće, vrijeme pečenja je 1 sat. Nabujak je dobro pečen kad se po sredini malo zadigne.

Savjet: kod pripreme drugog voća ili (zamrznutog) bobičastog voća te kompota količinu šećera potrebno je prilagoditi kiselosti samog voća.