Brza hrana za ured.
Lunch to go
Kuhate kod kuće, a jedete u uredu ili gdje već radite.
Pravi je izazov hraniti se raznovrsno tijekom stanke za ručak. Hrana se mora brzo skuhati. Mora prijati. Moramo znati kako je prenijeti. Donosimo pregled jela koje lako možemo spraviti kod kuće te ih jednostavno ponijeti sa sobom. Pripremite lunch to go.
Salata s papajom, mangom i kozicama
Priprema:
1. prvo prepolovite papaju i odstranite koštice i ljusku. Zadržite 2 jušne žlice sjemenki za preljev, a srčiku ploda narežite na kockice. Ogulite mango. Odstranite košticu i isto tako narežite na kockice. Prepolovite rajčicu, a crveni luk narežite na tanke trakice. Salatu narežite na sitnije komade pa pomiješajte sve sastojke sa zelenjem korijandra, prethodno nasjeckanim.
2. za pripremu umaka napravite pire od sjemenki papaje, maslinovog ulja, soka limete, meda, ribljeg umaka i ljute papričice. Na kraju dodajte sol i papar pa time marinirajte salatu.
3. kozice izvadite iz posude te ih očistite. Peći na maslinovom ulju oko 2 minute s obje strane dok ne postanu staklaste. Začiniti solju i sokom od limete.
4. salatu dodati u staklenku pa preko položiti kozice.
Slatki sendvič od bundeve s cimetom i kikirikijem
Preporuka: hokkaido bundeva jedina je koja se ne mora guliti. Očišćene sjemenke mogu se peći u pećnici.
Priprema:
1. prepoloviti bundevu, odstraniti sjemenke pa je narezati na male kockice. Kockice pirjati na kokosovom ulju na srednje jakoj temperaturi. Dodati šećer i pustiti da se postupno karamelizira.
2. dodati svježe ocijeđen sok od naranče i jabučni ocat, štangicu cimeta i srčiku mahune vanilije pa sve kuhati oko 20 minuta na blagoj temperaturi. Na kraju odstraniti začine. Napraviti pire od bundeve pa sve začiniti s malo đumbira i soli.
3. zagrijati kruh, donju krišku namazati maslacem od kikirikija, dodati pire od bundeve i nekoliko sjemenki prema želji pa preklopiti još jednom kriškom u sendvič.
Priprema:
1.dobro oprati povrće i prosušiti. Narezati povrće na tanke kriške. Kod raštike odstraniti debelu peteljku. Povrće potom marinirati u maslinovom ulju začinjenom prstohvatom soli i papra. Prema ukusu dodati sezam ili sjeckani ružmarin.
2. kriške povrća položiti na pleh obložen papirom za pečenje pa peći na oko 120 °C oko 30 – 60 minuta dok se povrće ne prosuši. Vrijeme pečenja varira ovisno o vrsti povrća i debljini kriški. Vrata pećnice držati otškrinutima kako bi dio vlage mogao izaći van. Najbolje bi bilo povrće okrenuti nakon što je prošlo pola predviđenog vremena za pečenje.
3. čips čuvati u zatvorenoj posudi ako se ne pojede odmah.
Tipp: Falafel und Hummus lassen sich schon am Vortag zubereiten und halten sich im Kühlschrank einige Tage frisch.
Priprema:
1.za pripremu falafela ostaviti grašak preko noći u vodi kako bi omekšao, a potom ga dobro ocijediti. Krupno nasjeći luk i češnjak, počupkati listiće bosiljka sa stabljike. Sve zajedno pomiješati s graškom pa napraviti pire i začiniti solju, paprom te kimom.
2. oblikovati kuglice jednake veličine, dodati u tavu pa peći na srednjoj temperaturi na malo maslinova ulja dok s obje strane ne poprime žutu boju. Za pripremu humusa ocijediti grašak pa oguliti češnjak. Napraviti kremasti pire dodavši tahini, maslinovo ulje i vodu. Začiniti limunovom korom, sokom od limuna, solju, paprom i kimom.
3.za pripremu salate prepoloviti cherry rajčice, krastavac narezati po dužini pa sve začiniti sezamovim uljem, s malo limunova soka, solju i paprom.
Savjet: Umjesto grejpa možete koristiti i naranču.
Priprema:
1. za početak avokado presjeći na pola, izvaditi jezgru i skinuti koru. Isjeći na kockice zajedno sa krastavcem. Cherry rajčice presjeći na polovice. Komorač, kao i crveni luk isjeći na tanke kriške. Sve zajedno pomiješati sa rukolom i tanko pokidanim korijanderom.
2. za preljev grejp oguliti nožem i isjeći na manje komade te iste dodati u salatu.
3. sok grejpa pomiješati sa maslinovim uljem, medom, kao i malo narezane limete i sokom od limete. Dodati sitno isjeckanu mentu i dobro začiniti sa soli i paprom.
4. salatu od avokada i komorača marinirajte preljevom dok je svježa i uživajte.
Savjet: Uz to dobro ide edamame, japanska soja, dostupna u trgovinama sa azijskim proizvodima. Jednostavno kratko blanširati u slanoj vodi, a zatim začiniti morskom solju.
Priprema:
1. za Saté ražnjiće pileća prsa isjeći dužinom na prutiće. Najmanje 1/2 sata marinirati u soja umaku, smeđem šećeru, začinima, soku limete i isjeckanoj čili paprici. Zatim nataknuti na štapiće i peći na srednjoj temperaturi u kokosovom ulju oko 3 minute sa svake strane.
2. za umak pomiješati kremu od badema sa kokosovim mlijekom, dodati Madras prah od karija, kao i malo sitno isjeckanog čilija. Još samo začiniti sa soli i paprom.
3. smeđu rižu isprati hladnom vodom i kuhati oko 30 minuta, a zatim ostaviti da se ohladi. U međuvremenu, mango, papriku i crveni luk isjeći na male kockice. Čili papriku sitno isjeckati.
4. sve dodati u skuhanu rižu i marinirati sezamovim uljem i sokom limete. Začiniti sa soli i paprom te dodati sitno sjeckani korijander kao i pahuljice od kokosa.