Menu

Mediteran u planinama: na Ohridskom jezeru

Sjeverna Makedonija idealna je za opuštanje i održivi turizam.

Home » Nadahnuće » Putovanja i savjeti za putovanja » Mediteran u planinama: na Ohridskom jezeru - 08.2019

U Sjevernoj Makedoniji zaprege magarcima i konjima još uvijek se svakodnevno upotrebljavaju. Ova zemlja nije samo zbog toga idealna za opuštanje i održivi turizam – od Ohridskog jezera do nacionalnog parka Galičica.

Jednog ljetnog dana u vrijeme zalaska Sunca dvije su se jahačice polako uputile niz padinu brda. Dan je bio lijep, samo je nekoliko velikih oblaka plutalo u čistom plavom nebu. Put dviju jahačica sada zavija oko vrha brda, pri čemu ga s jedne strane štite naslagani balvani. S druge strane u nizini pojavljuje se svijetlo jezero s kućicama na obali.

Ovdje gore sve je okruženo šumom, a dolje svjetluca mirna površina vode, kao da je posuta milijunima šljokica. Konji zadovoljno njište. Crne uzde ukrašene su pločicama i kopčama koje se pri zrakama Sunca koje se ukoso probijaju kroz krošnje sjaje kao da su izrađeni od zlata. U licima žena moguće je pronaći vedar osmjeh, a mislima su već kod opuštajuće večere u srdačnoj gostionici.

Nježan turizam biciklom

Pritom ih pretiče mladi muškarac duge kose koji na brdskom biciklu vješto preskače brdašca i brže se spušta niz padinu nego konji. Ovaj je krajolik idealan za ture na dva kotača, čega stariji stanovnici nisu baš ljubitelji. Prvi brdski bicikli uvezeni su iz Italije tek sredinom 1990-ih te su od tada simbol nježnog turizma oko Ohridskog jezera.

To je jezero jedno od najstarijih jezera svijeta. Navodno je nastalo prije 2,6 milijuna godina, ali druga ispitivanja govore o vremenu od 5 milijuna godina. Danas se nalazi 700 metara iznad mora, dugačko je 30 kilometara, široko 15 kilometara i duboko gotovo 300 metara. Ovdje još uvijek postoje oblici života koji su u drugim jezerima davno izumrli i stoga su jedinstveni u svijetu, kao što je Ohridska pastrva. Voda u jezeru kristalno je čista i navodno dolazi od višeg Prespanskog jezera koji ima 270 priljeva. No to nije sigurno. Mnogi istraživači sumnjaju da postoji nekoliko malih podzemnih izvora koji pune jezero koja se zatim polako skupljaju putem uređene ustave u jezero Crni Drim te kroz Albaniju teče do Jadrana.

Grad Ohrid na sjevernoj obali jezera, dio svjetske baštine UNESCO-a, malim povijesnim starim gradom s uređenom šetnicom uz obalu i odličnim odnosom cijene i usluga, posebice u ljetnim mjesecima privlači sve više turista iz cijelog svijetla, koji ga rado uspoređuju s talijanskim Gardskim jezerom te su oduševljeni mediteranskim duhom oko Ohridskog jezera. Ipak postoji mnogo toga za divljenje: blještavo bijele kućice, crkva Svetog Jovana Kanea, grčki amfiteatar, muzej na otvorenom Ploča Mičov grad na vodi ili Manastir sv. Nauma. Grad je vodiču „Lonely Planet“ uvršten među top -10 destinacija. No, nemojte se bojati: trenutačno je Ohrid još koliko toliko spokojan.

Skromnost i poštovanje

„Staro kamenje najbolje priča stare priče“, ljudi su ovdje rado govorili. U tromeđi Albanije, Sjeverne Makedonije i Grčke nalazi se mala regija koja se sastoji od brda i dolina. U skromnim mjestima koja su već stoljećima posvećena štovanju Boga, i danas je vidljiv zamišljen i čestit karakter različitih etnija i nacionalnosti koje su ovdje pronašli domovinu iz sna: Albanci, Turci, Srbi, Bosanci, Vlasi i Romi. Cijelo je područje najbolji dokaz tome kako se mnogo toga može ostvariti – čak i u slabo kultiviranom i grubom krajoliku – pod vladavinom blagih zakona, čim pojedinac počne poštivati svog susjeda i osjeća interes za dobrobit zajednice u svome srcu. Nakon napora prvih naseljenika da pročiste ovu divljinu slijedi ustrajna marljivost zemljoposjednika da poboljšaju dobro. Sadašnjost je proizvela regionalne upravitelje koji u zemlji žele pojačati turizam te ovu jedinstvenu provinciju žele pretvoriti u održivu destinaciju za odmor.

Putovanje uz mali ekološki trag

U Sjevernoj Makedoniji pogled će vas zadiviti. Ohridsko jezero, na čijoj se obali nalazi crkva Sveti Jovan Kaneo, jedno je od najstarijih jezera na svijetu.

Prelijepe šetnje kroz nacionalni park Galičica, ture brdskim biciklom kroz brdovite krajolike, romantični izleti na konjima i magarcima, plivanje i ronjenje u Ohridskom jezeru – okvirni uvjeti za odmor kod kojeg pazimo na ekološki trag ne mogu biti bolji.

