Menu

Kako prepoznati i liječiti manjak testosterona

Androlog dr. Andreas Jungwirth objašnjava zašto je testosteron tako važan za muškarce.

Home » Zdravlje » Kako prepoznati i liječiti manjak testosterona - 07.2019

Dr. Andreas Jungwirth, liječnik stručnjak za urologiju i andrologiju u Salzburgu objašnjava zašto je testosteron tako bitan za muškarce i kada je potrebno liječiti manjak.

Što uzrokuje hormon testosteron?

Testosteron se naziva i „gorivom“ za muškarca. On je evolucijski hormon lovca. Testosteron se stvara u testisima i odgovoran je za stvaranje sekundarnih spolnih obilježja i seksualni nagon. Transmiter osigurava izgradnju mišića, povećava učinak muškarca, između ostaloga povećava njegovu sposobnost provođenja svoje volje i posebno je odgovoran za prostorno razmišljanje. No muškarcima su potrebni i „ženski“ hormoni kao estrogen, između ostaloga za jake kosti.

Zašto je testosteron bitan za dobrobit?

Normalne razine testosterona povećavaju privlačnost i sposobnost muškarca da provede svoju volju. Izlučivanje testosterona događa se jako brzo pa pogled na privlačnu ženu podiže razinu testosterona u nekoliko minuta u nebesa. Poznato je i da vjenčani muškarci imaju niže razine testosterona od samaca ili rastavljenih muškaraca. Manjak testosterona može dovesti do snižavanja opće učinkovitosti i snage mišića te povećanja tjelesne masti, poteškoća u koncentraciji, opće iznemoglosti, nesanice, agresivnosti, izljeva znoja, osteoporoze, gubitka libida i erektilne disfunkcije. Važno je znati da manjak testosterona stvara iste simptome kao depresija. Uvjeren sam da dio depresivnih muškaraca boluje „samo“ od manjka hormona.

Kada bi se trebao liječiti manjak testosterona?

Ključan nije ispravak krvnih vrijednosti nego učinkovito liječenje simptoma. Ako muškarac ima manjak hormona i boluje od prethodno navedenih simptoma, nadomjesna terapija prvo počinje testosteronom u gelu koji kratko djeluje. Ako se pokaže znatno poboljšanje kvalitete života, većinom se prelazi na testosteron u depo obliku. Iz svog kliničkog iskustva znam da upravo poboljšanje raspoloženja nastupa nakon nekoliko dana. Ali do poboljšanja mišićne mase, smanjenja tjelesne masti i povećanja gustoće kostiju dolazi znatno kasnije.

Prema gore
OKViše informacija