Menu

Ljubav na prvi pogled

Lijepe oči može imati svaka žena, čak i kad nosi naočale ili ima spuštene kapke.

Home » Ljepota » Make-Up » Ljubav na prvi pogled - 02.2020

Sjajno plave, svijetle zelene ili tamnosmeđe: Lijepe oči skroz su pri vrhu skale privlačnosti. Uz pravilnu tehniku šminkanja sve se oči mogu još bolje dovesti do izražaja.

I muškarci i žene sugovorniku će prvo pogledati u lice, kako je potvrđeno brojnim studijama, te se pogled prije svega zadržava u predjelu očiju. Nije ni čudo s obzirom na to što sve možemo iščitati iz njih. Simpatije i pažnja u svim se kulturama mogu prepoznati prema podignutim obrvama i proširenim zjenicama. Ako je u igri seksualno uzbuđenje, to povećanje može prilično potrajati. Namigivanjem se želi stvoriti povjerenje, učestalo treptanje ovisno o kontekstu odaje zanimanje ili nesigurnost, a izravan pogled djeluje suvereno i karizmatično. Međutim, samo ako ne potraje dulje od 3,3 sekunde. Toliko se dugo prvi kontakt očima općenito smatra ugodnim. Uz toliko značenje koje oči dobivaju pri komunikaciji i zavođenju jasno je da su u središtu pažnje i pri stylingu. Neovisno o boji, obliku ili položaju, uz pravilnu tehniku šminkanja sve se oči mogu još bolje dovesti do izražaja.

Velike oči

Osobe koje prirodno imaju velike oči pri šminkanju mogu posegnuti za tamnim bojama kako bi kreirale zavodljive poglede. Od duboko crnog tuša za oči do intenzivnih smokey eyes sve je dozvoljeno. Profesionalna vizažistica Madeleine Sommerlat iz dm kozmetičkog studija preporuča da se sjajni proizvodi natapkaju na unutarnji kut očiju. To će oku dati veću dubinu te će poprimiti više bademasti oblik. Ako želite postići uži oblik očiju, potez tušem za oči može ići nešto više prema van, tako će se oko optički izdužiti. Osim toga, stručnjakinja preporuča namazati samo gornje trepavice.

Male oči

Kako biste male, neprimjetne oči doveli do pravog izražaja, najbolje je posegnuti za svijetlim bojama. Dok će ih tamni tuš za oči optički smanjiti, svijetla olovka duž unutarnjeg rub kapka će učiniti upravo suprotno. Sjenilo u boji šampanjca, sedefa ili slonovače Vašim će očima dodijeliti dodatan sjaj. „Ovdje se slobodno malo možemo koristiti šljokicama“, govori Madelaine Sommerlat, „jer će tako oči djelovati većima. Kako se ne bi staložile, za kraj se lagano prijeđe tapkajući prstima.“ Fino povučena crta na kapcima u prirodnoj smeđoj boji i zavijene trepavice s nanesenom maskarom bogatog volumena dodatno će se pobrinuti za lijepi pogled poput Bambija.

Primaknute oči

Ako je razmak među očima nešto manji, pogledu se pomoću šminke može dati na širini. Madelaine Sommerlat ovdje preporuča sjajuckave proizvode za unutarnji kut oka čime će se oči optički razmaknuti. Prema van sjenilo može biti sve tamnije. Kod tuša za oči i maskare primjenjuje se ista tehnika: Na unutarnjoj strani oka oba se proizvoda sasvim decentno i prirodno koriste, dok se prema vanjskom kutu crta na kapku povlači nešto deblje, a maskara intenzivnije nanosi.

Razmaknute oči

Ako su oči široko razmaknute, pogled se obrnutom tehnikom može povući prema unutra i optički smanjiti razmak. U tom se slučaju unutarnji kut oka snažnije i tamnije naglašava, dok se s vanjske strane vrlo umjereno koriste sjenilo, olovka za oči i maskara. Crta na kapku sada se s unutarnjeg kuta prema sredini oka deblje nanosi te prema van postaje sve tanja. Na unutarnje se trepavice intenzivnije nanosi maskara nego na vanjskom rubu, a unutarnja strana gornjeg kapka dolazi u središte zahvaljujući snažnim sjenilom.

Spušteni kapci

Ako koža prekriva pokretni dio gornjeg kapka, oči se mogu doimati manjima, a pogled umornijim. To se može promijeniti pomoću pravilne tehnike šminkanja. „Kao načelo vrijedi: svijetla ističe, tamna stavlja u drugi plan“, objašnjava Madelaine Sommerlat. „Preklapajući dio kapka tako se šminka u tamnijim tonovima, a kapak ispod njega svijetlim. Malo highlightera ispod obrve podići će je te će se oko doimati otvorenijim.“ Važno: Na samom se kapku upotrebljava samo mat sjenilo kako se šljokice ne bi zadržale u pregibima. Vodootporna maskara spriječit će nezgode ako se trepavice i kapci dodiruju prilikom treptanja.

Za nositeljice naočala

Šminkanje očiju uz nošenje naočala treba naučiti. Već i samo nanošenje donosi nekoliko izazova. Najjednostavnije je s povećavajućim zrcalom koji će nakratko zamijeniti naočale. Ovisno o vrsti optičkog pomagala potrebno je uvažiti i optičke efekte. Kod kratkovidnosti će stakla smanjivati oči i tu ih je dobro našminkati tako da izgledaju veće (točka 2, male oči). Stakla za dalekovidnost imaju suprotni učinak, što ponekad može biti prednost. Međutim, ako je dioptrija jako visoka, a oči su ionako već velike same po sebi, tada se ravnoteža može stvoriti mat i tamnim bojama sjenila.

Prema gore
OKViše informacija