Opasnosti prekomjernog turizma, što bi bio razvoj koji bi stvorio sukobe između domaćih stanovnika i turista, donosi i nove ideje za putovanja. Sve više turista žele održivo posjetiti nepoznata mjesta i doživjeti autentičnost zemalja van turističke vreve. A to je moguće u Sjevernoj Makedoniji unatoč sve većem interesu.

Ovdje je nekoliko godina turizma prouzročilo puno manje promjena nego što bi se očekivalo. U okviru programa za „Promicanje gospodarske diversifikacije u ruralnim područjima jugoistočne Europe“ (SEDRA) velik poticaj pri razvoju ruralnog turizma primjerice pruža Njemačka. Cilj je ove suradnje da se stvore radna mjesta za stanovnike i time redoviti primici, a istovremeno doprinijeti zaštiti Zato su proširen brdski turizam i seoski turizam u šest prekograničnih regija. Program pritom koristi već postojeće ponude kao transnacionalne mreže ruralnih turističkih ruta „Peaks of the Balkans“, „Balkan Hiking Adventure“ i „High Scardus Trail“. No, dodatno se razvijaju i nove turističke ponude koje prvenstveno trebaju doprinijeti dodanoj vrijednosti na licu mjesta. Da bi se poboljšala kvaliteta turizma u Sjevernoj Makedoniji, uvode se regionalni standardi za smještaj i prehranu, vodiče i upravljanje rizicima i sigurnosti.

Zemlja koja oduševljava

Stanovnicima nove strategije do sada nisu donijeli mnoge novosti. No, stranac ne može pogledati prekrasan krajolik a da mu se ne divi. Pogled s divljenjem prelazi sa sjevera na jug, sa zapada na istok, divi se Suncu kako iza jezera i kućica dodiruje obzor i gubi polako iza brda u crnoj sjeni divljeg bora.

Uspon Sjeverne Makedonije

 

Nakon drugog svjetskog rata Makedonija je bila republika Jugoslavije i 1991. je postala Republika Makedonija. No, Grčka uz svoju državnu granicu na sjeveru ima veliku značajnu provinciju imena Makedonija, što je dovelo do jakog sukoba između susjeda. Tek je nedavno taj sukob riješen uz nekoliko ugovora. Od 12. veljače 2019. država s oko dva milijuna stanovnika zove se Republika Sjeverna Makedonija. No, nacionalni ponos ne stvara radna mjesta. Zato se nade polažu u turizam. Ne postoje plaže uz more, ali skijaška područja i nacionalni parkovi. A Okridsko jezero dio je svjetske baštine UNESCO-a i privlači sve više međunarodnih gostiju.

Održivost na pruzi

Najviše ekološki način dolaska u Sjevernu Makedoniji sigurno je vlakom. Vožnja vlakom od Beča u glavni grad Skopje preko Budimpešte i Beograda traje 22 sata i 35 minuta, ali vrijedi putovanja. Gradovi Skopje i Ohrid između 1923. i 1966. godine bili su spojeni uskotračnom željeznicom. Za stazu dugu 167 km vlak je trebao gotovo 24 sata jer su putnici u brdima na strmim dijelovima morali izaći i gurati vlak. Danas u Skopju postoji samo jedna dnevna veza vlakom u zanimljivi mali brdski grad Kičevo. Od tamo više puta dnevno ide autobus koji dobrih sat vremena vozi ostalih 61 km do Ohrida.

Hrana i piće na jezeru

Ovdje ste još sigurni od napornih masa turista. Umjesto toga, zemlju možete otkriti u miru. Brdski biciklisti pronaći će oko Ohridskog jezera lake i teške staze.

Sjeverna Makedonija kulturna je mješavina albanskih, turskih, srpskih, bosanskih i vlaških korijena vidljivih u kulinarstvu. U Ohridu možete pronaći mnogo preporučljivih kafića, barova, gostionica i restorana. Restoran „Kaneo“ ima lijep prostor, ljubazno osoblje i terasu na jezeru. Specijalnost kuće Ohridska je pastrva. Iz restorana „Gladiator“ kod amfiteatra pruža se prelijep pogled na grad i jezero. Ovdje se servira tradicionalna balkanska kuhinja. Ipak probajte Macedonia Burger punjenj sirom. „Doctor Falafel“ u Ohridu na portalima se slavi kao „kulinarsko otkriće“. U ovoj zalogajnici možete dobiti samo falafel i humus, ali je to toliko fino da su svi gosti oduševljeni.

Smještaj za svačiji džep

U međuvremenu na Ohridskom jezeru postoje hoteli sa zvjezdicama na međunarodnoj razini, no ogromne betonske zgrade kao u Španjolskoj i Bugarskoj na svu sreću nisu ovdje niknuli ni u doba komunizma. Turisti noće često u povoljnim privatnim sobama u starom gradu, kao što je „Mango Apartments“. Ako očekujete hotelsku uslugu, odsjest ćete u butik hotelu s 4 zvjezdice „Aleksandar Villa & Spa“ s wellness prostorom, vrtom i bazenom. Vrući savjet je pripadajući vinski restoran. U nagrađenoj „Villa Mesokastro****“ u središtu staroga grada Ohrida više sobe s balkonom imaju najbolji pogled na jezero. „Germanoff House“ odlikuju lijepe mirne sobe s pogledom na jezero i ljubazno osoblje. Povoljne gostionice za doručak nalaze se nadohvat ruke.

U povijesnom starom gradu Ohrid pronaći ćete ljupke dućane s rukotvorinama iz Sjeverne Makedonije.

Prema gore
OKViše informacija