Active Beauty
Lukavi burgeri bez mesa

Fino pecivo, pljeskavice pristojne veličine, odgovarajući umak, ...

Lukavi burgeri bez mesa

Fino pecivo, pljeskavice pristojne veličine, odgovarajući umak – ovi će recepti za burgere posramiti sve mesne varijante.

Vegetarijanski burger

Vrijeme pripreme: 1 sat

Sastojci za 4 burgera:
55 g cijelih sjemenki lana
35 g zobenih mekinja s klicom
4 žemlje
malo ulja za prženje
600 g batata
1 mala tikvica
50 g feta sira
1 luk
1 češanj češnjaka
sol, papar

Za dekoraciju:
malo kečapa (kao alternativa umak za roštilj)
salata po izboru (npr. zelena salata)
1 mala rajčica

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva s gornji/donjim grijačima. Ogulite batat i narežite ga u kriške debljine 2 cm. Stavite na lim obložen papirom za pečenje, premažite uljem za prženje, dodajte sol i papar i pecite oko 25 minuta dok kriške batata ne budu lijepo meke. Izvadite ih u veliku zdjelu i ostavite da se ohlade.
2. Ogulite luk i narežite na sitno, nasjeckajte češnjak i naribajte tikvicu. Narežite rajčicu na kriške i smrvite feta sir. Operite salatu.
3. Prepržite luk i češnjak u tavici na srednjoj vatri 3-4 minute. Ostavite da se kratko ohladi i zajedno s tikvicom, feta sirom i zobenim mekinjama pospite po batatu. Sve dobro zgniječite dok ne nastane meko tijesto. Navlažite ruke i oblikujte 4 pljeskavice. Stavite sjemenke lana u duboki tanjur i izvrtite pljeskavice u njima. Prekrijte i stavite 15 minuta na hladno mjesto.
4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva s gornji/donjim grijačima. Pecite pljeskavice na limu obložen papirom za pečenje 15-20 minuta do zlatnosmeđe boje. Zadnjih nekoliko minuta stavite žemlje u pećnicu i kratko zagrijte.
5. Razrežite žemlje, stavite pljeskavice i dekorirajte kečapom (ili umakom za roštilj), salatom i kriškama rajčice.

Burgeri od batata

Sastojci za 4 porcije:
60 g kaniwa (vrsta žitarice)
1 žlica suncokretova ulja
1 žlica lanenih sjemenki
1 žličica kokosova ulja
1 žlica limunova soka
malo maslinova ulja
1 žlica palente
2 velike tikvice
2 batata
1 luk
po želji ljuskice za čilija
1 češanj češnjaka
1 jaje
4 integrale žemlje
2 žlice krušnih mrvica
sol

Za dresing:
1 avokado
2 žlice tahinija
3 žlica limunova soka
sol
1 češanj češnjaka

Za dekoraciju:
4 koktel rajčice
1 šaka rukole
1 vezica peršina

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Kuhajte kaniwu u trostrukoj količini vode 15 minuta na niskoj vatri. U međuvremenu otopite kokosovo ulje, nasjeckajte češnjak i narežite luk na sitno.
2. Narežite tikvicu na kockice. Premažite kalup za pećnicu maslinovim uljem i u njoj pržite kockice tikvice u pećnici 30 minuta. Ostavite da se ohladi, napravite grubi pire i stavite u veliku zdjelu.
3. Dodajte jaje, kuhanu kaniwu, sjemenke lana, 1 žličicu maslinova ulja, 1 žlicu limunova soka, nekoliko ljuskica čilija, kokosovo ulje, češnjak, luk, 1 žličicu soli i krušne mrvice te sve lagano promiješajte pjenjačom. Blago navlaženim rukama oblikujte pljeskavice i stavite ih na lim za pečenje. Pecite 30 minuta, pritom ih okrenite nakon 15 minuta.
4. U međuvremenu ogulite batat i narežite na trakice. Ubacite u suncokretovo ulje, izvadite i pospite palentom. Dodajte trakice batata u pećnicu i pecite 25 minuta
uz pljeskavice.
5. Za dresing ogulite avokado, nasjeckajte na sitno i usitnite u pire s tahinijem, limunovim sokom, 1 prstohvatom soli i 1 češnjem češnjaka.
6. Prerežite žemlje na pola i pokapajte s malo dresinga Na to stavite pljeskavice, rasporedite trakice batata preko i prelijte ostatkom dresinga. Dekorirajte koktel rajčicama, rukolom i peršinom.