Menu

Mario Mlinarić: Zdrav život postaje navika

"Od malena sam naučio – koliko god je teško, čovjek uvijek treba razmišljati pozitivno".

Home » Zdravlje » Mario Mlinarić: Zdrav život postaje navika - 05.2020

Kako je pandemija koronavirusa utjecala na Vašu rutinu i život?

Trenutačna pandemija vezana uz koronavirus ima raznolike utjecaje na cijeli svijet. Od malena sam naučio – koliko god je teško, čovjek uvijek treba razmišljati pozitivno. Iz svake situacije pokušavam izvući nešto dobro, pa tako i sad.

Moje navike vezane uz trening, obitelj i život nisu se drastično promijenile. Treniram, provodim vrijeme s obitelji i svakodnevno se čujem s prijateljima. Kao roditelj i suprug postao sam još obzirniji i pažljiviji s naglaskom da je zdravlje na prvom mjestu. Više pažnje posvećujem malim stvarima, uživam u trenutcima i situacijama za koje prije nisam imao vremena.

U ovo doba svake godine vodim 25-dnevni izazov na Jarunu i pripreme za dm žensku utrku. To je već tradicionalno zbivanje koje već pet godina zaredom svake godine privlači sve veći broj ljudi. Rezultati sudionika svake su godine sve bolji, a glavno je obilježje događaja pozitivna energija i zabavna ekipa. Iako smo navikli da proljeće počinje s MM Teamom na Jarunu, sada nam je zbog situacije s koronavirusom neizvjestan datum početka događaja. Nedostaju mi naši grupni treninzi, dnevni izleti i putovanja, no vjerujem da ćemo sve to vrlo brzo nadoknaditi i da će se naša ekipa uskoro opet naći na našem starom mjestu na Jarunu. Siguran sam u jedno – kada se nađemo, bit će to najbolje pripreme za utrku koje smo ikada imali.

Pandemija je rezultirala time da su kućni treninzi u malom prostoru danas vrlo popularni, no to za MM trening nije ništa novo. Na Facebook-stranici Mario Mlinarić Trening već godinama nudim besplatne programe treninga, izazove, planove prehrane. Stranicu prati više od 100 000 ljudi, uspjeli smo motivirati i pokrenuti mnoge, a rezultati su dokazani i svakim danom sve bolji. Razvili smo pozitivnu zajednicu pod nazivom «Zdrav život postaje navika» u kojoj, uz MM Team, članovi motiviraju i potiču jedni druge. U suradnji s dm-om  krenuo sam s novim programom vježbi s posebnim gumama. Vježbe su zanimljive, zabavne, namijenjene svima i zaista me veseli taj projekt. Sve u svemu, korona nas nije spriječila da nastavimo sa zdravim životnim navikama.

 

Treniranje kod kuće – zašto je važno ne prestati trenirati?

Bilo kakav oblik kretanja bolji je nego nikakav. Treninzi vlastitim tijelom pružaju vrstu satisfakcije i izazova jer se mogu odraditi uvijek i bez izgovora. U deset minuta treninga dnevno čovjek može imati zadovoljavajuće i vidljive rezultate. Bitno je samo ne odustati. Smatram da prestankom rada na sebi, u bilo kojem obliku, fizičkom ili psihičkom, jednostavno prestajemo živjeti. Sve što uložimo u sebe nije ništa drugo nego ulaganje u bolji i kvalitetniji život.

 

Što nikada ne jedete, imate li poseban plan prehrane?

Jedem sve umjereno i ništa si ne branim. Nije dobro pretjerivati ni u čemu, pa tako ni u hrani. Imamo odlične delicije i čovjek treba uživati u svakom zalogaju, ali s hranom treba znati stati na vrijeme. Nikada nisam trenirao niti se držao posebno režima prehrane radi izgleda. Onaj osjećaj zadovoljstva nakon odrađenog treninga uvijek mi je bio dovoljna motivacija.

 

Trenirate li svaki dan?

Sve zavisi od shvaćanja treninga. Mogu reći da svaki dan odradim trening. Intenzitet treninga možda nije uvijek isti – vrlo mi često dođe i taj trenutak pa odradim svoj petominutni neplanski trening, ali i tenis i obična šetnja često su na mojem dnevnom repertoaru. Svatko bi sebi trebao naći i prostor i mjesto za istinsko punjenje baterija te taj prostor cijeniti, njegovati i voljeti.

 

Što savjetujete našim čitateljima?

Savjet je vrlo jednostavan: Budite svoji, pozitivni i slušajte svoje tijelo. Osim treninga i odmora, vrlo je važno voditi računa o zdravoj i reguliranoj prehrani. Nisam pobornik strogih dijeta i režima koji izmuče čovjeka. Moj je savjet jesti više manjih obroka dnevno, ne braneći si ništa. Moramo biti svjesni količine unesenih i potrošenih kalorija. Zdrava je hrana uvijek fina, a pogotovo kad imaš vremena i pripremaš ju s ljubavlju.

 

Prema gore
OKViše informacija